DOLAR 34,7681 0.06%
EURO 36,6847 0.32%
ALTIN 2.955,96-0,09
Ankara

KAPALI

Dövme boyaları AB’de yasak Türkiye’de serbest
  • 9.Köy
  • Sağlık
  • Dövme boyaları AB’de yasak Türkiye’de serbest

Dövme boyaları AB’de yasak Türkiye’de serbest

Avrupa Birliği dövme yapımında mavi ve yeşil renkli mürekkeplerin kullanımını yasakladı. Ancak yasak Türkiye’de uygulanmıyor. Dövmenin ciltte yaratabileceği sorunlara işaret eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Sadık Yılmaz, renkli mürekkeplerin alerjik reaksiyonlara daha çok neden olduğunu belirtti. Dövme sanatçıları ise yasaktan haberdar ancak onlar öncelikle dövmeciliğin bir meslek olarak görülmesini istiyor böylece mesleki denetim ve uygulama standartlarının oluşabileceğini belirtiyorlar.

ABONE OL
23 Ocak 2022 00:00
Dövme boyaları AB’de yasak Türkiye’de serbest
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA- Avrupa Birliği, dövme mürekkepleri ve kalıcı makyaj malzemelerde bazı kimyasalların sağlığa zararının tespit edilmesi sonucunda, aralarında mavi ve yeşil dövme boyalarının da olduğu 4 binden fazla kimyasalın kullanımını yasakladı. Ancak yasak Türkiye’de uygulanmıyor. Dövme sanatçıları, sağlıklı uygulama için Türkiye’de dövmeciliğin mesleki denetim ve kriterlerlerini takip edecek bir meslek birliğine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 

Avrupa Kimyasal Ajans’a göre bazı kimyasallar, cilt alerjilerinin yanı sıra kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Mürekkebin dövme iğnesiyle deri altına işlenmesiyle yapılan dövmede mürekkebin kalitesi ve rengi, alerjik reaksiyonlar açısından da önem taşıyor. 9.Köy’ün sorularını yanıtlarken kırmızı boyaların daha fazla alerjik reaksiyona neden olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Sadık Yılmaz, özellikle dövme silme işlemi sırasında boyaların parçalanması nedeniyle ciltte daha ciddi sorunların meydana gelebildiğini belirtti. Kırmızı mürekkeplerin daha zor silindiğini belirten Dr. Yılmaz, “Yeşil ve diğer renkler de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyorlar. Fakat benim de en sık gördüğüm ve en sık sorun yaşanan boya kırmızı boyalar” dedi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sadık Yılmaz, dövme yaptıracak kişilerin boya içeriği hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

“Alerjik reaksiyona yol açan, kanserojen boyalar yasaklanmalı” 

Dr. Yılmaz, alerjilere yol açabilecek ve kanserojen olduğu kanıtlanan boyaların Türkiye’de de yasaklanması gerektiğini vurguladı. Alerjik reaksiyonların genellikle şiddetli kaşınma, kızarıklık, kabarıklık şeklinde görüldüğünü söyleyen Yılmaz, kanser riski içinse şunları kaydetti: “Geç dönemde çok net kanıtlı olmamakla birlikte deri kanserlerine neden olduğu gözüküyor. Ama tabi yüzde 100 kanıtlanmış bir durum değil. Deri kanserlerine neden olur veya olmaz demek için daha derin çalışmalara ihtiyaç var.” 

Dr. Yılmaz, dövme yaptıracak kişilerin alerjik reaksiyonlara karşı boya içeriği hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini de söyledi. “Bütün boyaların içinde civa, nitel olabiliyor. Özellikle alerjik reaksiyonlar bu metallere karşı oluşuyor” diyen Yılmaz,  “Benim bir metale karşı alerjim varsa bunu dövmeciye söylemem gerekiyor. Nitele alerjim varsa içerisinde o maddenin bulunmadığı bir ürün kullanmasını istemeliyim. Genellikle dövme yaptıran kişiler farkında olmuyor” şeklinde konuştu.

Dövmenin hijyen koşullarına uygun ve sağlıklı ortamlarda yapılması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, dövme stüdyoları için sağlıklı denetleme sistemi olması gerektiğini vurguladı.

