DOLAR 34,7552 0.01%
EURO 36,5846 0.01%
ALTIN 2.952,800,08
Ankara

HAFİF YAĞMUR

“Depremin kalbiyiz ama ne yazık ki hazır değiliz”
  • 9.Köy
  • Gündem
  • “Depremin kalbiyiz ama ne yazık ki hazır değiliz”

“Depremin kalbiyiz ama ne yazık ki hazır değiliz”

Van’da sayısı on binleri bulan ağır ve orta hasarlı yapıların içinde insanlar yaşamaya devam ediyor. Olası bir depremde sonuçların çok ağır olacağını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan, “Depremin kalbiyiz ama ne yazık ki hazır değiliz” dedi. Balkan Van’ın depreme hazır olup olmadığını 9. Köy’e değerlendirdi.

ABONE OL
12 Haziran 2024 11:58
“Depremin kalbiyiz ama ne yazık ki hazır değiliz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Barış Dönmez 

Van depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen kent merkezinde birçok ağır ve orta hasarlı bina var ve bu binalarda binlerce insan yaşıyor. Olası bir depremde bu yapıların durumu çok kritik, içinde yaşayanlar ise risk altında. Van merkez ve Erciş ilçesinde ağır ve orta hasarlı 31 bin 870 konut, 8 bin 849 işyeri tespit edildi. Deprem sonrası tespit çalışmaları devam etse de işleyişin çok yavaş olduğu eleştirileri var.

“Tüm kurumlar ortak hareket etmeli”

Bu eleştirileri getirenlerden biri de İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan.”Depremin kalbiyiz ama ne yazık ki hazır değiliz” diyen Balkan, tüm kurum ve kuruluşların ortak hareket ederek bir an önce risk analizlerinin yapılması ve yapı stoku haritalarının çıkartılması gerektiğini söyledi. Balkan şu uyarıları yaptı, “Genel haritayı görmek için Van’da bulunan birçok kurum ve kuruluş birlikte hareket etmeli. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler ile meslek odalarının birlikte hareket etmesi, yapı stokunu hep beraber görmeleri gerekli.”

Baran Bulut Balkan

Kentte ciddi anlamda kaçak yapılaşmanın olduğuna ancak kaçak yapıları da içeren yapı stokunu bilemediklerine vurgu yapan Balkan, sadece ruhsatlı yapılar üzerinden bir çalışma yapılamayacağına dikkat çekti. Meslek odaları, belediyeler ve tüm kurum ve kuruluşların, risklerin tespit edilerek gerekli önlemlerin alındığı ortak bir çalışma yapması gerektiğini kaydeden Balkan, böyle bir çalışmanın önlem açısından çok değerli olacağını söyledi. Ruhsatsız yapılar İMO olarak depreme ilişkin bir yol haritası çizdiklerini ve birçok kurumla görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Balkan, “Bunu önemsiyoruz. Bizler için analiz yapmak, analitik düşünmek değerlidir. Bu bilgileri gerekli kurumlara da aktardık. Bir yol haritası çizeceğiz” dedi.

İMO Van Şube Başkanı Balkan şehrin durumuyla ilgili de şunları ifade etti, “Şehir merkezinde çok fazla yapı var. Bitişik nizam yapılar sorunlu. Kaçak yapıların durumunu ise bilmiyoruz. Bir tarama yapıldığında öncelikle yapının ruhsatı alınır, sonra yapıya gidip bakılır. Bu yapıda ne var, hangi tür taşıyıcı maddeler kullanılmış? Bunlar ruhsatta yazılıdır. Ruhsatsız yapılarda bunu göremiyoruz. Kentte ciddi bir imar sorunu var. Bu sorun ruhsatı, ruhsat da yapı denetimini etkiliyor. Her şey birbirini etkiliyor.

Bitmeyen imar sorunu ve betonlaşan kent yapılanmasına dikkat çeken Balkan, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bugün depreme hazır olmak için bakir alanlara bakmak lazım. Örneğin bu alanlar İpekyolu ilçesinde çok az kalmış. Bu alanları kat sınırlaması, imar düzenlemeleriyle ve diğer çalışmalarıyla toparlamak lazım. Hep birlikte konuşup tedbir almak gerekiyor. Tedbir alınmayınca hep kaçağa ve dağınık bir düzene gidiliyor. Bu da kent düzenini ve aslında kent kültürünü yok ediyor. Denetimler artarsa bu duruma izin verilmez. Denetimler yapılmayınca olası depremler hepimize ciddi anlamda zarar verecek. Kentte yeşil alan neredeyse yok denecek kadar az ve kent yeşil alandan çok betona gömüldü. Yeşil alanların az olması da imar ile alakalıdır. Rezerve alanlara, kaçak yapılara izin verilmemesi gerekir. Bu konuda belediyeler araştırmalar yapıyor ama sadece bir kurumun değil bütün kurumların beraber hareket etmesi lazım.

“Toplanma alanları yetersiz”

Deprem sonrası toplanma alanlarının da önemine işaret eden Balkan, “Van’da deprem toplanma alanları ne yazık ki yeterli değil. Nüfusumuz çok fazla. Betonlaşmadan dolayı deprem sonrası toplanma alanları için yerimiz kalmıyor” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.