DOLAR 32,3530 0.25%
EURO 34,9691 -0.46%
ALTIN 2.309,991,44
Ankara
17°

KAPALI

Depremzedelere psikolog önerisi: Sağlıklı bencillikten kaçınmayın
  • 9.Köy
  • Sağlık
  • Depremzedelere psikolog önerisi: Sağlıklı bencillikten kaçınmayın

Depremzedelere psikolog önerisi: Sağlıklı bencillikten kaçınmayın

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Aytaş, depremler sonrası bölgede yaşayan insanların henüz şoktan çıkamadığını söyledi. Yaşadığı kenti terk edenlerin asıl travmayı döndüklerinde yaşayacağını belirten Aytaş, yakınlarını, geçmişini ve koşullarını yitirenler için önerilerde bulundu. Etrafına yardım etmek isteyen depremzedeler için “önce kendinizi iyileştirin, kendinize yardım edin, sağlıklı-dengeli bir bencillikten çekinmeyin” çağrısı yaptı.

ABONE OL
26 Mayıs 2023 12:34
Depremzedelere psikolog önerisi: Sağlıklı bencillikten kaçınmayın
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Berkman Dulcan

Enkaz temizlendikçe ağır yıkımın yaşandığı Malatya’da geçmişin izleri hızla siliniyor. Kentte yaşamaya devam edenlerin gelecekle ilgili kaygılarının arttığını gözleyen uzmanlar, asıl sorunu kenti terk edenlerin döndükten sonra yaşayacaklarını söylüyor.

Deprem ve sonrasının insanlar üzerindeki etkilerini Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. A. Özgür Aytaş ile konuştuk.

Depremin ilk günlerinde ciddi bir kaos yaşandığını ifade eden Dr. Özgür Aytaş “Tam durdu derken depremler yeniden başlıyor hayatımızda. Süreç bizleri maddi manevi bir yıkıma uğrattı. Bu süreç içerisinde kimimiz malını mülkünü, kimimiz sevdiklerimizi kaybettik ama şu an ciddi anlamda ümitlerimizi de kaybettik” dedi.

Geçmiş etkilerinden çıkıamayanları büyük bir problemin beklediğini belirten Aytaş şöyle konuştu:

Özgür Aytaş

“Şehir merkezine girerken nerede olduğumuzu karıştırıyoruz. Kendimize burada ne vardı diye soruyoruz. Yani şehirde bazı siluetler artık yok. Bu hali gören bir insanın normal hale gelmesi zaman alacaktır. Deprem dolayısıyla şehir dışına çıkan vatandaşlarımız tekrar yakın bir zamanda döndüklerinde göreceklerine inanamayacaklar. Süreç içerisinde eğer bu kişiler, geçmişin etkilerinden çıkamaz, uyum sağlayamazsa ciddi depresyona girer. Hayattan bıkar uyuyamaz, yeme içme dengesi ve haliyle hayat kalitesi bozulmaya başlarsa o zaman mutlaka bir uzman desteği öneririz. Sürecin bir noktasında sonra bunu görmek ve kabullenmek gerekecek ve bu süreçte sıkıntı yaşamama şansımız yok, yaşayacağız. Ama sağlıklı bir yas süreci tamamlamak için bu ortamlara gitmek, ortamdaki eski insanlarla görüşebilmek, paylaşımda bulunabileceği insanların yanına gitmek çok kıymetli.”

Sağlıklı bir yas süreci için kabullenmenin önemini vurgulayan Uzman Doktor Özgür Aytaş, “inkâr etmek değil, bilakis gidip oradaki durumu kabullenmek lazım, yaşamak lazım, orada bulunmak lazım, anlamak, anlatmak lazım. Ya burada böyle yapardık. Burada şöyle yapardık, şurada şunu yerdik, şurada şunu içerdik, şurada şöyle yapardık, bunları konuşmak lazım” önerisinde bulundu.

