DOLAR 34,7539 0.05%
EURO 36,5520 0.02%
ALTIN 2.955,300,17
Ankara

KAPALI

Deprem sonrası Malatya’da ekonomik kalkınmanın anahtarı: Lojistik merkez!
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Deprem sonrası Malatya’da ekonomik kalkınmanın anahtarı: Lojistik merkez!

Deprem sonrası Malatya’da ekonomik kalkınmanın anahtarı: Lojistik merkez!

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkıma uğrayan şehirlerden Malatya'da, ekonomi de durma noktasına geldi. Uzmanlar, ekonomiyi yeniden işler hale getirmek için kısa sürede uygulanabilecek en etkili çözümün, demiryolu ağı üzerine kurulacak Lojistik Merkez olduğuna dikkat çekiyorlar. Lojistik merkez eksikliğini Malatya’nın deprem sonrasında daha çok hissettiğini kaydeden Prof. Dr. Tuncel, “Lojistik merkez bu şehrin kaderi” dedi.

ABONE OL
7 Haziran 2023 12:01
Deprem sonrası Malatya’da ekonomik kalkınmanın anahtarı: Lojistik merkez!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Ebubekir Atilla
Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok etkilenen şehirler arasında yer alan Malatya’da ekonomi durma noktasına geldi. Kentin büyüme potansiyelini yeniden genişletmek, ticaretini hareketlendirmek ve ihracat ürünlerinde artış için uzmanların önerisi ise, Malatya’da bir lojistik merkez kurulması. 9. Köy muhabirine konuşan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, deprem sonrası Malatya’da ekonomik kalkınmanın anahtarının Lojistik Merkez kurulumu olduğunu söyledi.

Jeopolitik konumu müsait

Şehrin ve ülkenin geleceği için Lojistik Köy veya Lojistik Merkez kurulmasının elzem olduğunu kaydeden Tuncel, şöyle konuştu;
“Malatya jeopolitik konumu itibariyle çok önemli bir yerde bulunuyor. İpekyolu üzerinde yer almış kavşak noktalarında yer almış ve günümüzde önemini de devam ettiriyor. İlerleyen dönemlerde daha da önemli bir noktaya ulaşacaktır. Özellikle doğu-batı aksında kuzeyde ve güneyde güvenli bölge kalmadı. Bu anlamda Anadolu en güvenli bölgelerden bir tanesi. Belki orta Asya ve Çin’den gelecek enerji koridorları Anadolu’dan geçecek. Bunun Akdeniz’e açılım noktasındaki en kestirme ve güvenli yol Malatya’dan geçiyor.”
Malatya’nın hem İskenderun ve Mersin limanına, hem de Akdeniz’in diğer bölgelerine yakınlığının çok önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Prof Tuncel, “Bunun bir karayolu ve daha önemlisi demiryolu tarafı var. Malatya Lojistik merkez olma yolunda çok önemli bir konumda” dedi.
Malatya’nın sanayi açısından belirli bir seviyeye ulaşmış, “sıçrama yapmak isteyen şehirlerden biri” olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Tuncel, “Tarım Malatya özelinde markalaşma konusunda belli bir mesafe almış ama sanayileşmede de belli bir yerde duruyor. Tekstil ve gıda sektöründe işletmeler bulunuyor ama ağır sanayide yapılan yatırımlar Malatya’nın gelişmişliğine katkı sunuyor. Bunların daha da ileriye gidebilmesi ve üretim kapasitesinin artması için hammaddenin getirilmesinde ve depolanması ve sonrasında lojistiğe ihtiyaç duyuluyor. Hızlı, etkin ve verimli bir sürece ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu.

Enerji maliyetini düşürecek

Malatya’da lojistik merkezin kurulmasıyla enerji maliyetlerinin düşürüleceğini ve yeni yatırımcıların bölgeye getirilmesinin sağlanacağını vurgulayan Tuncel şöyle dedi;

“Enerji fiyatlarındaki yükselmenin olması lojistiği ayrıca değerli kılmaya başladı. Bu anlamda Malatya’nın bir lojistik merkeze ihtiyacı var. Bunun hayata geçirilmesi, karayolundan ziyade demiryolunun daha komplike kullanılması, yeni yatırımların da Malatya’ya getirilmesini sağlayacak. İstanbul ve Marmara bölgesinde sanayinin yürümesi pek mümkün değil. Bunun Anadolu’ya dağılması lazım.  Bunun insan kaynağı, girişimcilik kültürü itibariyle Malatya önemli bir yerde. Bunu sağlayacak vizyon projelere ihtiyaç var. Malatya’da bunu ortaya koyacak proje, lojistik merkez projesidir. Lojistik merkezin kurulması ile birlikte ağır sanayi, otomotiv sanayi ve son dönemlerde öne çıkan savunma sanayinin bir kısmını Malatya’da üretilmesi, bazı girişimcilerin bu alanlara girmesi söz konusu olabilecek.”

Depremde eksikliği hissedildi

6 Şubatta yaşanan depremler sonrası insani yardımların bölgeye intikali ve koordinasyonunda Lojistik Merkez olmayışının büyük eksikliğinin hissedildiğini de aktaran Tuncel, “Bu doğal afetlerin yaşandığı dönemde şehrimizde lojistik bir merkezin olmayışı insani yardım faaliyetlerinde aksamalara neden olduğu gibi, çadır dağıtımının daha hızlı ve koordineli bir şekilde insanlara ulaşmasını geciktirdi” dedi.
İnönü Üniversitesi’nde depremden aylar önce, 14 Haziran 2022 tarihinde 80 farklı kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştirilen Malatya Lojistik Merkez Çalıştayı’nda, lojistik merkez kurulumunun Malatya için hayati bir öneme sahip olduğunun vurgulandığını da kaydeden Tuncel, “Çalıştay’da, Malatya’nın artık bu lojistik merkez konusunu gündemine alması ve ülkenin değişik lokasyonlarında kurulması planlanan lojistik merkezlerden bir tanesinin de bir an önce  Malatya’da kurulması için yoğun bir çaba içerisine girilmesi gerektiği belirtilmişti” dedi.
Prof. Dr. Tuncel, Malatya Lojistik Merkezi’nin yatırım programlarına alınması ve inşa edilmesi için yoğun bir kamuoyu oluşturulmasının da gereğine vurgu yaparak, şöyle konuştu;
“Siyasiler, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası bu anlamda sorumluluk üstlenmeli. Üniversite bunun zeminini hazırlamalı. Lojistik merkezi kurulması Malatya’ya, bölgeye ve ülke geneline çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Bundan sonraki dönemlerde asrın felaketini yaşayan kentlerden biri olan Malatya’nın böyle bir yatırıma her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Lojistik Merkez Malatya’nın belki on yıllar, belki de yüz yıllarını planlayacak ve şekillendirecek bir projedir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.