Spor organizasyonlarının en önemli turnuvalarından olan Dünya Kupası dün oynanan Katar-Ekvator maçıyla başladı. İlk olarak 1930 yılında Uruguay ev sahipliğinde düzenlenmeye başlanan ve her 4 yılda bir düzenlenen turnuva, tarihinde ilk defa Arap yarımadasında yapılıyor.
Turnuvanın ilk kazananı Uruguay olurken, şampiyonada büyük kupayı kaldıran ülkeler (5) Brezilya, (4) Almanya, (4) İtalya, (2) Fransa, (2) Arjantin, (2) Uruguay, (1) İspanya ve 1 kez de İngiltere oldu.
Katar’ın ekonomik gücüyle evsahipliğini üstlendiği şampiyona kış aylarında düzenlenen ilk Dünya Kupası olarak da tarihe geçti. Bununla birlikte yaklaşık 300 milyar dolar harcamayla tarihin en pahalı Dünya Kupası olma özelliği taşıyor.
Turnuva, Messi ile Ronaldo’nun uluslararası bir organizasyonda son kez birlikte boy gösterme özelliği taşırken, bu yönüyle futbol severler için ayrı bir önem taşıyor
Turnuva için dünyanın dört bir yanından Katar’a giden taraftarlar ise çeşitli yasaklarla karşılaştı. Alkolün yasak olduğu ülkede, stadyum ve çevrelerinde alkol satışına izin verilmeyecek. Bununla birlikte Katar’da eşcinsel olmanın 5 yıla kadar hapis cezası varken, dünyanın çeşitli yerlerinden Katar’a gidecek LGBTİ+ bireyler de ne ile karşılaşacaklarını bilmiyor.
Konuyla ilgili 9.Köy Haber Merkezinin sorularını yanıtlayan tecrübeli spor yazarı Atilla Türker, turnuvanın Katar’da düzenlenmesini hala anlamlandıramadığını söyledi ve ‘’Bu karar spor adına bir rezalet’’ dedi.
“Messi mi? Ronaldo mu?”
Futbol tarihinin en heyecanlı şampiyonalarından biri olan Dünya Kupası’nda son kez Messi-Ronaldo yarışını izleme fırsatı bulacağımızı belirten Türker, “Şimdiye kadar birçok turnuvayı takip ettim ama bu turnuva Messi-Ronaldo rekabetini izleyeceğimiz son turnuva olacak. Düşünün; eğer futbol tarihinin en önemli 5 futbolcusunu konuşsak, Messi ve Ronaldo kesinlikle ilk 5’te olur. Hangisi daha iyi tartışmaları da sıklıkla yapılır ama burada bazı şeyleri iyi analiz etmek gerekir. Ronaldo müthiş bir disiplinin, çalışmanın üzerine dünya yıldızı oldu. Messi ise doğuştan gelen yetenekleriyle dünya yıldızı oldu. Yaptığı asistler, attığı goller akılla izah edilemeyecek kadar mükemmel. Ronaldo da aynı şekilde. Eğer Ronaldo sıkı çalışmasından biraz ödün verseydi, buralara kadar gelemezdi” dedi. Ronaldo ile ilgili anısını da anlatan Türker, “2003 yılıydı. Bir hazırlık maçında Ronaldo’nun yaptığı asisti gördüm. Topun dibine girdi, rakibinin üstünden aşırttı ve asist yaptı. O gün bu çocuk dünya yıldızı olur demiştim. Üzerinden neredeyse 20 sene geçti ve hala en yukarılarda. Her maç iyi bir performans koymak kelimelerle izah edilemeyecek kadar büyük bir olay” dedi.
“Favorilerim: Almanya, Brezilya ve Arjantin”
Her Dünya Kupası’nın belirli favorileri olduğunu söyleyen Türker, “Almanya, Brezilya ve Arjantin bu tarz turnuvaların sürekli favorisidir. Örneğin Almanya tamamen turnuva takımıdır ve her turnuvada en az yarı finali görürler ama turnuvalar bazında kura şansı da oldukça önemlidir. 32 takım, 4’erli şekilde olmak üzere toplam 8 grupta yarışacak. Gruplardan sonraki eşleşmeler oldukça önemli çünkü Türkiye 2002 yılında yarı finale çıktığında Avrupa’dan hiçbir takımla eşleşmemişti. Devler erken çarpışırsa bir şeyler değişebilir ama bu 3 takım her zaman favoridir” dedi.
