Haber: Ezgi Bulut
Kahramanmaraş merkezli ilki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı. Türk Eczacıları Birliği, büyük yıkım yaşanan deprem bölgelerinde 26 sahra eczanesi ile depremzedelere hizmet etmeye devam ediyor. Deprem bölgesinde çalışmalara katılan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin 9. Köy’e konuştu. Okan Şahin depremzedelerin, afet bölgesi dışında kalan eczanelerden ilaç almak istediklerinde ilaç fiyat farkı ödemek zorunda kaldıklarını aktardı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, afet bölgesinde ikameti bulunan sosyal güvenlik kapsamındaki kişilerin sağlık raporu karşılığında alınacak ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemelerini bir defaya mahsus Sağlık Uygulama Tebliği kuralı kapsamında reçetesiz temin edebileceğini, ayrıca afet bölgesinde bulunan vatandaşların SGK ile sözleşmeli sağlık kurumlarına yaptıkları müracaatlarında muayene katılım payından muaf tutulacağını açıklamıştı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Şahin, bu tedbirlerin yeterli olmadığını belirterek ilaç fiyat farkı uygulamasının da kaldırılması gerektiğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç muadilleri arasında en düşük ücretli olan ilacı baz alarak ödeme yaptığını belirten Okan Şahin, “SGK ilaçların muadilleri arasında en ucuz ilacı ödüyor bu nedenle çok yüksek fiyat farkı çıkıyor. Hastalar ucuz olan ilacı talep etse de bizler fiyat farkı çıkarmayan muadil ilacı hastaya sunamıyoruz çünkü SGK’nın baz aldığı düşük fiyatlı ürün ya artık üretilmiyor ya da depolarda yok” dedi.
Ülke genelinden deprem bölgesine ciddi oranda ilaç gönderildiğini belirten Şahin, deprem bölgesinde şu an için ilaç ihtiyacı bulunmadığını ancak bölgede en büyük sıkıntının su ve hijyen olduğuna dikkat çekti. Depremzedelerin uzun süre temiz suya ulaşamadığını aktaran Şahin, enkazdan sağ kurutulan depremzedelerde çeşitli böbrek hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirterek, organ nakli gibi ciddi ihtiyaçların doğabileceğini ifade etti.
Deprem bölgesindeki insanların uyuz riski ile karşı karşıya olduğunu aktaran Şahin, Türk Eczacılar Birliği’nin ilaç firmaları ile bu konuya dair ortak çalışma yürüttüğünü belirterek, “Uyuz ilacı üretimi konusunda yetersiz kalındığı için meslektaşlarımız bazı uyuz ilaçlarını majesterol olarak hazırladı ve bölgeye sevk ettik. Dünyada daha önceki büyük depremlere baktığımızda yaşanan afet sonrasında özellikle büyük ölümlü depremlerde kolera salgını da olası gözüküyor şu an için kolera ile alakalı bildirilmiş vaka yok ancak risk söz konusu” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.