Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri, hiç akla gelmeyen alanlarda da kendini gösteriyor. HIV pozitif bireyler, deprem sonrasında ilaçlara erişim zorluğu yaşıyor. Riskli temasta bulunan bireyler ise HIV testi yaptıramıyor.
Yaşamın bir çok alanında yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli depremler, HIV pozitif bireyleri de vurdu. Düzenli kullanmak zorunda oldukları ilaçlara deprem sonrasında erişmekte güçlük yaşayan HIV pozitif bireylerin bir başka endişesi ise, riskli temasta bulunan bireylerin HIV testi yaptıramamaları.
Önder Bora
Pozitif-iz Derneği aktivisti Önder Bora 9. Köy’e yaptığı açıklamada, deprem sonrasında birçok şehirde hastanelerin hizmet veremez duruma gelmesi ve yıkılan sağlık merkezleri nedeniyle, HIV Pozitif bireylerin zorluklar yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu;
“İlk günlerde ilaca erişim sorunu yaşandı. Bazı kişilerin ilaçları enkaz altında kalmıştı.HIV ile yaşayan kişiler bu süreçte rutin kontrollerine gidemediler. Çadırda ya da başka bir alanda bir çok kişiyle bir arada yaşama mecburiyeti nedeniyle HIV ile yaşayan kişilerin mahremiyetleri ortadan kalktı. Tanılarını başkalarından gizlemek ihtiyacında olan kişilerin ilaçlarını gizlemeleri zorlaştı. İlaç kullanımları aynı şekilde zorlaştı ve ilaçları sağlıklı şartlarda tutmak hava ve yaşam şartları nedeniyle çoğu zaman imkansızlaştı.”
Covid-19 pandemisi döneminde başlatılan raporlu ilaçların reçetesiz temini uygulamasının kısa sürede tekrar devreye sokulmasıyla Doğal Afet Uyarı Kodu ile raporlu ilaçlara erişimin sağlandığını belirten Bora, “Ancak deprem bölgesindeki eczanelerin çoğunun kullanılamaz olması nedeniyle ilaç temini sıkıntısı yaşandı. Sahra hastaneleri ve eczaneleri kuruldu, ancak her ilaç orada
bulunamıyordu. Evsiz, barksız, parasız kalmış kişilerin ulaşım engelinin de olduğu bölgelerde, bu kurulan sahra eczanelerine erişmeleri çok zor oldu” dedi.
“Riskli temasta bulunan kişiler de HIV testi yaptıramadı…”
HIV pozitif bireylerin tedavi süreçlerinin de etkilendiğini belirten Bora,”Rutin kontrollerini zamanında yaptırmakta zorluk yaşadılar. Özellikle yeni tanı alan kişilerin tedaviye başlamaları gecikti. Bununla birlikte, bu sürede riskli temasta bulunan kişiler de HIV testi yaptıramadı” dedi.
Deprem sonrasında Pozitif-iz Derneğine HIV pozitif oldukları için ayrımcılığa uğradığını belirten geri dönüşler olduğunu da belirten Bora, bu kişileri derneğinin gönüllü psikoloğuna yönlendirdiklerini söyledi. Hastanelerin büyük bir kısmının hizmet vermeye başlamasıyla beraber sorunun büyük ölçüde çözüldüğünü ancak yaşam alanlarını kaybeden kişilerin bir çoğunun başka illere göç etmek zorunda kaldığını belirten Bora şöyle konuştu;
“Akran danışmanlığı hattımız ve tüm sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla HIV ile yaşayan dostlarımızla sıkı iletişim içerisindeyiz. HIV takiplerini yapan hekimleriyle iletişimlerinde destek olmaktayız. Bunun yanında yaşanılan büyük travmanın atlatılması için gönüllü psikoloğumuza, olası ihlallerde de gönüllü avukatımıza yönlendiriyoruz. HIV ile yaşayan kişilere seslenmek ve hangi şehirde
olurlarsa olsunlar, destek almak için gönül rahatlığıyla bize ulaşmalarını rica ediyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.