DOLAR 34,7328 -0.03%
EURO 36,5555 0.02%
ALTIN 2.957,180,23
Ankara

KAPALI

Dijital aktivizme bir yılda en az 1.2 milyon kişi katıldı

Dijital aktivizme bir yılda en az 1.2 milyon kişi katıldı

Kontak kapatan moto kuryeler, hijyenik pede konulan lüks vergisine isyan eden kadınlar, enflasyonun üstünde zam isteyip işten atılan işçiler, SMA’lı çocuğu için devlete çağrı yapan aileler… Toplumun demokratik talepleri saymakla bitmeyecek kadar arttı. Bu talepleri görünür kılmak için bilinen yöntemler dışında dijital fırsatlar da etkili sonuç veriyor. İnternette imza kampanyası yapılmasını sağlayan Change.org’da bir yılda yeni kullanıcı sayısı yüzde 100’ün üzerinde artarak 2.3 milyona ulaştı. Dijital aktivizmle kamuoyuna duyurulan kampanyalar TBMM gündemine bile girmeye başladı.

ABONE OL
5 Şubat 2022 00:00
Dijital aktivizme bir yılda en az 1.2 milyon kişi katıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA- İnternette örgütlenen, kamuoyuna sosyal medyadan seslenen, dijital aktivizmle Meclis’e taşınan ya da kurumlara ulaşıp sonuç alan kampanyalar artıyor. İnternette kampanya düzenlenmesini sağlayan Change.org’da 2020’de 1,1 milyon yeni katılımcı varken 2021’de bu sayı 2,3 milyonla yüzde 100’ün üzerinde artış kaydetti. 2021’de yapılan 26 bin 781 kampanyada 13 milyonu aşkın dijital imza atıldı ve 198’inin şimdiden başarıyla sonuçlandığı duyuruldu. 

“Toplumsal farkındalığın ve değişim talep etme cesaretinin artması hepimiz için, geleceğimiz için paha biçilmez.” Bu sözler Change.org Türkiye Şubesi Kurucu ve Genel Direktörü Uygar Özesmi’ye ait. 10’uncu yılını kutlayan platformun 2021 raporunu ve dijital aktivizmin yükselişini 9. Köy’e anlatan Change.org Türkiye Genel Direktörü Özesmi, dijital kampanyaların gerçek hayata taşınarak sonuç aldığını vurguladı. 

Özesmi, Change.org’da imza kampanyası başlatan kişi ve kurumların aldıkları imza desteğini resmi talepler için ya da hukuki başvuruları güçlendirmek amacıyla kullandıklarını vurguladı. Kampanya sahiplerinin atılan imzaların kağıt çıktılarını alarak karar vericilerin kapısını çaldığını söyleyen Özesmi, imzaların teslim edilmesinin ardından taleplerin kurumlar nezdinde gündeme geldiğini, zaman zaman TBMM’ye taşınarak çok sayıda milletvekili tarafından Meclis kürsüsünden dile getirildiğini belirtti.

Her iki gün içinde bir kampanya başarıya ulaştı 

Uygar Özesmi, Change.org’un Türkiye’de eğitim, sağlık, kadın hakları, hayvan hakları, LGBTQİ+ başta olmak üzere birçok farklı mücadele alanında toplumun değişim taleplerinin görülmesini ve bu değişim taleplerinin ardında yatan nedenlerin anlaşılmasını sağlayan dijital bir kamu hizmeti olduğunu anlattı. 

Platformun 2022 yılında, toplam kullanıcı sayısının 20 milyonu aştığını, geride bırakılan 10 yıl içerisinde kampanyalara destek veren kişilerin sayısının her geçen gün arttığını belirten Özesmi, aynı oranda başarıya ulaşan kampanya sayısının da arttığını kaydetti. Kuruluş, sonuç alan bu kampanyaları 2015’ten bu yana yayınlanan etki raporlarıyla kamuoyuna tanıtıyor. 2021 Türkiye raporundan veriler aktaran Özesmi, “2021’de kampanyalara 13 milyondan fazla imza atıldı ve 198 kampanya başarıyla sonuçlandı. Geçen yıl her iki günde bir kampanyanın başarıya ulaştı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.   Özesmi şunları vurguladı: “Neredeyse her şeyin dijital bir dünyaya aktarıldığı bu sistemde, insanların Change.org Türkiye’yi, değişim taleplerini dile getirmek için kullanmaları son derece anlaşılabilir. Çocuğunun ilacının SGK tarafından karşılanmasını isteyen bir anne de, üniversitesinde artan yemekhane fiyatlarının düşmesini isteyen bir öğrenci de, ekonomik adalet talep eden vatandaşlar da, önde gelen STK’lar da bu platformu kullanabiliyor. Hatta Change.org’da birçok STK farklılıklarını kenara koyup ortak kampanyalar yürütüyor.”

