Haber: Beyza Çavdar
2015’te ziyarete açılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, dünyanın her köşesinden kelebeklere evsahipliği yapıyor. Kosta Rika’dan Kenya’ya, Filipinler’den Malezya’ya, Singapur ve Endonezya’dan Kolombiya ve Panama’ya kadar çeşit çeşit kelebeğin özel koşullar altında getirildiği Konya Kelebek bahçesi, bayramda bir günde 8 binden fazla kişi ile ziyaretçi rekoru kırdı.
Ekibi ile birlikte kelebeklerin gelişinden doğumuna kadar bütün aşamaları ile ilgilenen Başbiyolog Turgut Tuş, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, binada tropik canlıların yaşayabilmesi için en uygun ortamın oluşturulduğunu belirtti. Turgut Tuş, “Bahçemizdeki kelebeklerimiz, bitkilerimizin tamamı tropik canlı oldukları için o canlıların yaşayacakları en uygun iklimlendirmeyi biz bu bahçenin içerisine yaptık. 28 derece, yüzde 80 nem değerleri sabit tutuluyor. Dünyanın dört bir yanından gelen kelebekler kendilerini ana vatanındaymış gibi hissediyor” dedi.
2 bin 500 metrekarelik tropik alanda yaşayan kelebek türünün sayısının 2015 yılında 23 iken bu sene 72’ye kadar çıktığını ifade eden Turgut Tuş, ayrıca bahçede 160 farklı çeşit 20 bin adet bitkinin de bulunduğunu söyledi. Bu bitkilerden kiminin Türkiye’de yalnızca Kelebek Bahçesi’nde olduğunu söyleyen Tuş, kelebek ve bitkilerle özenle ilgilenildiğini şu sözlerle anlattı:
“Biz altı biyolog arkadaş kelebeklerin gelişiminin bütün aşamalarını detaylı bir şekilde takip ediyoruz. Farklı yetiştirilme biçimine sahip bitkilerimizle de iki ziraat mühendisi arkadaşımız ilgileniyor.”
Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından ziyaretçilerinin olduğunu ve yaşanan pandeminin ardından ziyaretçi sayısında artış yaşandığını vurgulayan Tuş, bu yıl Ramazan Bayramının ikinci gününde ziyaretçi rekoru kırıldığını “Sadece bir günde 8 bin yüz sekiz kişi ziyaret etti. Kendi rekorumuzu kırdık” sözleriyle anlattı.
Bina içerisinde, ziyaretçilerin kelebek yaşam döngüsü ve kelebek davranışını gözlemleyebileceği, kelebek sınıflandırmasını inceleyebileceği gezi alanı mevcut. Tuş, ziyaretçilerinin yaşayacağı seyir keyfini şu sözlerle aktardı: “Buraya gelen misafirlerimiz ilk başta bir tropikal iklimin verdiği şaşkınlığı yaşayacaklar. Ardından etraflarında uçuşan kelebekleri görünce ikinci şoku geçirecekler. Bazı şanslı ziyaretçilerimizin üzerlerine kelebekler konabiliyor. Burada o canlıları en yakın şekilde görebilecekler.”
Tepeden bakıldığında kelebek şeklinde görünen Tropikal Kelebek Bahçesi’nin binası 2018’de Türkiye’nin En İyi Mimari Tasarım ödülünü de kazanmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.