Dünya Kupası’nın Katar’da oynanmasına tepki gösteren Atilla Türker şöyle konuştu:
“Paranın esiri olmuş FIFA ve UEFA temsilcileri turnuvayı Katar’a verdi. Düşünüp bakıldığında Katar’a verilmemesi için birçok neden var. Katar’ın bu turnuvayı gerçekten iyi bir şekilde organize edebileceğini düşünmüyorum. Yarınlarda çok büyük skandallar yaşanabilir ama umarım yanılırım. Katar’ın kültürüne saygı duyalım ama futbol kültürü de bambaşka bir şeydir. Katar şimdiye kadar 300 milyar dolar para harcamış. Bu kadar para harcamadan diğer ülkeler de bunu yapabilirdi. İşin içinde rüşvet döndü mü, dönmedi mi bilemem ama dönemin FIFA ve UEFA başkanları Bletter ve Platini yargılandı ve futboldan ihraç edildiler. Buradan kimseyi yargılayacak değilim ama Katar gibi futbol kültürü olmayan, küçücük bir ülkeye böyle bir turnuvanın verilmesinin tek nedeni paradır. O zaman yarın Afganistan para verse orada da düzenlenebilir. Bunun iyi düşünülmesi gerekiyordu. Yani dünyada 210 ülke var. Bunları belirli verilere göre sıralayalım da Dünya Kupası’nı o sıralamaya göre verelim desek, Katar ilk 100’e giremez. Değil 300 milyar, 300 trilyon dolar bile verseniz futbol kültürünü alamazsınız, yaşatamazsınız. Katar, kıyıda köşede kalmış, belirli zenginlikleri olan bir ülke ama bu tarz turnuvalar için oldukça deneyimli ülkeler var. Resmen Dünya Kupası’nı satın aldılar. FIFA yetkilileri o kadar paranın esiri olmuş ki, gerçekten kimler nasıl zengin oldu çok merak ediyorum.” Atilla Türker
Turnuva için en az 100 ülkeden milyonlarca insanın Katar’a gitmesinin beklendiğini söyleyen Türker, “Futbol saha içinde oynanıyor, saha dışında yaşanıyor. Katar’a en az 100 ülkeden milyonlarca insan gidecek. Dünya insanları demokrattır, özgürdür. Onlar gezmek, eğlenmek, içki içmek, eşlerini, sevgililerini öpmek, sarılmak isteyecekler. Arap kültürü buna izin verecek mi? Hayır! 1 aylık süreci düşünürsek, zıt yapıdan dolayı çatışmalar, kavgalar çıkar. İnsanların da bunu düşünerek çok rağbet göstereceğini düşünmüyorum. Benim bile aklıma Katar’a gitmek gelmedi. İnsanlar da rahat edemeyeceklerini düşündükleri bir ortama gitmek istemeyecektir” dedi.
Güvenlik Türkiye’den, taraftar ithal…
Turnuva boyunca stadyumlarda görev alacak güvenlik kollarının Türkiye’den gittiğini açıklayan Türker, stadyumların boş kalmaması için Katar’ın dışarıdan ücretli bir şekilde taraftar getirdiğini söyledi. Türker, “Normalde Dünya Kupaları’nda her maçın biletleri aylar önce biter. Burada rağbet olmadığı için Katar tamamen reklamını ve imajını düşünerek yakın ülkelerden insanlar getiriyor. Dünya Kupası’nın parayla Katar’a satıldığını düşünürsek, geriye kalan şeyleri de yapabilirler. Parayla taraftar getirmek kolay ama asıl taraftar farklıdır. Evet, stadyumlar dolu görünür ama o atmosferi oluşturamazsın” dedi.
“Kasım ayında Dünya Kupası mı olur?”
Tarihinde ilk defa kış aylarında düzenlenecek turnuva için tüm liglerin durdurulduğunu belirten Türker, “Kasım ayında Dünya Kupası mı olur? Düşünün; tüm dünyada ligler durduruldu ve 1 ay hiçbir lig oynanmayacak. Liglerin ilk yarısı bitmeden resmen ilk yarıyı bitirdiler. Bunun iklim, hava sıcaklığı, saat gibi sıkıntıları da var. Bilimsel olarak oyunculara iklim ya da kıta değiştirdiklerinde 15-20 gün uyum süreci gerekir. Bu çocuklar pat diye gitti oraya ve direkt turnuvaya başlayacaklar. Döndüklerinde de aynı süreç tekrarlayacak ve normal performanslarına ulaşmaları bile zaman alacak. Turnuva bittiği gibi de ligler başlayacak, takvim gerçekten çok sakat. Futbolcular döndüklerinde haftada 2-3 maç yapmak zorunda kalacaklar. Bunun tek sorumlusu tamamen paranın tutsağı olmuş belirli kişilerin rezil kararından dolayıdır. Dünyanın en uç yerinde olan ufacık bir coğrafyaya bunun verilmesi yarınlarda neler getirecek, hep birlikte göreceğiz” dedi.
Spor spikeri Kerem Gürel de UEFA ve FIFA’yı eleştirdi, ‘’Bu dünya kupası satılmıştır bir turnuvadır’’ dedi. Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlemesiyle alakalı 9. Köy Haber Merkezi’ne açıklamalarda bulunan Kerem Gürel, “Dünya Kupası’nın Katar’a nasıl gittiğini biliyoruz. Bu turnuva para karşılığında satıldı. UEFA ve FIFA mafyası da buna göz yumdu. Katar, Dünya Kupasına ev sahipliği yaparak sadece algı yıkmaya çalışmıyor; yeni bir ticari kaynak yaratıp, kendi ticari kaynaklarını geliştirmek istiyorlar. Yani işin özü futbol ile politika buluşalı zaten çok oldu, bizler şu an sadece izliyoruz. İnfantino ile ilgili de skandal belgeseli bir 10 yıl içinde yapılır ve tüm bu süreçleri görürüz” dedi.
