Haber: Ebubekir Atilla
6 Şubat depreminde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da felaketin her gün yeni bir faturası ortaya çıkmaya başladı. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun hayvancılıkla geçimini sağladığı şehirde binlerce hayvan enkaz altında kaldı.
Tarım Platformu ve Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 3 ilçede 2 binin üzerinde hayvan besi alanın yıkıldığını belirterek, ”deprem üssü olan bölgelerimizde, özellikle 3 ilçemizde yaklaşık 10 bin hayvan telef oldu. Yaklaşık 2 bin ahır yıkıldı. Gezdiğimiz, gördüğümüz kırsal kesimlerdeki mahalle ve mezralarda çok büyük hasar var. Erkenek, Kurucuova, Gözüne, Kadiruşağı, Seyituşağı, Atalar’ın bulunduğu Akçadağ-Ören, Yeşilyurt, Doğanşehir- Polat gibi birçok yerleşim merkezinde depremden dolayı zarar çok büyük. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı yöneticilerimiz ile birlikte depremin ilk gününden itibaren kırsalda çalışma yapıyoruz. Yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan yem, çadır ve diğer ihtiyaçlar giderilmeye çalışıldı. Arguvan, Yazıhan ve Hekimhan’da da bazı bölgelerimizde hasarlar bulunuyor” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde tamamen yıkılan Doğanşehir ilçesinde hayvan yetiştiricileri çözümsüzlükten dertli. Doğanşehir İlçesine bağlı Doğu Mahallesinde yaşayan Ali Abiri isimli depremzede, bölgede yaşayan üreticilerin sorunlarını dile getirdi.
Bölgedeki büyükbaş ve küçükbaş yetiştiricilerinin hayvanlarının enkaz altında kaldığını ve ağıllarının tamamen yıkıldığını kaydeden Abiri, geçici çözümler değil de, kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti.
Resmi kurumlar tarafından geçici ağıl ve çadırdan besi çözümünün üreticiler için uygun olmadığını, üretimin hızlı bir şekilde başlaması için öncelikle hayvan besilerinin teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Abiri; ”üreticiler için hayvan tahsisi sözü ve besi yapılması sözü veriliyor ancak, depremin üzerinden 3 ay geçmiş olmasına rağmen sadece günü kurtaran çözümler önümüze konuyor. Bizler depremzede üreticiler olarak geçici değil, kalıcı çözümler bekliyoruz. Kırsalda yaşayan vatandaşların geçim kaynağı hayvansal ürünlerin ticaretinden elde edilen gelirdir. Bu üretim çarkının yeninden dönmesi için kalıcı çözümleri hayata geçirilerek normalleş sürecinin başlaması gerekiyor” sözlerini kullandı.
GÜNDEM
27 Kasım 2023GÜNDEM
27 Kasım 2023GENEL
27 Kasım 2023GÜNDEM
27 Kasım 2023GÜNDEM
27 Kasım 2023GÜNDEM
27 Kasım 2023GÜNDEM
27 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.