Depremzede kadınlara umut olan proje: Samandağ Gastronomi Köyü
Depremzede kadınlara umut olan proje: Samandağ Gastronomi Köyü
Kahramanmaraş merkezli depremden en çok etkilenen illerden Hatay'da kadınlar, "Samandağ Gastronomi Köyü" projesi ile yeniden iş hayatına dönüyor. Samandağ Kadın Kooperatifi ve Samandağ Belediyesi iş birliğiyle yürütülen proje, bölgedeki kadınlar önderliğinde bir turizm destinasyonu oluşturmayı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamayı hedefliyor.
Depremden en çok zarar gören yerleşim yerlerinden Hatay’ın Samandağ ilçesinde kadınlar ekonomik üretkenliğe “Samandağ Gastronomi Köyü” projesi ile dönüyor. Oxfam KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) ve Mey-Diageo Şirketi’nin Samandağ Kadın Kooperatifi ve Samandağ Belediye başkanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü proje, Hatay’ın Samandağ ilçesini, kadınların önderliğinde bir turizm destinasyonu haline getirmeyi amaçlıyor.
Samandağ Gastronomi Köyü projesi, bölgedeki kadınların iş ve ağırlama yeteneklerini geliştirmeye yönelik eğitimler sunulması, kadın emeğinin desteklenmesini içeriyor. Projede ayrıca, bölgenin geleneksel gastronomi kültürünün ve lezzetlerinin belgelenip korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli adımların atılması da hedefleniyor.
Mayıs 2024’te dersler başladı
Proje kapsamında Samandağ Gastronomi Köyü’nde, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversite onaylı dersler veriliyor. Mayıs 2024’te yaklaşık 40 öğrenci ile başlayan eğitimler, Haziran 2024’teki 2. dönemle birlikte yaklaşık 100 kadına ulaştı. Eğitimlere sadece Samandağ’dan değil, bölgeden isteyen bütün kadınlar katılabiliyor. İlk aşamada her ay ortalama 50 kadın eğitilirken, ileride bu sayının 100’e çıkartılması öngörülüyor.
“İlçemizin ekonomisine değer katacak”
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, bu projeye destek verdikleri için Oxfam KEDV ve Mey-Diageo’ya teşekkürlerini iletip, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu projenin yerel kalkınmada kadınların çok önemli bir rolü olduğuna inanıyorum. Çünkü onlar hem çocukları, hem aileleri hem de çevreleri için neye ihtiyaç olduğunu biliyorlar. Birbirleriyle çok kolay bir araya gelip en zor görünen işlerde çözüm üretiyorlar. Gastronomi köyü için düşünülen eğitim ve etkinlik konusunda bana anlatılanlar Samandağ’da yepyeni ve bölgeye örnek olabilecek, ilçemizin ekonomisine değer katacak çok yararlı işler olacağını gösteriyor. Samandağ Kadın Kooperatifi’ne, bu projeyi ayağa kaldırmak için uğraşacak Oxfam KEDV ve Mey-Diageo ile bizi tanıştırdığı için teşekkür ediyorum.“
“Köyün kendi ayakları üzerinde durmasını istiyoruz”
Bölgede yaşayan halk da projeden oldukça memnun. Samandağ’da ikamet eden depremzede Aynur Vural, projeyle ilgili olarak 9. Köy’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Proje bizlere moral oldu. Deprem sonrası psikolojik olarak zor süreçler geçiriyoruz. Bizi hayatta tutacak uğraşlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu proje de tam anlamıyla bize bunu sundu. Proje kapsamında verilen eğitimlerle farklı beceriler kazanıp, ileride köyün kendi ayakları üzerinde durmasında pay sahibi olmak istiyoruz. Deprem Hatay’da çok sayıda kişiyi, özellikle kadınları işsiz bıraktı. Bu anlamda da ciddi bir faydası olacak bu projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.“
Samandağ’da yer alan 20 dönümlük bir alanda kurulan köyde; eğitim, konaklama ve restoran gibi alanların yanı sıra, bahçecilik için uygun yerler de mevcut. İstanbul’da Temmuz ayında düzenlenen proje tanıtımında Mey-Diageo Genel Müdürü Bahar Uçanlar ve Oxfam KEDV Başkanı Şengül Akçar, projenin en önemli önceliğinin bölge kadınlarının eğitimi ve istihdamı olduğunu açıklamışlardı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.