Duygu Kıt / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
Artan ekonomik sıkıntılar, derinleşen yoksulluk ve işsizlik en çok kadınları vuruyor. Tunceli’de de kadın işsizliği dikkat çeken boyutta. Çalışanların büyük çoğunluğunun kayıt dışı olduğunu belirten kadınlar, “evde de işte de sadece mutfakta çalışmak zorunda bırakılmaktan” şikayetçi.
Kentte yaşayan ve farklı iş kollarında çalışan kadınlar ile sorunlara ve çözüm önerilerine dair konuştuk.
Yaklaşık 15 yıldır Ovacık’ta yaşayan Ovacık Kadın Kooperatifi Sözcüsü Nurgül Ersoy kadınların daha çok tarımda ve hizmet sektöründe ucuz iş gücü olarak çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. Alternatif iş olanaklarının olmadığını da belirten Ersoy, “İlçemizde daha çok kayıt dışı bir kadın iş gücü mevcut” dedi ve ekledi:
“İlçemizde alternatif iş alanları yok. Kadınlar daha çok tarım ve hizmet sektöründe ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Örneğin belediyede çalışan kadın oranı yüzde 15’lerde. Yine diğer kamu kuruluşlarında da farklı değil. Yer yer toplum yararına programlar kapsamında geçici olarak daha çok kadınların tercih edildiği İŞ-KUR istihdamı oluyor. Kadınlarımız daha çok mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor ve çalışma şartları çok ağır.”
Nurgül Ersoy doğal bitkileri toplayıp satarak geçimini sağlayan kadınlara da dikkat çekerek şunları ifade etti:
“İstihdam alanlarının olmadığı ilçemizde kadınlar doğanın da nimetlerinden yararlanıp doğal bitkileri toplayıp işleyip satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Ancak bütün bu faaliyetler sürdürülebilir bir ekonomi ve bu ekonomide kadın sorunsalına çözüm olamıyor.”
Tüm bunlara karşın kadınlar tarafından hayata geçirilen kooperatifler sayesinde birçok kadının çalışma hayatına katıldığını da belirten Ersoy şöyle devam etti:
“Henüz istediğimiz noktada olmasa da il ve ilçelerimizde yürütülen kooperatifçilik faaliyetleri gibi kadınların daha çok çalışma hayatına katıldığı kurumlar var. Kooperatifler, dayanışma sağlama açısından kadınlar için etkin bir role sahip. Çalışma hayatına bir şekilde girebilmiş her kadın aslında potansiyel olarak istihdam yaratacak etkin bir birey. Siyasetten ekonomiye, sosyal hayattan özel hayata kadar erkek hegemonyasının kırılmasının tek yolu da bu şekilde dayanışmayla mümkün. Dayanışma ekonomilerine daha fazla sarılmamız lazım.”
Kent merkezinde yaşayan Nurcan Şanlı da iş bulmakta çok zorlandığını ve işsizliğin yıllardır çözülmeyen bir sorun olduğunu şöyle anlattı:
“Dersim’de kadınların iş bulabileceği alanlar sınırlı. Kafe, restoran ya da ev temizliğinde kolaylıkla iş bulabiliyorlar. Bunlarda da çalışma saatleri uzun ve yorucu. Kamu alanında hiç iş bulunamıyor. Dersim’de kadınların çalışma arzusu erkeklere göre daha yüksek; daha çalışkanlar ama ücret konusunda da kimse hakkımızı vermiyor. Part-time çalışma ağırlıkta ama verilen emek karşılığında alınan ücret yetersiz. Hakkını alabilen çok az kadın vardır bence. İş imkanı çok olmadığı için kafe ve temizlik işleri sunuluyor kadınlara. Genel olarak iş sıkıntısı var. Geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak isteyen kadın da çok. Keşke kadınlarımız için daha iyi şartlarda daha çok iş imkanı olabilse… Çalıştıkları saat karşılığı, emeğini alabilme imkânı daha fazla olsa.”
Yenigün Kadın Dayanışma Derneği’nden Serpil Argın da “Hizmet sektörü ve İŞKUR’un ‘kısa süreli işleri’ dışında kentte kadınların çalışacağı iş olanakları yok denecek kadar az” dedi ve şöyle devam etti:
“Dersim’de kadınların çalışma hayatına katılması için öncelikli olarak çalışma alanlarının yaratılması gerekiyor. Kadının çalışma hayatına dahil olması sadece bununla çözülecek bir mesele değil. Bunun yanı sıra; çocuk, yaşlı vb. bakım hizmetlerinin de kadınlara yük olmaktan çıkarılması ve kadınların toplumsal hayata katılmasının önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.