Haber: Serkan Talan – Osmaniye
Kahramanmaraş merkezli depremlerden Osmaniye’de çok sayıda gazeteci de olumsuz etkilendi. Birçok gazetecinin işyeri yıkılırken, evleri hasar gören pek çok gazeteci de çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.
Osmaniye’de gazetecilik yapan Mustafa Bardak ve Mustafa Düzenli de iş yerleri yıkılan gazeteciler arasında. İki gazetecinin mesleki kariyerlerinde biriktirdiği tüm arşivler, yıkılan işyerlerinin enkazı altında kaldı.
Yeni Bakış gazetesinin sahibi olan, ayrıca Şairler ve Ozanlar Derneği Başkanlığını da yürüten Mustafa Bardak (62) depremin hayatında yaptığı değişimi, “Anılarım ve eserlerim enkaz altında kayboldu. Adeta hafızam kayboldu” sözleriyle ifade etti.
Hayatının her alanındaki anılarının 48 yıllık meslek hayatında biriktirdiği eserlerinin, arşivi ve 14 yaşında başladığı şiirlerinin bulunduğu defterlerinin Kahramanmaraş depreminde yıkılan işyerinin enkazında kaldığını kaydeden gazeteci Bardak, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremde, 22 yıldır kirada bulunduğum bina çöktü ve bilgisayarlar, yazıcı, fotoğraf makinası, kamera, diğer teknik ekipmanlarım enkaz altında kaldı. İşyerimin bulunduğu Osmaniye merkez Alibeyli Mahallesi, Şehit Bekir Evirgen Sokak adeta haritadan kayboldu. 1988 yılından bu yana haftalık yayınlanan Yeni Bakış gazetesi arşivi, ayrıca 1990 yılında üç gün süre ile Osmaniye’de açtığım “Türkiye’de yerel basın sergisi arşivi”, 71 ilden 774 ayrı yerel gazete arşivi ve Osmaniye Ozanlar Şairler ve Yazarlar Derneği (OŞYAD) binasında bulunan 5 bin kitap, ses cihazı, bağlama, dernek arşivi ve defterleri, hepsi gitti. Osmaniye’nin dünkü çocukları ekibinin 16 adet siyah önlük-beyaz yaka forması. 25 yıldır aralıksız olarak düzenlenen “ekmek ödüllü şiir yarışması” şiirleri, katılımcıların isim ve adresleri, belgeleri enkaz altında kaldı. Bu etkinliğe 25 yılda 4 bin 127 kişi katılım göstermişti. Ayrıca depremde 100 dolayında çeşitli kuruluşlardan aldığım plaketler, 500 adet kalem, meslek hayatımda çalıştığım, sayıları 20’yi bulan basın kimlik kartları, kişisel fotoğraf albümlerim, 40 ayrı pano halinde 70 adet sergi fotoğraflarım, 1923 yılına ait Osmanlıca yazılı 2 adet “Cebelibereket gazetesi” nüshaları, hepsini kaybettim.”
Deprem enkazından bir adet kalem bile kurtaramadığını aktaran Mustafa Bardak, maddi zararına değil, yıllarca büyük emek vererek biriktirdiği arşivinin kaybolmasına üzüldüğünü kaydetti.
1979 yılında, 19 yaşındayken tüm işçiliğini tipo baskıyla el dizgisiyle yapmış olduğu “İsyanlar Kana Bulandı” isimli şiir kitabının da enkaz altında olduğunu aktaran Bardak şöyle konuştu:
“Mezar Başında’ isimli öykü kitaplarım, ‘Göz Işığı’ isimli deneme kitaplarım, ‘Çakıldan Kaldırıma’ şiir kitaplarım, ‘Ekmek Ödüllü Şiirler-Nar Taneleri’ isimli iki cilt şiir kitaplarım, hepsi yok oldu. ‘Çınarın Yaprakları’ ve ‘Kalem İzi’ isimli şiir antoloji kitaplarım ve basıma hazır halde dizilmiş olan ‘Toprağın Teni’ isimli romanı ve ‘Yazıda Bir Gölge’ isimli, öykü kitabımın hazırlanmış taslağı da şu anda yok.”
Maddi kayıplarının bir şekilde geri gelebileceğini,ancak eser ve anılarının geri gelmeyeceğini aktaran Bardak, Yeni Bakış gazetesini ve derneğini tekrar hayata geçirmek için yeniden çalışmalara başladı.
Depremden sonraki süreçte işyerinin yıkılması sonrası tekrar ayağa kalkmak için mücadele etmeye başlayan Bardak “Şu anda yeni bir iş yeri tuttum. Gazetemi depremden sonraki süreçte tekrar çıkarmaya başladım. Hayata şimdi sanki mesleğe ilk başladığım zamanki gibi başlıyorum. Ölene kadar da devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
Yeni Adımlar gazetesi ve osmaniyem.com.tr adlı internet haber sitesinin sahibi Mustafa Düzenli(54) de, adaşı gazeteci Mustafa Bardak’la aynı kaderi yaşadı. 2013 yılında gazeteciliğe başlayan ve ilk gazetesini çıkaran Düzenli’nin de ofisi Kahramanmaraş merkezli depremde yıkıldı, depremden sadece birkaç ay önce kurduğu sanal stüdyo da enkaz oldu. Mustafa Düzenli de, meslektaşı Mustafa Bardak gibi gazeteciliğe devam etmek için yeniden çalışmalara başladı. Yeni ofis tuttu. Yeni kamera ve cihazlar aldı. Bu süreçte hükûmet ve devlet desteği görmediğini aktaran Düzenli “ Kendi ayaklarımız üzerinde, tabir yerindeyse tırnaklarımızla kazıya kazıya yeniden küllerimizden doğmaya çalışıyoruz” dedi.
2017 yılında yeni medyaya eğildiğini, 2021 de yapay zekayı mesleğinde kullanmak için girişimlerde bulunduğunu aktaran Düzenli, “ bütün hayallerimiz ve planlarımız 6 Şubat’ta, gece saat 04.17 de son buldu. Yedi katlı bir binanın 4. Katındaki ofisimiz depremde yıkıldı. Her şeyimiz enkaz altında kaldı. 10 yıllık birikimlerimiz bir anda kayboldu” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.