Haber: Burak Akbalık
Dünya 3 Mayıs’ta “basın özgürlüğü gününü” kutlarken, Türkiye’de durum farklı; Agence France Presse”in (AFP) Türkiye bürosu çalışanları, işverenle yaşadıkları ücret artışı anlaşmazlığı nedeniyle, tam da dünya basın özgürlüğü gününde greve gittiler. AFP muhabirlerinin bağlı oldukları Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Başkanı Gökhan Durmuş, grevin başlaması nedeniyle yaptığı “Kazanacağız” başlıklı basın açıklamasında, gazetecilerin ücretlerinin ekonomik kriz nedeniyle eridiğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı;
“Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü. Dünyanın birçok ülkesinde 1993 yılından beri basın özgürlüğü günü olarak kutlanan bugün de bizler greve çıkıyoruz. Basın özgürlüğü sadece gazetecilerin haberlerini özgürce verebilmesi, yaptıkları haberler nedeniyle yargılanmamaları, tutuklanmaları, şiddet görmemeleri değil aynı zamanda güvenceli çalışabildikleri, geçinebildikleri bir ücrete de sahip olmalarını gerektiriyor.”
Ekonomik kriz ücretleri eritiyor
Türk lirasının dolar ve euro karşısında değer kaybettiğini ve gazetecilerin ücretlerinin sürekli eridiğini belirten Durmuş, “Bizler AFP işvereninden ücretlerimizi euroya çevirmesini talep ettik, bu teklifimiz kabul edilmeyince en azından Türk lirasındaki erimeyi karşılayacak bir koruma mekanizması istedik. Ancak bu teklifimiz de kabul edilmedi. Arkadaşlarımızın ücretlerini euro bazlı olarak düşündüğümüzde 3 yıl öncesine göre bile yarı yarıya düştü. Bir taraftan bunu telafi etmeye çalışırken diğer taraftan yeniden bu erimelerin yaşanmamasını istiyoruz” dedi.
Türkiye’de süregiden ekonomik krizin etkilerini toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverene anlattıklarını söyleyen Durmuş, basın açıklamasına şöyle devam etti:
“Toplu sözleşme görüşmeleri boyunca bu sürecin masada sonlanması için elimizden gelen çabayı sarf ettik. Ancak ücretlerimizin erimesini engelleyecek önerimizi işverene kabul ettiremedik. Türkiye ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Hemen her gün temel tüketim maddelerine gelen zamlar ağır bir geçim sorununu da beraberinde getiriyor. Son bir yıl içinde en temel tüketim maddelerine, ev kiralarına gelen zamları yüzde 300’lerle ifade ediyoruz. Kuru soğanın kilosunun 30 TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz.”
Grev halaylarla başladı
AFP İstanbul bürosunun bulunduğu binanıngirişine “Bu İş Yerinde Grev Vardır” pankartının asılması üzerine, büro çalışanları ve onlara destek olmaya gelen gazeteciler davul zurna eşliğinde halay çekti. Meslektaşlarının yanı sıra bir çok meslek örgütü ve siyasi parti de greve çıkan gazetecilere destek olmak için grev alanına geldi.
Reuters da greve gidiyor
AFP dışında, bir başka uluslararası ajans olan Reuters’ın Türkiye bürosu çalışanları da, işverenle yaşadıkları ücret artışı anlaşmazlığı nedeniyle greve gitmeye hazırlanıyor. TGS, Thomson Reuters Haber Ajansı’nın Türkiye bürosuyla sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de anlaşmazlıkla sonuçlandığını belirtti ve 26 Nisan’da işyerine grev kararı asıldı. Eğer 10 Mayıs’a kadar sözleşme imzalanmazsa Reuters Türkiye bürosu çalışanları da greve gidecek.
Reuters’ın grevin etkisini kırmak için, yurt dışından 10 gazeteci getirmeyi planladığı haberleri çıktı. TGS Başkanı Durmuş bu haberleri. “Direkt grevi kırmaya yönelik bir hareket. 10 kişi gelirse buradaki grevin hiçbir hükmü olmaz” sözleriyle yorumladı.