DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
Ankara
22°

AÇIK

Deprem enkazı nasıl kaldırılmalı?

Deprem enkazı nasıl kaldırılmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, enkazın istifi, bertarafı ve yıkım işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, yıkım ve enkaz kaldırma süreçlerinin doğaya ve su kaynaklarına zarar vermemesi için uyarıda bulundu. 

ABONE OL
1 Haziran 2023 12:25
Deprem enkazı nasıl kaldırılmalı?
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Ebubekir Atilla

Vehbi Aluçlu

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da enkaz kaldırma ve molozların bertaraf süreci devam ediyor. Yıkım işlemlerinde oluşan toz bulutu şehri kaplarken, enkazların gelişi güzel istiflenmesi yeraltı sularını tehlikeye atıyor. 9. Köy muhabirine konuşan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, yıkım esnasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Binaların yıkım işlemlerinde oluşan toz bulutunun, asbest başta olmak üzere birçok kimyasalı barındırdığını ve taşıdığını ifade eden Aluçlu, yıkım esnasında sulama yapılmasının kritik önem taşıdığını kaydetti.

Sulama yapılmaması durumunda toz bulutunun vatandaş için büyük tehlike arz ettiğini vurgulayan Aluçlu, “45 bin konut yıkılacağı düşünüldüğünde, buradan çıkacak tozların Malatya’da yaşayan vatandaşlar için ne kadar büyük bir tehlike arz edeceğini anlatmaya gerek yok” dedi.
Aluçlu, yıkım ihale bedeli içinde sulama için de bütçe bulunduğunu, ihaleyi alan firmanın sulama yapıp yapmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yıkım işleminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı;
Yıkım planlaması şart; Malatya’da 45 bin binanın yıkılacağını düşünürsek, yıkım kuralının burada ön plana çıkması, yani titiz bir planın yapılması ve yanındaki sağlam binaya zarar vermeden yıkımın yapılması gerekiyor.
Yıkım, kalifiye elemanlarla yapılmalı; Makas adı verilen, inşaat yıkımında kullanılan makinenin uzman bir kişinin kontrolünde olması ve yandaki binalara zarar vermeden binanın yıkılmasının sağlanması kritik önemde.
Yıkım esnasında toza karşı sulama gerçekleştirilmeli; Yıkım esnasında enkaz halindeki binanın sulanarak, toz çıkması engellenmeli, vatandaşın asbeste maruz kalmaması sağlanmalı. Aksi halde, yıkım esnasında çıkan tozların havaya kalkıp daha sonra rüzgarlar yolu ile uzak bir bölgede bile ulaşması söz konusu olabilir.
Yıkım, binanın üst katlarından başlamalı;  Binanın yıkımının en üst kattan başlayarak aşağıya doğru inilerek yapılması gerekiyor.
İstifte sızdırmaz zemin oluşturulmalı; Yıkım işlemlerinin ardından geçilecek istif ve bertaraf sürecinde, sahanın zemini sızdırmayacak şekilde hazırlanmalı. Sızdırmaz zemin sayesinde, enkazdan sızacak suyun yeraltı sularına karışmasının engellenmesi sağlanmalı. Depolama için şehrin uzak noktalarında, doğaya en az zarar verecek bölgeler seçilmeli.
İş yeri enkazlarındaki kimyasal malzeme sızıntısına karşı önlem alınmalı; İşyeri enkazlarının yıkım aşamasında inşaat molozlarına karışabilecek kimyasal maddelerin doğaya zarar vermemesi için iyi planlama ve tasarım yapılmalı. Depolamada membran serilmesi, kimyasalların doğaya karışmasını engelleyebilir.

Enkazın geri dönüşümü nasıl olmalı? 

Ayrıştırma sürecinde beton agregasının geri dönüşüm ile altyapıda kullanılmasının tehlikeli olacağına da dikkat çeken Aluçlu, bu konuda da şu uyarılarda bulundu;
“Molozların içerisindeki çakıl ve benzeri malzemelerin ayrıştırılarak tekrar kullanılmasının da çok doğru olmayacağını ifade etmek istiyorum. Donatıları belki içerisinden alma şansımız olabilir. Donatıların geri dönüşüme kazandırılması doğru bir yaklaşımdır. Ancak, mucur olarak, beton agregası olarak tekrar kullanmanın çok da verimli bir iş olmadığını ve buradan alacağımız malzemelerin sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.