DOLAR 34,7582 0.04%
EURO 36,5203 -0.1%
ALTIN 2.955,880,19
Ankara

KAPALI

Diyarbakır’da sağlık çalışanları ayakta: “Şiddete karşı caydırıcı önlemler alınmalı”
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Diyarbakır’da sağlık çalışanları ayakta: “Şiddete karşı caydırıcı önlemler alınmalı”

Diyarbakır’da sağlık çalışanları ayakta: “Şiddete karşı caydırıcı önlemler alınmalı”

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına dönük şiddet eylemi, Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanlığı’nca protesto edildi. Hastane önünde açıklama yapan sağlık emekçileri, şiddete karşı kalıcı ve caydırıcı çözüm istedi. Mesajları net: “Sağlık çalışanlarına dönük şiddet eylemleri katalog suçlar kapsamına alınsın.”

ABONE OL
29 Ocak 2024 14:23
Diyarbakır’da sağlık çalışanları ayakta: “Şiddete karşı caydırıcı önlemler alınmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serhat Yetüt

Sağlık çalışanları, şiddete maruz kalan hasta kayıt personeli için Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde eylem yaptı. Arkası kesilmeyen şiddet olayları, Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanlığı’nca protesto edildi. Hastane önünde açıklama yapan sağlık emekçileri, kalıcı ve caydırıcı çözüm isterken, sağlık çalışanlarına dönük şiddet eylemlerinin katalog suçlar kapsamına alınmasını talep etti.

DİSK Dev-Sağlık İş Sendikası Diyarbakır Bölge Şube Başkanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleşen şiddet olaylarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya; Diyarbakır Diş hekimleri Odası, HEKİM-SEN ve Türk SAĞLIK-SEN üyeleri de katıldı. Dicle Üniversitesi Hastanesi Poliklinikleri önünde yapılan açıklamayı, Disk Dev Sağlık İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ümit Umdu okudu.

“Çok acil caydırıcı önlemler alınmalı”

Bundan daha 2 gün önce mesai arkadaşlarımız darp edilmiştir. Poliklinikteki yoğun kalabalığın olmasının nedeni orada çalışan iş arkadaşlarımız değildir ama nedense hep ilk hedef haline biz geliyoruz, sıra beklemenin sorumlusu olarak bizler görülüyoruz. Her gün televizyonlarda ve gazetelerde; “sağlıkta kimse sıra beklemeyecek” diye oluşturulan algı ile hastalar, hasta yakınları ve sağlık emekçileri karşı karşıya gelmektedirler. Sağlık Bakanlığı’nın, sağlıkta şiddet konusunda çok acil ve caydırıcı önlemler alması gerekmektedir. Bizler her gün başımıza bir şey gelir mi korkusuyla işe gelmekten tükendik.

“Personel takviyesi gerçekleştirilmesi gerekmektedir”

Dicle Üniversitesi yönetimini de eleştiren Ümit Umdu, personelin iş yükünün arttığını söyledi.Hizmetlerin aksamaması için personel takviyesi istenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

4 D’li arkadaşlarımız hastane kadrosunda çalışıyorken rektörlük bünyesinde alınması iş yükümüzü daha da arttırmaktadır. Personel sayısının arttırılması ile hastanede sunacağımız sağlık hizmetinin niteliği de çok daha fazla artacak. Bununla birlikte, sadece Diyarbakır halkına değil bütün bölge halkına hizmet veren Dicle Üniversitesi hastanemizden şifa bulmaya gelen hastalar da hak ettiği hizmete kavuşacaktır.

“Hasta bilgilendirilmesi yetersiz”

Hasta yakını tarafından fiziksel şiddete maruz kalan Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde veri giriş kontrol işletmeni olarak görev yapan Muhammet Yazmaz da yaşadığı zorlukları şu sözlerle aktardı:

Çok yoğun bir bölümde çalışıyoruz. Genel anlamda hasta ve hasta yakınlarının randevu konusunda yeteri kadar bilgilendirilmediğini görüyoruz. Randevusuz gelen hasta sayısı çok fazla. Bizler, hemşireler, doktorlar bu kadar hastaya yetişemiyoruz. Biz güzel bir dille durumu ifade etmemize rağmen fiziksel şiddete ve sözlü hakaretlere maruz kalıyoruz. Sağlık Bakanlığı buna yönelik bir çözüm üretmeli.

“Verilen cezalar caydırıcı değil”

Yargılamaların caydırıcı olmaktan uzak olduğunu, sağlıkta şiddetin katalog suç kapsamına alınması gerektiğini ifade eden HEKİMSEN Diyarbakır İl Başkanı Dr. Hacım İzol da şunları kaydetti:

Hekim ve diğer sağlık çalışanları aşırı yoğunluk ve iş yükünden dolayı şiddet ile karşı karşıya kalıyor. Sağlıkta şiddet özellikle de acil servislerde daha fazla yaşanıyor. Sağlıkta şiddet, geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet verebilir. Yetkililerin buna yönelik önlem alması gerekiyor. Caydırıcı cezalar olmadığı için bu tür olaylarla sürekli karşılaşıyoruz. Bizim ilk amacımız Cumhurbaşkanı’nın da söylediği gibi bu sağlık teröristlerinin en ağır şekilde ceza almasıdır. Yargı mensuplarından beklentimiz, sağlıkta şiddetin katalog suç kapsamına alınması ve bunun etkin bir şekilde uygulanmasıdır. Adalet Bakanlığı, özellikle sağlıkta şiddet uygulayan sağlık teröristleri hakkında tutuklamadan yana bir tutum ortaya koymalıdır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.