Haber: Berkman Dulcan
Deprem bölgesinde sokakta yaşayan hayvanlar için, ikinci bir felaket de kapıya dayandı. Sokak hayvanları açlık tehlikesi işe karşı karşıya.
6 Şubat depremleri sonrası bölgede hiçbir canlı için hayat artık eskisi gibi değil. Felaketin üzerinden zaman geçtikçe terkedilmiş, sahipsiz ya da yalnız kalmış hayvanların destek ihtiyacı gözle görünür şekilde arttı. Veteriner Hekim İbrahim Uzun “İmkânı olanlar, sokakta gördüğü can dostların beslenmesine destek olmalı” dedi.
Petshoplardan satın alınan ancak sonra duyarsızca sokaklara terk edilen bir çok hayvan zaten çaresizliğe mahkûm edilirken, 6 Şubat’tan sonra barınaklardan sahiplenilen yüzlerce canlı da yalnız kaldı.
Kimileri hayatı paylaştığı bu canları bırakmak zorunda kalırken, kimileri de yeni yaşam koşullarında bakamayacağımı için can dostları doğanın kucağına attı.
Veteriner Hekim İbrahim Uzun “İmkânımız var ise sokakta gördüğümüz can dostları beslememiz gerekiyor. Hayvanlar bizlere Allah’ın emaneti. Bunu böyle görenler zaten dostlarını bırakmadı ancak can dostları hediyelik eşya, bir görüntü olarak kullananlar ilk fırsatta onları ölüme terk ettiler. Evimize sahiplenerek aldığımız can dostlar aslında bizlerin kanı, canı oluyor. İmkânı olmayanların kesinlikle can dostları sahiplenmemeleri gerekiyor. Şuan hangi köşeye baksanız ev kedisi, terkedilmiş köpek veya yavrularına denk geliyoruz” şeklinde konuştu.
Sadece insanların değil hayvanların da depremden çok etkilendiğini belirten Uzun “Evde beslediğimiz, bizlerden biri olan can dostlarımızın psikolojisi de bizler gibi bozulmuş durumda. Onlara yaklaşırken onların da yaşadığı travmayı düşünmemiz gerekiyor. Ev ortamına alışmış bir canlı sokakta kendi yemeğini bulmakta zorlanır, yemek yerken tedirginlik içerisinde sağına, soluna veya arkasına sürekli bakar. Bu ve benzeri nedenlerle hayvanları korkutmamalı ve onlarında bizler gibi birer canlı olduklarını unutmamalıyız” dedi.
Malatya’da basın konteynerlerinin olduğu Kongre ve Kültür Merkezi arkasında birçok ev kedisinin bulunduğunu dile getiren Gazeteci, Hayvansever Erkan Yılmaz Çakır “Elimizden geldiğince burada can dostları besleme çalışıyoruz” dedi. Daha önce Bodrum Belediyesi tarafından kendilerine mama yardımı yapıldığını söyleyen Çakır, şunları söyledi:
“Şu sıralar AFAD tarafından bizlere teslim edilen mamalar ile can dostlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 75 gündür buradayız ve ilk geldiğimiz günden bu yana özellikle kediler titrek, ürkek sevgi arayışında idiler. Burada onlara yeni bir yuva oluşturmaya çalıştık. Biri hamile olmak üzere 7 kedi buradan ihtiyaçlarını karşılıyor. Lütfen bakamayacağınız, sokağa bırakacağınız hayvanları sahiplenmeyin.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.