Kahramanmaraş merkezli depremin yarattığı enkazlar ile sokaklar ulaşılamaz oldu. Zorlu enkaz yığınlarını aşıp ihtiyaç sahiplerine ulaşan gönüllülerden oluşan Bisidestek ekibi, enkaz nedeniyle araçların giremediği sokaklarda, depremzedelerin en büyük destekçilerinden oldu.
Depremlerin yarattığı yıkım, önce arama kurtarma, ardından da depremzedelerin barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması konusunda büyük engel yaratıyor. İzmir depreminden 2 saat sonra sahaya inen Bisidestek ekibi, gönüllü bisikletçileriyle bu kez yardım için Hatay’da sahaya çıktı. Tamamen gönüllülerden oluşan ekip depremzedeler için pedal çevirdi, ihtiyaç sahiplerine bisikletleri ile erzak, ilaç ve diğer ihtiyaç malzemelerini ulaştırdı.
“Amacımız en kısa sürede en ulaşılamaz yere ulaşmaktı”
Farklı meslek gruplarından oluşan 35 kişilik BisiDestek (Bisikletli Destek Gönüllü Ekibi), bisikletlerini ve ekipmanlarını alıp depremin dördüncü günü Hatay’a ulaştı. Hatay’daki saha ekibinden sorumlu takım lideri Refik Tat Ayyaş 9. Köy’e yaptığı açıklamada, Bisidestek çalışmalarını şöyle anlattı; “Depremin olduğunu öğrenir öğrenmez ekibimizle hemen konuştuk. Afad ile yaptığımız görüşmeler ile hava durumuna göre bisikletin kullanılabileceği en uygun il olarak Hatay’ı seçtik. Varır varmaz saha araştırması yaptık. Amacımız bisikletin avantajını kullanarak en kısa sürede en ulaşılamaz yere ulaşmaktı.”
Yakıt yoksa pedal var
Deprem bölgesinde ulaşılması gereken yerlere gidilmesi konusunda en büyük engellerden biri de, araçların yakıt ihtiyacı idi. Sokaklarda yakıt bulunamadığı için çok sayıda terk edilmiş araç bulunduğunun özellikle altını çizen Ayyaş, acil müdahale araçlarının bile yardımına bisikletlerin koştuklarını şu sözlerle anlattı; “Mazotu biten cenaze aracına ben römorklu bisiklet ile mazot taşıdım. Ambulans o kadar çok sefer yapmış ki yakıtı bitmiş, yakıt istasyonu kapalı, yakıt dağıtılan noktalardan alıp iletiyorum. Ekibimizle en önemli sorun olan bu eksik noktayı biz tamamladık.”
Daha fazla bisiklet daha fazla destek
Enkazlar içerisindeki sokaklardan geçebilen ve maliyeti düşük olan bisikletlerle daha fazla insana ulaşılabileceğini belirten Ayyaş, bisikletin afet bölgeleri için önemini ve bu gibi durumlar için yaygınlaştırılmasının gerekliliğine de dikkat çekti. Ayyaş şöyle konuştu;
“İlgili arama kurtarma, afet birimlerinin kendilerinin ulaşımda neler karşılaşılabilir diye düşünüp bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Araçların giremediği sokaklara girebiliyoruz. Örneğin hem şehir merkezine hem de köylere ulaşan ekipte 15 km kadar yol yapan oldu. Köye giden doktor orada ihtiyaçları belirleyip haber gönderiyor, biz de Eczacılar Birliğinden ilaçları toplayıp yola çıkıyorduk. Başka alternatif yok. Özellikle sağlıkçıların ulaşım için bisikletlerinin olması lazım. Bu gibi durumlar için bisikletten anlayan ve kullanabilen insanların olması gerekiyor. Afet bölgeleri için bisiklet şart. Biz orada insan canına dokunmaya çalıştık.”
Deprem bölgesinde İtalyan gezgin
İkinci destek ekibi ile tekrar deprem bölgesi olan Hatay’a gitmek için hazırlık yapan ekibe, dünya turunda olan İtalyan gezgin Daniele Panarella de katıldı. İtalyan gezgin arkadaşlarının da farklı bir deneyim yaşadığını, onlar için yeterli desteği sağladığını söyleyen Ayyaş, “İkinci parti ekiple tekrar giderken ağımızda olan ve deprem haberini alan Daniele de bize katıldı. Norveç’ten çıkıp 15 ay boyunca çeşitli ülkeler gezerek bisiklet süren arkadaşımız, İzmir’den Gürcistan’a geçerken kalacak yer arıyordu. Deprem olayı ile bize katıldı ve onun için çok farklı bir deneyim oldu. Hatta orada İtalyan hastanesi vardı, onu bisikletle hastaneye yolladık, Eczacılar Birliği’nde olmayan ilaçlar onlarda varsa onları temin etsin diye. Bize çok yardımcı oldu” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.