DOLAR 34,0574 0.22%
EURO 37,6567 -0.07%
ALTIN 2.737,280,34
Ankara
26°

AZ BULUTLU

Dünya mirası “Çivisiz Cami” 658 yıldır ayakta

Dünya mirası “Çivisiz Cami” 658 yıldır ayakta

Kastamonu Daday’daki tarihi Mahmut Bey Camii, çivisiz ahşap mimaride bir başyapıt. UNESCO’nun, Dünya Mirası Listesi’ne aldığı Çivisiz Cami’nin mimari özelliklerini cami imamı Hüseyin Al, bir turizm rehberi dikkatiyle 9. Köy’e anlattı: "Bindirme tekniğiyle inşa edilmiş bu yapıyı yangından korumak için elektrik tesisatı dahi döşenmedi."

ABONE OL
30 Ocak 2024 15:30
Dünya mirası “Çivisiz Cami” 658 yıldır ayakta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gizem Azboy

Kastamonu’nun Daday ilçesindeki tarihi Mahmut Bey Camii, sadece Kastamonu’nun değil Türkiye’nin kültür ve mimari hazinesi. 1366 yılında inşa edilen ahşap caminin içinde elektrik tesisatı yok. UNESCO tarafından koruma altına alınan Çivisiz Cami’ye Daday ve Kasaba köyü halkı da gözü gibi bakıyor.

Çivisiz ahşap mimaride başyapıt olan ve UNESCO’nun geçen Eylül’de Dünya Mirası Listesi’ne aldığı Mahmut Bey Camii’nin mimari özelliklerini caminin imamı Hüseyin Al, 9. Köy’e anlattı.

Mahmut Bey Camii, Candaroğlu Beyliği’nin önde gelen isimlerinden Emir Mahmut Bey tarafından 1366 yılında yaptırıldı. 658 yıldır ayakta kalarak bölgenin kültürel dokusunu bugüne taşıyan cami şu anda ibadete kapalı, sadece ziyaretler için açık. Cami, çivi kullanılmadan yapılan mimarisiyle ve dönemin sanatını yansıtan motifleriyle Daday’ı ve Kasaba köyünü dünyaya açtı.

Köklü tarihi boyunca hiçbir zaman önemini yitirmeyen, yüzyıllardır güzelliğini ve ilk günkü halini kaybetmeyen bu yapı; Eylül 2023’de Riyad’da düzenlenen Dünya Mirası Komitesi oturumunda, benzer mimariye sahip dört cami ile birlikte Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlileri tarafından korunan camide, yangın riskini minimuma indirmek amacıyla elektrik tesisatı bulunmuyor.

Kastamonu Daday yolu üzerinde Kasaba köyünde bulunan ve halk arasında “Çivisiz Cami” olarak bilinen Mahmut Bey Camii, ahşap tavanlı ve ahşap destekli olmasıyla mimari tarih açısından da çok kıymetli.

Bindirme ve geçme tekniği kullanılarak yapılan caminin çatısında da hiç metal aksam kullanılmadığı görülüyor. Ziyaretçileri, Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından işlenen kapı karşılıyor.

Mahmut Bey Camii, iç mekânında kök boyası ve kalem işi süslemeleriyle de dikkat çekiyor. Bu süslemeler dönemin estetik anlayışı ve sanatçıları hakkında da önemli izler yansıtıyor.

Camide 20 yıldır hizmet veren İmam Hüseyin Al, Mahmutbey Camii’nin tarihine ışık tutarak, caminin eşsiz özelliklerini anlattı. Al, caminin tavanının ahşap bindirme tekniğiyle yapıldığını belirterek, “658 yıllık camimiz, Türkiye’deki ahşap camiler arasında özel bir yere sahip. İç aksamaları orijinalliğini koruyor. Halk tarafından  ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinmesi ise bölgedeki eşsiz niteliklerinden biri ” dedi.

Hüseyin Al, caminin ahşap yüzeylerinin bitki ve geometrik motiflerle süslendiğini ifade etti. İç kısmında Osmanlı dönemine ait detayların yer aldığını ve bu detayların da korunduğunu belirtti. “Camiyi her yıl binlerce ziyaretçi görüyor ve herkes camiyi görülmeye değer buluyor” diyen Hüseyin Al, caminin benzersizliğine vurgu yaparken, ziyaretçilerin köy halkı tarafından da gururla karşılandığını dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.