DOLAR 34,0129 0.09%
EURO 37,7489 0.16%
ALTIN 2.732,780,18
Ankara
21°

AÇIK

Deprem bölgesine yaz, yeni sıkıntılarla geliyor
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Deprem bölgesine yaz, yeni sıkıntılarla geliyor

Deprem bölgesine yaz, yeni sıkıntılarla geliyor

Deprem bölgesine yaz ayları, yeni sıkıntılar üretme potansiyeliyle birlikte geliyor. Uzmanlar, çadırda ve konteynerde hayata tutunan depremzedeleri yaz sıcakları konusunda uyardı. Kardiyolog Prof. Dr. Aktürk, depremzedelere "bol su için, ilaçlarınızı düzenli kullanın ve kontrolleri aksatmayın" tavsiyesinde bulundu.

ABONE OL
8 Haziran 2023 15:50
Deprem bölgesine yaz, yeni sıkıntılarla geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Berkman Dulcan / Kapak Fotoğrafı: Depophotos
6 Şubat depremleri sonrası büyük yıkımın yaşandığı illerde insanlar hayatlarını çadırlarda ve konteynerlerde idame ettirmeye çalışırken, yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte uzmanlar da yeni uyarılarda bulunmaya başladı.
Çadır yaşamında sıcakların oldukça etkin olacağını belirten Prof. Dr. Erdal Aktürk “Sıcakların gelmesi ile birlikte çadırlarda yaşam kalp hastaları dâhil herkesi zorlayacak. Bol sıvı tüketmek kalp hastaları için çok önemli bir durum” dedi.

“Depremle birlikte çok fazla hasta servislere geldi”

Erdal Aktürk

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Erdal Aktürk 9. Köy’e yaptığı açıklamada, durumu şöyle özetledi:

“Depremlerle beraber özellikle panik atak andıran kardiyak şikâyetlerle birlikte göğüste sıkışma hissi ile çok fazla hasta servislere geldi. Yaşadığımız yıkımların ardından travmanın büyüklüğüne bağlı olarak korku, endişe ve panikle beraber çarpıntı hissi ortaya çıkabiliyor. Bunlar genellikle psikolojik etkenlerin ortaya çıkardığı rahatsızlıklar. Post travmatik etkenlere bağlı olarak kişide kalp krizi tetiklenebiliyor. Herhangi bir şekilde hikâyesinde kalp rahatsızlığı olmayan kişiler bile  birden kalp krizi geçirebiliyorlar.”

“Deprem sonrası alışkanlıklar değişti”

Deprem sonrası süreçte özellikle kronik hastaların birçoğunun şehir dışına çıktığını belirten Prof. Dr. Erdal Aktürk şöyle konuştu:
“Burada kalan hastalarımız ise, çadırlarda veya konteynerlerde yaşamaya başladılar. Şöyle bir talihsizlik oldu; Şehir dışına çıkan hastalarımız özellikle gittikleri yerde rutin kontrollerinde hastalık hikâyelerini tam olarak karşısındaki uzmana anlatamadı. Sistemsel olarak bu hikâyelere ulaşılamadığından birçok doktor arkadaşımız bizlere dönerek hastalar hakkında bilgiler aldı. Çünkü geçmiş bir anlamda silindi. Hastalarımız bir süre ilaç kullanamadı. Sonrasında gittikleri yerlerde alışkanlıklar değişti. Mesela çadırlarda veya konteynerde kalanlar toplu yemeklerden yedikleri için yağına, tuzuna dikkat edemedi. Bunlar kronik hastalığı olan hastalarımızı oldukça etkiledi. Diyette olan diyetini bozmak durumda kaldı. Üzerine klinik bozulmalar yaşandı. Yani kalp yetmezliği istikrarlı giden hastamız birden sıkıntı yaşamaya başladı. Çünkü yaşam tarzı değişti.”

“Kalp hastalarının hayatı zorlaşacak”

Son dönemlerde havaların ısınması ile birlikte viral enfeksiyonlarda artış olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Aktürk, “Çadırda kalan hastalar özellikle sıcakların gelmesi ile birlikte hijyen yönünden sıkıntı yaşamakta. Bu da enfeksiyon hastalıklarının artmasına neden olmakta. Daha önce servisimize başvuran kalp hastalarımız, yaşadıkları enfeksiyon hastalıklar sonrası 2 veya 3 günde taburcu olurken, şu anda 10 günde taburcu işlemlerini zor yapıyoruz. Bunun nedeni bağışıklık sisteminin düşmesi ile birlikte hastalıklara karşı direncin kaybolması. Çadırdaki sıcaklık son derece yüksek olacak. Bu özellikle kalp yetmezliği, yine koroner arter hastalığı olan kişilerde de ciddi sıvı kayıpları oluşturacağı için, bu hastaların sık sık hastaneye gelmesine, kalp yetmezliği belirti ve şikâyetlerinin şiddetlenmesine, acil servise girişlerinin artmasına maalesef sebep olacak. Çünkü artık insanlarımızın düzenli bir yaşantısı yok. Yani düzensiz hayat, zor hayat şartları bunlar bizim hasta grubunda hayatı daha da zorlaştıracak.”

“Bol sıvı tüketmeli”

Prof. Dr. Erdal Aktürk özellikle kalp hastalıkları olan kişilerin mutlaka bol sıvı tüketmeleri, ilaçlarını düzenli kullanmaları ve kontrollerini aksatmamaları gerektiğini de vurgulayarak, “Nefes darlığı, göğüs şikâyeti başlayan hastalarımız en yakın sağlık merkezine mutlaka görünmeli. Süreç maalesef uzun bir süreç olacak ve bu süreçte özellikle çadır ve konteynerlerde yaşayan inşalarımız zor günler yaşayacaklar. Yaşadıkları sıkıntıyı en hafife indirme adına mutlak suretle en ufak bir sıkıntıda dahi sağlık merkezlerine gidilmeli” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.