“Biz halen şoktan çıkamadık”

Uzman Dr. A. Özgür Aytaş “Biz halen şoktan çıkamadık. Olayı tam anlamıyla idrak edemedik. Geçen 3 aylık sürede ne yaşadığımızın halen farkında değiliz” dedi. İlk günlerde gelen vakalarla bugünkü yaygın rahatsızlıkları kıyaslayan Aytaş şöyle konuştu:

“Olayın ilk anındaki gelen vakalar çok farklıydı o sırada bir ümitsizlik, bir çaresizlik, bir şok, bir öfke, bir depresyon hali çok barizdi. Şimdi artık yavaş yavaş bir kabullenme ile beraber ciddi bir depresyon, ciddi bir öfke veya artık ciddi travma sonrası stres bozukluğu yaşanmakta. Akut dönemdeki o korku, o kaygı, o endişe, o ümitsizlik artık yavaş yavaş kendine süreçle beraber kabullenmeye yaklaşıyoruz ama kabullendiğimiz süreç de çok kolay bir süreç değil, insan olarak her şeye uyum sağlayabiliyoruz doğru ama şu an uyum sağlamak zorunda kaldığımız kısımlar hakikaten çok ekstrem şartlar. Evimiz yok, kalacak yerimiz yok. Artık bir iş garantiniz yok. Bir dükkânınız yok. Sevdiğiniz insanların bir kısmı artık hayatınızda yok. Düşünün çocuksunuz ama artık anneniz yok. Babasınız ama artık eşiniz yok, bir ebeveynsiniz ama artık çocuğunuz yok veya daha öncesinde 6 Şubat öncesinde tamamen sağlıklı bir bünyeye sahipken, artık kolunuz yok, bacağınız yok ve bu şekilde – hadi tekrar hayata adapte olun – deniyor.

Ya tabii ki adapte olacağız. Yaralarımızı hep beraber saracağız ama bu adaptasyon çok kolay olmuyor. Yas süreciyle beraber artık ciddi anlamda öfke patlamaları, sinirlenmeler, tahammülsüzlükler, intihar olayları, şiddet baş göstermeye başlayabilir. Bu anlamda eğer biz hızlı bir şekilde bu riskli kişileri belirleyebilir ve bunlara hızlı bir şekilde yardım edersek bunların önüne geçeceğiz ve nitekim de hakikaten bu anlamda ciddi faaliyetler yürütülüyor.”

“Sağlıklı bencillikten vazgeçmeyin”

Şu anda Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü uzmanlarının il genelinde çadır çadır, konteyner konteyner, birebir vatandaşları ziyaret ettiğini, risk gördükleri insanları psikojok tedaviye yönlendirdiklerini söyleyen Dr Aytaş, “Burada ilk olarak önerilerimiz yürüyüş yapıyorsanız, lütfen yapın. Uğraştığınız bir faaliyetiniz varsa lütfen devam edin. Eski hayatınıza ne kadar yaklaşabilirseniz normalleşme süreci de o kadar kolay olacak diyoruz” şeklinde konuştu.

Bu dönemde nefes egzersizlerinin, gevşeme egzesizlerinin stres bozukluğuna iyi geleceğini anlatan Özgür Aytaş, “sağlıklı bencillik” diye nitelendirdiği  davranış  biçimini de şöyle tarif etti:

“Sağlıklı bencillikten kasıt, dengeli bir kendini düşünme, kendine öncelik verme hali.  Eğer bir başkasına yardımcı olmak istiyorsanız önce kendinize yardımcı olunuz. Yani uçağa bindiğimizde önce kendi maskenizi takın derler, sonra çocuğunuzun maskesini takın derler. Bu anlamda eğer bu süreci biz daha sağlıklı yürütmek istiyor isek kendimize daha çok dikkat etmeliyiz.”

“Çocukları bu süreçte geçiştirmemeliyiz”

Çocukların duygu dünyasının öneminin altını çizen Aytaş, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

 “Onların sorularına mantıklı ve makul cevaplar vermek lazım. Bizim ev neden yıkılmadı? Ama arkadaşlarımın evi yıkıldı? Neden bu kişi öldü, biz ölmedik? veya neden şöyle oldu böyle olmadı? Çocukların anlayacağı ve ikna olabilecekleri şekilde uygun cevaplar vermek lazım. Geçiştirmemek lazım. Yeterli ve doğru bilgilendirme ile onların da normali bulmaları sağlanmalı.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.