Dijitalden Meclis’e uzanan mücadeleler

Change.org Türkiye’de başlatılan “HPV aşısı ücretsiz olsun”, “Lüks Değil İhtiyaç, Her Kadın Regl Ürünlerine Erişebilmeli, Yüzde 18 KDV Düşürülsün” kampanyaları son günlerde hem sosyal medya platformlarında hem de Meclis dahil pek çok kurum ve kuruluşta sonuç doğurdu. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olması için Meclis’te kanun teklifi verdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ped ve diğer hijyen ürünlerindeki verginin düşürülmesi için kanun teklifi sundu. Küçükçekmece Belediyesi, “Hijyenik ped lüks değil, temel ihtiyaçtır” sloganıyla ilçedeki ihtiyaç sahibi kadınlara yönelik ped desteği başlattı. 

Platformda başlatılan “Hayvana Şiddet Suç Sayılmalıdır! #YasaHemenÇıkmalı” kampanyasını ise 1 milyon 592 bin 443 kişi imzaladı. İmzaların basılıp Meclis’e gönderilmesinin ardından TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu raporu Meclis Başkanlığına sunuldu. Hayvan haklarının genişletilmesine yönelik yasanın geçtiğimiz yaz aylarında kabul edilmesi süreci böyle başladı.

İklim için mücadele de öne çıkan başarılı kampanyalar arasında. Dijital imza kampanyası olarak başlayan “İklim Krizi Müfredata Eklensin! #OkuldaİklimOgret” çağrısı ses getirdi, bu kampanya sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı çevre eğitimi müfredatına “iklim değişikliği” başlığını eklendi.

İklim krizi alanında da özellikle gençler tarafından başlatılan kampanyaların arttığını belirten Uygar Özesmi “Toplumsal farkındalığın ve değişim talep etme cesaretinin artması hepimiz için, geleceğimiz için paha biçilmez. Bu sayede toplumun neredeyse her kesiminden kişi platform üzerinden sesini duyurabiliyor. Birçok farklı toplumsal ve bireysel kaygılar, değişim arzusu ve bu yolda atılan diğer adımların bir şekilde kamuoyu oluşturup başarıya ulaşması yeni mücadele konularının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu çeşitlenme ve atılan adımların dijital aktivizmi daha da ileriye götüreceğine inanıyorum” ifadelerinde bulundu.

Dijital kampanyaların büyümesinde sivil toplum örgütleri etkili

Bireysel sosyal medya hesaplarından başlatılan bazı kampanyalar da kısa sürede sonuç alınmasını sağlayabiliyor. 9. Köy gönüllü muhabirlerinden İlknur Yağumli, çevrimiçi çocuk istismarıyla ilgili bir haber için araştırma yaparken YouTube’da çocuklara yönelik bazı animasyonlarla karşılaştı. Bu videoların taciz, tecavüz, aile içi şiddet ve ensest gibi içerikler taşıdığını fark eden Yağumli sosyal medyadan kampanya başlattı. Dijital aktivizme böyle başlayan Yağumli, önce konunun uzmanlarıyla birlikte hem YouTube’a hem İhbarweb’e şikâyette bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Ardından sosyal medyada kampanya başlatmaya karar verdiklerini söyleyen Yağumli süreci şöyle anlattı: “Videoların kaldırılması ve daha çok insana ulaşarak şikâyet sayısının artırılması için Twitter’da bir flood hazırladım. Hem videoları hem de videoların içeriklerini bu flood’a ekledim. Sonra bu konuyla ilgili kurumları etiketledim ve mesaj yoluyla birçok sivil toplum kuruluşuna bu tweeti gönderdim. Onların da sorumluluk duymasını ve tweet’e görünürlük kazandırarak süreci hızlandırmasını istedim. Tweet epey etkileşim aldı ve bazıları yayında kalmış olsa da bazı videoların yayından kalkması sağlandı. İki yıl önce benzer bir girişim; sivil toplum kuruluşlarının da destek vermesiyle, tweet’lerin bir milyonu aşkın kez görüntülenmesini ve çocuklara zararlı videoların kaldırılmasını sağlamıştı.”

 

HABER : Haber: Berfin Bayır

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.