“İzlenme oranlarında rekor kırabilir”
Uzun yıllardır spor programlarında sunuculuk yapan Gürel, taraftarlar bu Dünya Kupası’na katılımda az ilgi gösterse bile televizyon ve internetten izlenme oranlarının oldukça yüksek olabileceğini ve rekor kırılabileceğini söyledi. Gürel, “İnsanlar bu Dünya Kupası’na geçmişte olduğu kadar ilgi göstermiyor. Bunun temel nedeni Katar’da olması diğer nedeni de kış ayında düzenlenmesidir. Ama fiziksel olarak her ne kadar gidilmese de izlenme oranları açısından yeni rekorlar kırılabilir” dedi.Kerem Gürel
Stadyumlar ve çevrelerinde alkol yasaklandı!
FIFA, 2022 Dünya Kupası’nın başlamasına sadece 2 gün kala stadyumlarda ve çevresinde alkolün yasaklandığını açıkladı. FIFA bu isteğin ev sahibi olan Katar’dan geldiğini söyledi. Buna göre stadyumlarda alkolsüz içecekler satılabilecek. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın da bu karar hakkında kişisel Twitter hesabından paylaşım yaptı. Kalın, “Bu, ima edildiği gibi bir ‘Katar muhafazakarlığı’ değil; halk sağlığı, güvenliği ve düzeni meselesidir. 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’a başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Düzenlediği basın toplantısında, Alkol ile ilgili soruya yanıt veren FIFA 2022 Katar Dünya Kupası CEO’su Nasır el-Khater, “Alkol kültürümüzün bir parçası değil ama misafirperverlik öyle. Alkollü içecekler diğer üllkelerde olduğu kadar yoğun olmasa da ülkemizde tabi ki bulunuyor. Turistler için erişimi kolaylaştırmaya çalışacağız” dese de, turistler sadece bazı bar, restoran ve lüks otellerde alkollü içeceklere erişim sağlayabilecek.
Lgbti+ ve Katar
FIFA 2022 Katar Dünya Kupası CEO’su Nasır el-Khater geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenledi. Basın çalışanlarının sorularını yanıtlayan el-Khater, Dünya Kupası’nı izlemek isteyebilecek eşcinsel ve transgender bireyler hakkındaki bir soruya, “Tüm taraftarların Katar’ın dünyadaki en güvenli ülkelerden biri olduğundan emin olmasını isterim. Her dinden, cinsel yönelimden taraftarların burada kabul edileceğinden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
El-Khater her ne kadar eşcinsellere ülkenin LGBTİ+ bireyler için güvenilir olduğunu söylese de 1971 yılında yürürlüğe giren Ceza Yasası’na göre Katar’da eşcinsel olmanın 5 yıla kadar hapis ve kırbaç cezası var. Bu durum birçok sporcu ve taraftarı da endişelendirmiş durumda. Ekim 2021’de eşcinsel olduğunu açıklayan Avusturalyalı futbolcu Josh Cavallo, Katar’da ülkesini temsil etmek istediğini ama eşcinseller hakkında yasal bir korumanın bulunmaması üzerine can sağlığından endişe duyduğunu söylemişti.
Bununla birlikte Katar güvenlik yetkilisi olan Abdulaziz Abdullah Al Ansari, LGBTİ+ bayrağı açan kişilerin saldırıya uğramalarını önlemek için bayrakların toplanabileceğini söyledi.
DÜNYA KUPASINDA YER ALAN TAKIMLAR
A Grubu: Katar – Ekvator – Senegel – Hollanda
B Grubu: İngiltere – İran – ABD – Galler
C Grubu: Arjantin – Suudi Arabistan – Meksika – Polonya
D Grubu: Fransa – Avustralya – Danimarka – Tunus
E Grubu: İspanya – Kosta Rika – Almanya – Japonya
F Grubu: Belçika – Kanada – Fas – Hırvatistan
G Grubu: Brezilya – Sırbistan – İsviçre – Kamerun
H Grubu: Portekiz – Gana – Uruguay – Güney Kore
MAÇLARIN OYNANACAĞI STADYUMLAR
21 Kasım günü başlayan ve 18 Aralık’ta bitecek Dünya Kupası maçları 5 şehirde inşa edilen 8 dev stadyumda yapılacak.
MAÇ BİLETİ FİYATLARI
Maçlara gitmek isteyen taraftarlar, maç girişinden bilet temin edebilecekken, FIFA’nın resmi sitesinden de online olarak bilet alabiliyor.
Dünya Kupasının resmi şarkısı da yayınlandı!
FIFA resmi YouTube hesabından yaptığı paylaşımla 2022 Dünya Kupası’nın resmi şarkısını açıkladı. Nicki Minaj, Maluma ve Myriam Fares imzalı Tukoh Taka şarkısını 24 saatte 4 milyon kişi izlerken, sadece 152 bin kişi şarkıyı beğendi.
HABER : Haber: Burak Altınok
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.