DOLAR 34,2742 0.29%
EURO 37,4989 -0.09%
ALTIN 2.911,710,79
Ankara
23°

PARÇALI BULUTLU

Dünya MS Farkındalık Günü’nde kar tanesi hastalığına dikkat çekildi
  • 9.Köy
  • Sağlık
  • Dünya MS Farkındalık Günü’nde kar tanesi hastalığına dikkat çekildi

Dünya MS Farkındalık Günü’nde kar tanesi hastalığına dikkat çekildi

Dünya MS Farkındalık gününde “Bağlantılar” etkinliği ve “Birlikte Gülümsüyoruz” sergisi düzenlendi. Etkinlikte MS hastaları için sosyal desteğin, iş hayatının ve sivil toplumun önemi anlatılırken, uzmanlar “Elon Musk’ın neuralink projesi, MS için umut olabilir” dedi.

ABONE OL
12 Haziran 2023 11:08
Dünya MS Farkındalık Günü’nde kar tanesi hastalığına dikkat çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Eslem Türkoğlu
Dünya MS Farkındalık Günü kapsamında Bursa’da “Bağlantılar” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Bursa Multipl Skleroz Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Meral Seferoğlu, Bursa Multipl Skleroz Derneği üyesi Uzman Dr. Ali Özhan Sıvacı, Klinik Psikolog Ahmet Uyar, Sivil Toplum Uzmanı İclal Polat MS hakkında bilgi verdi. Etkinliğin ardından açılışı yapılan “Birlikte Gülümsüyoruz”
sergisinde iki MS hastasının eserleri sergilendi.
Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Seferoğlu, Multipl Skleroz’un (MS) sinir sistemini etkileyen kronik, ömür boyu süren bir hastalık olduğunu anlatarak, “Biz MS’i ‘kar tanesi hastalığı’ olarak adlandırıyoruz. Etkilenen bölgeye göre birçok belirti görülebilir. MS’i tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yok” dedi.

MS farkındalığını arttırmak için çizgi roman oluşturuldu

MS için erken tanının çok önemli olduğunun altını çizen Uzman Dr. Ali Özhan Sıvacı ise şöyle konuştu:
“Toplumsal farkındalık erken tanıda çok önemli. İnsanlar ne kadar bilgilenirse, o kadar erken tanı koyulup, tedaviye başlanabilir. Farkındalığı artırmak için bu sene bir çizgi roman yaptık. Bu çizgi romanla MS hastalarının dışarıdan fark edilmeyen birçok problem yaşadığını topluma aktarmaya çalışacağız.”
Klinik Psikolog Ahmet Uyar, MS hastalarının iş hayatında olmasının büyük faydası olacağını söyleyerek, “İş yaşamında yer almamak depresyon, sigortasızlık sorunlarını ortaya çıkarıyor. İş yaşamında bulunmanın tedavi edici etkisi var. İş hayatı psikolojik, maddi yönden hastaya destek oluyor” dedi.
Sivil toplumun MS’li bireyler için önemli olduğunu aktaran Sivil Toplum Uzmanı İclal Polat da, “Sendikaya dahil olmayan MS’li bireyler daha fazla zorluk yaşıyor. Sivil toplumların söylediği gibi ‘yalnız değilsiniz’ dayanışmak, deneyimlerimizi birbirimize aktarmak çok değerli” diyerek hastaları derneklere üye olmaya çağırdı.

“Neuralink projesi umut olabilir”

Doç. Dr. Seferoğlu, etkinlik sonrasında 9.Köy’e yaptığı açıklamada MS Dünya Farkındalık Günü ile ilgili şunları söyledi:
“MS’li bireylerin yaşadığı zorlukları, onlar için neler yapabileceğimizi anlatarak, bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. MS, hastaların hayatına giren bir misafir. Biz de onlara bu misafirle nasıl yaşandığını anlatıyoruz.”
Elon Musk’ın neuralink projesinin MS hastaları için umut olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Seferoğlu, “MS hastaları günümüzde daha şanslı. Önceden daha çok tekerlekli sandalyeye bağlanan, felç olan hasta vardı. Günümüzde etkin tedavilerle felç durumu daha uzun süreçte ortaya çıkıyor, hatta bazen ortaya çıkmıyor. Güç kaybı, felç yaşayan hastalarımızda yeni gelişen teknolojilerle artık ayağa kalkma, yürüme gibi birtakım fonksiyonların gerçekleşebileceğini görüyoruz. Neuralink projesinin de fonksiyonların gerçekleşmesi için umut olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Amacımız destek olmak”

Etkinlik sonrasında Ördekli Sergi Salonu’nda “Birlikte Gülümsüyoruz” sergisinin açılışı yapıldı. Sergide eserleri sergilenen MS hastalarından Yeliz Kılınç, 9.Köy’e sergiyle ilgili duygularını şöyle aktardı:
“Sergi için çok heyecanlıyım. Benim amacım MS hastalarına yaptığım eserlerle destek olmak, ‘siz de yapabilirsiniz’ demek. Hastalar kendilerini bırakmamalı. Ben hayata tutunanlardanım. Umarım herkes tutunur.”
MS hastası Gökay Yavuz ise MS hastalarının her şeyi yapabileceğini söyleyerek, “Ben hastayım diye bırakmadım. Mücadeleye devam ettim. Eserlerim ile diğer hastalara da umut olmaya çalışıyorum. Hastalığımızın tedavisi bir şeyler üretmek. İlacımız bu” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.