DOLAR 32,4112 0.26%
EURO 35,1171 -0.09%
ALTIN 2.324,490,24
Ankara
17°

KAPALI

Depremzedeler sadece müteahhide değil, idareye de dava açabilir
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Depremzedeler sadece müteahhide değil, idareye de dava açabilir

Depremzedeler sadece müteahhide değil, idareye de dava açabilir

Depremzedelerin, maddi ve manevi kayıpları için müteahhit, mimar gibi sorumlulara dava açma süreci devam ederken, kamu idaresinin "sorumluluğu" da gündemde. Avukatlara göre, depremden etkilenen tüm vatandaşların, kamu idare ve yönetimlerine de gerek deprem öncesi denetimsizlik ve usulsüzlük, gerek deprem sonrası geciken arama kurtarma ve yardım faaliyetleri için dava açıp tazminat talep etme hakkı var.

ABONE OL
17 Mart 2023 13:11
Depremzedeler sadece müteahhide değil, idareye de dava açabilir
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Ozan Gençoğlu / Kapak Fotoğrafı: Depophotos – Serdar Özsoy
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, afetten etkilenenlerin kaybettikleri yakınları ve yıkılan mülkleri için saptadıkları eksiklikler, usulsüzlükler için müteahhitlere, inşaat şirketlerine dava açma süreci başladı. Ancak depremzedeler, sadece yıkılan binalarının mimar ve müteahhitlerine değil, yıkımda sorumluluğu olan kamu idarecilerine de dava açma hakkına sahip.  Avukatlara göre, depremde yıkılan yapıları gerektiği şekilde denetlemeyen, uygunsuz ruhsat çıkaran, deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerine gecikerek kayıpların önüne geçemeyen kamu idare ve yönetimlerine de “sorumlulukları” nedeniyle yargı yoluna başvurma imkanı bulunuyor. Av. Begüm Gürel ve Av. Cesim Parlak, 9. Köy Haber Merkezi’ne yaptıkları açıklamada, depremzedelerin hukuki haklarını anlattılar.

İdare personelinin cezai sorumluluğu ve mücbir sebep

Avukat Gürel, tüzel kişilerin cezai sorumluluğunun 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 20. madde 2. fıkrasında yer alan ‘’Tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamaz. Ancak, suç dolayısıyla kanunda öngörülen güvenlik tedbiri niteliğindeki yaptırımlar saklıdır” hükmünün, ilk bakışta idarenin eylem ve işlemlerinin suç teşkil etmesi halinde cezasız kalacağı izlemini verdiğini, ancak bunun doğru olmadığını söyledi.
Kamu idaresinin asli görevlerini, önleyici tedbirler almak, riskli fay hatları üzerinde inşaat yapılmasını önlemek, depreme dayanıklı, kanun ve yönetmeliklere uygun inşayı sağlamak, uyulmaması halinde yapı ve ruhsat izni vermemek, riskli yapıların yıkımını gerçekleştirmek veya bunları yükümlüsüne yaptırmak olarak sıralayan Gürel, bu yükümlülüklere aykırı davranan idare personelinin cezai sorumluluğunun doğduğunu vurguladı.

Depremzede için dava rehberi

Deprem kuşağında yer alan Türkiye için “mücbir sebepten bahsedilemeyeceğini” dile getiren Av. Cesim Parlak ise, ‘’Mücbir sebebin unsurlarından biri olan öngörülemezlik unsurunun eksik olması, söz konusu tartışmayı çok net bir şekilde noktalamakta ve deprem nedeniyle açılacak tazminat davalarında mücbir sebepten bahsedilemeyeceğini açıkça ortaya koymaktadır’’ dedi.

Avukat Parlak, depremzedelerin dava açarken şu konulara dikkat etmesini önerdi:

  • Depremzedeler, mimar ve müteahhit gibi kişilere Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden, idareye ise İdare Mahkemeleri üzerinden dava açabilirler.
  • Depremzedeler, idarenin kanuni görevi olan bir hizmeti gereken titizlik, özen, dikkat ve kalitede sunmamasından kaynaklı olarak meydana gelen zarardan idarenin sorumlu olduğunu dile getirerek İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince tazminat talepli tam yargı davası açabilirler.
  • Depremzedenin uğradığı zarar ve giderlerin davacıdan beklenilemez. Bu nedenle depremzedenin Hukuk Mahkemelerinde açacağı tazminat davalarında asgari bir miktar belirterek belirsiz alacak davası açması daha doğru olacaktır.
  • Dava dilekçesinde muhakkak ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz talep edilmelidir. Depremzedenin mali açıdan yetersiz olacağı düşünülerek davanın adli müzaheret ve adli yardım talepli açılması gerekir.
  • Açılacak davalarda senetle ispat kuralının istisnası olmayacaktır. Davacılar iddialarını her türlü delil ile ispat edebilirler.
  • Depremzedenin taşınmazına ilişkin hak sahibi olduğu, çürük binanın yıkılması nedeniyle zarar gördüğünü ispatlaması dışında herhangi bir teknik somutlaştırma yükümlülüğünün bulunmamaktadır. Yani teknik yöne ilişkin ispat yükü davalı tarafta bulunmaktadır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.