“Yakında dövmeler sadece siyah ve tonlarıyla yapılabilir”

Dövme sanatçısı Berat Bumin, AB’nin renk yasağıyla ilgili olarak “Anladığım kadarıyla diğer renklere de yasak gelecek ve ilerde sadece siyah, beyaz ve gri dövme yapılabilecek” dedi. Alerjik reaksiyonların mavi ve yeşil boyalardan çok kırmızı, pembe, fuşya boyalarda ortaya çıktığını ancak bunun da nadir olduğunu söyleyen Bumin, “Biz Türkiye’de dövme boyası ve hatta dövmeyle ilgili malzeme üretimi yapmadığımız için hep dışarıdan alıyoruz. Dolayısıyla Avrupa’da Amerika’da ve dünyada bu boyalar yasaklandığı zaman bizler de bundan etkileneceğiz. Stokta boyası olanlar bir müddet daha renkli dövme yapmaya devam edebilirler diye düşünüyorum” diye konuştu.  Berat Bumin ilerde sadece siyah, beyaz ve gri dövme yapılabilecek dedi

Dövmecilerin bir meslek odası yok 

Dövmeciler, yasakların ve sağlık için konulan kuralların Türkiye’de uygulanabilmesi için önce mesleki standartların belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Türkiye’de ilk dövme derneğinin kurucularından, 21 yıldır profesyonel olarak dövme sanatçısı olarak mesleğini sürdüren Berat Bumin, bir meslek odası denetimi ve standartları altında çalışmadıklarını söyledi. Dövme sanatının meslek olarak tanınması için uzun yıllar mücadele verdiklerini anlatan Bumin, bu çabaların sonunda artık dövme stüdyolarının güzellik merkezi, kuaför ya da berberler odası üzerinden kayıt yaptırıp alınan belgeler sonucunda açılabildiğini söyledi. İnsan sağlığı için getirilen yasakların ve kuralların dövmecilikte uygulanması için mesleki standartlar belirlenip, denetim sistemi kurulması gerektiğini ifade eden Bumin,  “Belirli standartlarımız var ama bu standartlar her stüdyoda uygulanıyor anlamına gelmiyor. Bu standartlara çok dikkat ediliyor mu? Açıkçası Türkiye’de çok dikkat edildiğini düşünmüyorum” dedi.AB aralarında mavi ve yeşil dövme boyalarının da olduğu 4 binden fazla kimyasalın kullanımını yasakladı

Stüdyolar Sağlık Bakanlığı denetimi dışında

Dövmecilikte ustalık ve kalfalık belgeleri dönem dönem açılan eğitimler ve sınavlar sonucunda veriliyor. Hijyene büyük önem verilen sınavlar arasında mesleki yeterlik sınavı da var. Buna karşın denetim yetersizliğini dövmeciler de vurguluyor. Bumin şunları söyledi: “Türkiye’de denetleme tabii ki yapılması gerekir ama çok iyi bir altyapı gerekir. Bu altyapı hâlâ oluşturulmuş durumda değil. Stüdyolara Sağlık Bakanlığı’ndan gelen olmuyor hiç. Kimse dövme ile ilgilenmiyor.”

Bijuteri dükkânı değil dövme stüdyosu

Dövme stüdyosu sahibi Celal Sezer, stüdyosunu bijuteri adı altında açtığını belirterek, “Ankara’da bir oda bir dernek yok. Güzellik salonları ve kuaför salonlarına bağlı olarak dükkân açabiliyorsun. Çoğu dövme dükkânları bijuteri olarak açılıyor. Dövme üzerine bir vergi yok, denetleme yok” dedi. Sezer, herkesin kolaylıkla bu işi yapabileceğini bu yüzden çok fazla dövme stüdyosu açıldığını söyledi.Celal Sezer dövme yapımında en çok hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı 

Eğitimini almadan ve hijyene dikkat etmeyerek dövme yapanların arttığına dikkat çeken Sezer, dövme yapımında en çok hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Celal Sezer’in de dediği gibi eğitim için dövme sanatçılarının Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimleri de oldu. Berat Bumin, dövme sanatının yüksek okullarda  öğretilebilmesi için başlatılan çalışmanın henüz onaylanmadığını ifade etti. Bumin şunları söyledi:  “Bu mesleği işin ehli insanların yapması insan sağlığı açısından çok önemli. Bu sadece fizyolojik açıdan değil, kalıcı bir uygulama olduğu için psikolojik olarak da insanların sağlığını negatif anlamda etkileyebilecek bir sanat. Bu işi eğitimli, işe hâkim olan, iş etiğini de bilen insanların yapmasını istiyoruz. Hem üniversitelerde hem de meslek okullarında en azından başlanmasını istiyoruz. Ama zor olacak. İşin içinde hem sanat hem hijyen hem de dermatoloji var.”

 

HABER : Haber: İleyda Özmen

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.