Haber: İnanç Yıldız – Diyarbakır
Ramazan Bayramı arefesinde çarşı pazar hareketlendi ama yurttaşlar mağazalara değil seyyar ancak satıcılara yöneldi. Esnaf satışların azlığından vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden yakınıyor.
Diyarbakır’da alışverişin merkezlerinden Suriçinde Melik Ahmet Caddesi’nde tezgahlar yol boyu kaldırımlara taşmışdı. Bu durum neredeyse her bayram aynı. Burada alışveriş yapanlar daha çok büyük mağazalardan alışveriş yapamayan dar gelirli nüfus. Büyük mağazalara karşın burada her bütçeye uygun fiyatlarda ürün bulmak mümkün. söz. Oldukça kalabalık olan caddede yürümek neredeyse imkânsız. Esnaf eskiden şekeri 5’er kiloluk paketler halinde sattıklarını şimdilerde ise, kiloyla zar zor satabildiklerini anlatıyor. Esnaf bayramlık kıyafet satışlarından da memnun değil. Bölgenin merkezi çarşısı konumdaki Çarşiya Şewitî’de (Yanık Çarşı) bayram hareketliliği eskisi gibi değil. Daha ucuz kıyafet arayan yurttaş ise sokak ve caddeye kurulan seyyar tezgahlarına yönelmiş durumda. Alım güçlerinin düştüğünü söyleyen yurttaşlar, ancak bu şekilde ay sonunu getirebildiklerini anlatıyor.
Bayram alışverişi için gezen Mehmet Özarpacı(45), yanaştığı şeker tezgahına fiyat sorduktan sonra ayrılıyor. Alışveriş için bayrama yakın bir zamanda çarşıya geldiğini belirten Özarpacı, alım güçlerinin olmadığı söylüyor. Özarpacı, “Şeker bakıyorum, elbise de bakacağım. Keşke fiyatlar biraz uygun olsaydı. İdare etmaeye çalışıyoruz. Önceden iyiydik, şimdi hayat zor, daha da zor olacak” diyor.
İzzettin Güzel’le de (40), Melik Ahmet Caddesinde seyyar kıyafet satan bir tezgahın önünde denk geliyoruz. Kıyafet bakan Güzel, fiyatlar büyük mağazalara göre düşük olduğu için buraya gelmiş. Ancak buradan alışveriş yaparsa diğer ihtiyaçlarını karşılaybileceğini anlatan Güzel, ayağını yorganına göre uzattığını belirterek, “Çarşiya Şewitî’de şu giydiğim pantolon 200 liradır. Aynı pantolon bir mağazada 750 liradır. Bu tişörtü Sur’dan 100 liraya aldım, mağazadan soruyorum 400 liradır. Ofis, Batıkent kasaplarında etin kilosu 300 liradır. Halden ben 195-200 liraya alıyorum. Bu şekilde geçiniyorum” diyor.
Alım güçlerinin düşmesinin nedenini ise dünya genelinde bir kriz olmasına bağlayan Güzel, bu durumunun özellikle seçim sonrası atlatılacağını düşünüyor. Güzel, Türkiye’nin geleceğinin bulunan doğalgaz ve petrolle parlak olduğunu söylüyor.
Mehmet Baykal, 57 yaşında 27 yıldır Çarşiya Şewîtî’de esnaflık yapıyor. “İşler nasıl” diye soruyorum, “Eskiden bayrama bir hafta, 10 gün kala burada yürümek imkansızdı, şu an görüyorsunuz kimse yok” diye cevaplıyor. Piyasanın durgun olduğunu belirten Baykal, “Sur olaylarından bu yana işler eskiye nazaran düştü. Şu an cüzi bir satış var, eski satış yok. Vatandaşın alım gücü de olmayınca satışlar iyi olmuyor. Fiyatlar uçuk, sattığımızın yerine yenisi koyma şansımız yok. Örneğim 10 liraya satıyorsak, gidip 15 TL’ye alıyoruz. O kadar piyasa kötü. Akşam aldığını sabah aynı fiyata bulamıyorsun. Vatandaş artık gıda derdinde giyim derdinde değil” diyor.
Bayram şekeri satan Seyfettin Alanko, 57 yaşında ve çocukluğunda nbu yana esnaflık işinde. Geçen bayrama göre çarşının biraz daha hareketli olduğunu ama kazançlarının olmadığını söyleyen Alanko, bayramlık şekerin kilosunun 90 lira olduğunu ve insanların eskisi kadar çok alamadığını belirtiyor. Asgari ücretin arttığını ama ona göre ürünlerin de fiyatlarının iki kat arttığını ifade eden Alanko, kentte ailelerin nüfusunun kalabalık olmasından dolayı insanların ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını dile getiriyor. Alanko, “Önceden 20 kilo şeker alan vardı, şimdi en kral alan 4 kilo alıyor. Bak paketler 5’er kilo hepsi açıktır. Eskiden ‘her renkten birer paket ver’ derlerdi. Şimdi geliyor bir kilo karıştır. Kimisi geliyor ‘50 liralık ver’ diyor. Artık alamıyorlar” diyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.