Haber: Erva Gün
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Suriye’nin kuzeyinde de devasa yıkıma, çok sayıda can kaybına neden oldu. de etkiledi. Şam yönetimi, ülkede kendi kontrolündeki bölgelerde toplam 1768 kişinin depremde hayatını kaybettiğini açıkladı. Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde ise bu sayının 2 bin 60’a ulaştığı bildirildi.
Suriye’deki deprem yıkımı, uluslararası camianın da bu ülkeye yardım için harekete geçmesine yol açtı. ABD, Suriye’ye yönelik uyguladığı ambargoyu, yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak için 180 gün boyunca askıya aldığını açıkladı. ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından, Suriye için deprem yardımıyla ilgili tüm işlemlere izin veren bir genel lisans yayımlandığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu genel lisansla Suriye yaptırımlar Yönetmeliği tarafından yasaklı olan deprem yardımı ile ilgili tüm işlemlere 180 gün boyunca muafiyet sağlanacağı ifade edildi.
Daha önce Suriye’ye uluslararası yardım için kullanılan iki sınır kapısının kapatılmasına yol açan Rusya ise, bu tavrını değiştirdi. Şimdiye kadar sadece Cilvegözü’nün karşısındaki Bab El Hava sınır kapısından yapılan BM yardımları, bundan böyle Kilis’teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından da Suriye’ye aktarılabilecek.
Suriye’ye AB’den yardım desteği geldi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Çarşamba günü yapılan yazılı açıklamada, Suriye’nin depremden iki gün sonra ilk kez Avrupa Birliği’nden yardım istediği dile getirildi. Suriye’nin AB Sivil Koruma Mekanizmasını harekete geçirme talebinde bulunduğu belirtilerek, “Talep, arama-kurtarma ekiplerini, barınak ve ilacı kapsıyor” denildi. Komisyon yaptığı açıklamada arama-kurtarma operasyonlarını desteklemek için Suriye’ye acil insani yardım olarak 3,5 milyon euro gönderileceği belirtildi.
Filistin Yönetimi’nin gönderdiği yardım ekibinin de Türkiye ve Suriye’ye ulaştığı belirtildi. Filistin Dışişleri
Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, doktorlar, sivil savunma ve ilk yardım çalışanlarından oluşan 73 kişilik ekip önce Ürdün’e geçti. Orada ikiye ayrılan ekipten 30 kişi Türkiye’ye, 43’ü Suriye’ye gönderildi. Suriye’ye gönderilen grubun Ürdün-Suriye sınırındaki Nassib Sınır Kapısından ülkeye giriş yaptığı belirtildi. Ekip, Filistinli diplomat Imad el-Kürdi ile Suriye’deki Filistin Kızılayı Başkanı Atıf İbrahim tarafından karşılandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.