DOLAR 27,1479 0.08%
EURO 29,0073 0.11%
ALTIN 1.680,480,38
Ankara
25°

AÇIK

Dört ayaklı dostlar için gönüllü veterinerler de afet bölgesinde
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Dört ayaklı dostlar için gönüllü veterinerler de afet bölgesinde

Dört ayaklı dostlar için gönüllü veterinerler de afet bölgesinde

Arama kurtarma çalışmaları devam ederken hayvanlar için de gönüllü arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Dört Ayaklı Şehir Platformu’nun kurucusu Mine Yıldırım, bir afette ilk kez hayvanları kurtarmak için ekip kurulduğunu söyledi. Bölgede 41 gönüllü veterinerin hayvanlar için çalıştığını söyleyen Yıldırım, “veterinerler, kurtarma ekipleri gönüllülerden oluşan bir ağ kurduk. Depremin ilk gününden itibaren çalışıyoruz ve hayvanlar için Hatay'da bir sahra hastanesi kuruyoruz” dedi.

ABONE OL
19 Şubat 2023 14:15
Dört ayaklı dostlar için gönüllü veterinerler de afet bölgesinde
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremlerin yaraları sarılmaya devam ediliyor. AFAD, il ve ilçe itfaiyeleri ve askerlerin yürüttükleri arama kurtarma çalışmaları sonucu birçok kişi enkazlardan kurtarılmaya çalışılırken deprem bölgesine giden hayvan gönüllüleri, yaralı sokak, ev hayvanlarının kurtarılması ve tedavi edilmesi için harekete geçti. Bu çalışmalarda yer alan Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Avukat Hülya Yalçın ve Dört Ayaklı Şehir Platformu’nun kurucusu ve Şehir Planlamacısı Dr. Mine Yıldırım depremin yaşandığı 6 Şubat sabahından bugüne deprem bölgesine dair izlenimlerini ve kurtarma çalışmalarını anlattı.

“Sosyal medya işimizi kolaylaştırdı”

2022’nin yaz aylarında yaşanan orman yangınlarından sonra hukukçular ve sivil toplum kuruluşları olarak kurtarma ekipleri oluşturmak konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı Avukat Hülya Yalçın, “Yangındaki tecrübemiz depremin ilk anında işimize yaradı. Daha hızlı organize olabildik. Ulaşım bilgilerini aktaran bir grup hemen oluştu. Herkes, bulunduğu yerden deprem bölgesine doğru hızlıca yola çıktı. Hayvan taşıma kapları, mamalar ve temel tıbbi ihtiyaçlar temin edildi. Bu tür afetlerde kayıp çocukların sayısının artması gibi kaybolan ev hayvanlarının da sayısında artış yaşanır. Kaybolan hayvanları belli bir noktada tutup sahiplerini bulmak için bir başka grup kuruldu. Burada özellikle sosyal medya üzerindeki çağrılar işimizi kolaylaştırdı” şeklinde konuştu. 

“Hayvanlar da enkaz altında aynı acıyı yaşıyor”

Yaşanan depremde hayvanlara verilen destek ve yardımın da yoğun olduğunu vurgulayan Yalçın, “Bir hayvanı kurtaralım, yardım edelim dediğimizde ‘İnsan dururken hayvana yardım edilir mi’ tavrı maalesef hala var. Halbuki hayvanlar da enkaz altında aynı acıyı ve korkuyu yaşıyor. Nasıl insanlar evcil hayvanlarını bırakmıyorsa, evcil hayvanlar da enkaz altındaki sahiplerini bırakmıyor. Burada bir duygusal bağ söz konusuyken yaşam önceliği sıralaması yapmak büyük bir hata” dedi. Sosyal medyada hayvan karşıtı kimi sayfaların depreme rağmen paylaşımlarına devam ettirdiğini ekleyen Yalçın, “Güvenli Sokaklar adıyla kurulan birtakım oluşumlar sosyal medya üzerinden sürekli hayvanları kurtarmak için gelecek gönüllülere şiddet uygulayacağını duyuruyor. Bu anlamda hayvan hakları savunucularının bölgede yardıma gitmesini çok önemli buluyorum” diye ekledi.

“Dernek olarak normal zamanlarda yetkimiz olmasına rağmen bağış almasak da deprem döneminde bağış kabul etmeye başladık” diyen Yalçın, “Dernek bünyesinde hayvan taşıma kabı ve mamaların yanında depremzedelere gelen yardımları da iletiyoruz. Sadece hayvanların değil, insanların faydası için de çaba sarf ediyoruz” diye belirtti.

Dünya tarihinde ilk kez hayvanseverler bir arada

Kayıp hayvanların enkazlardan kurtarılması ve ilk yardımın yürütülmesi için çaba gösterenlerden biri de Dört Ayaklı Şehir Platformu’nun kurucusu ve Şehir Planlamacısı Dr. Mine Yıldırım. Bir afette ilk kez hayvanları kurtarmak için ekip kurulduğunu söyleyen Yıldırım, “Bir ucunda veterinerlerin, bir ucunda afet kurtarma çalışanlarının, bir ucunda gönüllülerin olduğu bir ağ kurduk. Depremin ilk gününden itibaren çalışmaya başladık. Şu anda da kurtarılan hayvanlar için Hatay merkezli bir sahra hastanesi kuruyoruz. Bu işi 2’si kıdemli 41 veteriner doktorumuz üstleniyor. Gönüllü veterinerlerimiz İstanbul ağırlıklı ama diğer illerde de veteriner odaları aracılığıyla çağrı yapıyoruz. Gelen veterinerleri uzmanlık alanlarına göre koordine ediyoruz. Enkazlardan kurtarılan hayvanların ilk müdahaleleri yapılıyor. Tedavileri ve diğer şehirlere naklini sahra hastanesinin kurulmasından sonra yapacağız. Özellikle büyük şehirlerdeki veterinerlere bize destek olması için çağrıda bulunuyoruz” diye ifade etti.

Depremin ilk gününden itibaren yüzlerce hayvana ulaştıklarını ekleyen Yıldırım, “Aciliyet durumuna göre hayvanları gönüllülere teslim ediyoruz. Bize ulaşan hayvan kutularının içinde bebek maması ve bebek bezleri de vardı. Kedi ve köpek taşıma kutularının içinde kurtarılan birçok bebek de yararlandı. Kötü hava koşullarına karşı bebeklerin sıcak kalmaları sağladı. Hayvanlara yapılan bu yardımlar aynı zamanda depremzede bebeklere de dokunuyor. Dünya tarihinde belki de ilk kez hayvanseverlerin bu kadar hızlı şekilde koordine olduklarını gördük.

Dört Ayaklı Şehir Platformu gönüllü olarak çalışan 216 hayvansever, 41 veteriner ile deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor. Veteriner ihtiyacı bulunan platforma Dört Ayaklı Şehir Twitter ve Instagram sayfalarından ulaşabilirsiniz.

HABER : Haber: Ahmet Çağatay Bayraktar

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.