Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından babaların, çocuklarının bakımında sorumluluk almaları, çocuklarıyla daha sağlıklı bir iletişim-etkileşim içinde olabilmeleri amacıyla başlatılan “Baba Destek Programı”yla bugüne kadar 60 bin kişi, “babalık diploması” aldı. AÇEV Eğitim Gönüllüsü Sosyal Hizmet Uzmanı Umut Yaşar Göç, babalık eğitimlerini artık özel şirketlerin de talep etmeye başladığına dikkat çekti.
“Babalık becerisi” kazandırmayı amaçlayan Baba Destek Programı, 3-6 ve 7-11 yaş grubundaki çocukların babalarına uygulanıyor. Sosyal Hizmet Uzmanı Umut Göç, 1993 yılında kurulan vakfın çocuk gelişimi konusunda anne eğitimleriyle çalışmalarına başladığını, ancak zaman içerisinde babaların da çocukların gelişimiyle ilgili desteklenmesi fikrinin ortaya çıktığını anlattı.Yerel yönetimler, kreş ve anaokullarının yanı sıra son aylarda özel şirketlerin de programa ilgi gösterdiğini, bu yıl Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’nin (TÜPRAŞ) Türkiye’nin farklı illerinde yer alan tüm işletmelerinde babalık eğitimi verildiğini aktaran Göç, programın, 13 hafta sürdüğünü, her hafta 2 saat eğitim verildiğini belirtti. Programın iletişim, gelişim ve cinsiyet eşitliği başlıklarından oluştuğunu açıklayan Göç, şunları söyledi: “İlk hafta babaların kendi babalarıyla kurdukları ilişki üzerinden çocuklarıyla nasıl bir ilişki yürüttüklerini belirliyoruz. İletişim, empati, kendini anlama ve ifade etme, davranış tanımı ve eleştiri yapabilme eğitimlerinin ardından çocukların, zihinsel, fiziksel, psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimlerini ele aldığımız 4 haftalık dönem başlıyor. Sağlıklı cinsel yaşam, oyunun çocuklar üzerindeki etkisinin de işlenmesinden sonra ölüm, ayrılık, boşanma gibi yaşam zorlukları ele alınıyor.” Beşinci ve sekizinci haftalarda ise programa anneleri dahil ettiklerini, anne oturumunda eğitimin evdeki yansımalarını öğrendiklerini ifade eden Göç, sözlerine şöyle devam etti: “Anne oturumunda babanın ev yaşamına katılıp katılmadığını, çocuklarla oyun oynayıp oynamadığını, çocukların gelişimi konusunda söz sahibi olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla program sadece birtakım bilgilerin aktarılmasıyla sınırlı değil. Eğitimin sonuçları bizzat evde gündelik hayat içerisinde gözlemleniyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan babalara da sertifikalarını çocuklar veriyor.”
“Kriz anlarını daha iyi yönetiyorum”
“Baba Destek Programı’ndan çocuğunun okulunda yapılan bir duyuru vesilesiyle haberdar olduğunu belirten Turgut Tunç, eğitimin faydasını gördüğüne değinip “Çocuklarıma ilgi bakımından sıkıntılarım yoktu ama daha da iyi olmak istedim” dedi. Tunç, “13 haftalık eğitimin yarısını tamamladım. İş ve şehir hayatının zorlukları, insanı bir noktada tüketiyor, yoruyor ve çocuğuna karşı tahammülsüz hale getiriyor. Şimdi birkaç teknikle daha sabırlı olmayı, kestirip atmak yerine çocuğumu dinleme ve anlamayı öğrendim. Şimdi kriz anlarını daha iyi yönetiyorum” diye konuştu.
Bir diğer baba Göksel Yörük ise çocuğu ile iletişim kurabilmeyi öğrendiğini belirterek “Eğitim sayesinde doğru bildiğim pek çok şeyin yanlışlığını fark ettim” saptamasında bulundu.
HABER : KELİME ATA / ANKARA – ARAŞTIRMA YAZISI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.