DOLAR 20,0987 0.65%
EURO 21,6126 0.97%
ALTIN 1.257,430,62
Ankara
22°

HAFİF YAĞMUR

Deprem bölgesindeki engelli gazeteciler 

Deprem bölgesindeki engelli gazeteciler 

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde 11 ilde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Sağ kalanlar ise sevinemedi, pek çok sorunla karşı karşıya. Rutin hayatta bile pek çok zorlukla karşılaşan engelli bireyler ise depremin en dezavantajlı grubu içinde.

ABONE OL
25 Mayıs 2023 16:25
Deprem bölgesindeki engelli gazeteciler 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Jiyan Erkılıç

Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili gelişmeleri aktaran gazeteciler arasında engelli gazeteciler de vardı. O anı ve paniği geride bırakır bırakmaz işine koşan gazeteciler arasında yer alan engelli meslektaşlarımıza bu süreçte yaşadığı zorlukları ve mesleki pratiklerini sorduk. 

Deprem bölgesinde yaşayan ve gazetecilik yapan Tayfun Katırcı, 6 Şubat sabahında herkesten farklı olarak canını nasıl kurtarabildiğini ve sonrasında yaşadıklarını 9. Köy’e şöyle anlattı: 

“Deprem anında kurtulacağımıza hiç ihtimal vermedim. Sarsıntı sürerken engelim sebebiyle yatağımdan çıkamadım ama sallantı durduktan sonra çocuklarım ve eşimin yardımıyla kendimizi dışarıya zor attık. Ben, eşim ve çocuklarım o soğukta arabada kaldık ve bu günlerce böyle devam etti. Mesleğimi o kadar çok seviyorum ki, içinde bulunduğum koşullar mesleğimi icra etmeme engel oldu. Zaten hali hazırda engelim varken bir de süren sarsıntılar ile birlikte bilgisayarıma ulaşamadım. Bedensel engelim bu süreçte gazetecilik refleksime ve pratiğime daha fazla engel olduğu için çok üzüldüm. Üçüncü katta olan evimde kendime özel oluşturduğum çalışma alanıma ulaşamıyorum. Bu sürecin en acil günlerinde yaşanan bu durum beni yıprattı. Çünkü mesleğimi çok seviyorum. Bedensel engelim normal zamanlarda bu meslek aşkıma engel olamıyorken bu zor ve anormal süreçte engel oldu.”

“Engelli gazeteciler unutuldu”

Deprem sürecinde gazetecilere destek ağlarının oluştuğunu fakat bölgedeki engelli gazetecilere yönelik özel bir girişim ve desteğin olmadığını ifade eden Katırcı, bu konuda siteminin de altını çizdi. Gazeteci ve aynı zamanda depremzede olan Katırcı, “Üyesi olduğum Gaziantep Gazeteciler Cemiyetinin ofisinden faydalanmak istedim ama maalesef depremden dolayı hasar gördüğü için binaya giriş yasaktı. Genel anlamda muhteşem bir seferberlik, dayanışma içine girdi insanlarımız ama bu süreçte yetkili ve ilgili kurumlar engelli gazetecileri unuttu. Mesleğimizi icra edebilmek adına bu deprem sürecinde bize ulaşan olmadı maalesef. En azından bilgisayarıma ulaşabilseydim ya da tarafıma bilgisayar verilseydi bir şekilde dışarıda da olsa işimi yapmaya çalışırdım” diye ekledi. 

“Deprem gecesi mesaideydim”

Memiş Çıbıkçı

Depremin yaşandığı 6 Şubat gecesi mesaiye kalan engelli depremzede gazeteci Memiş Çıbıkçı ise o süreci iş başında atlatanlardan. Bir yerel televizyonda çalışan gazeteci Çıbıkçı, deprem anında dışarı çıktıktan sonra günlerce içeriye giremediklerini aktarırken şunları söyledi: 

“Uyumak üzere iken şiddetli sarsıntıya uyandım. Ayağımdaki engelimden dolayı 4-5 kat merdiven inemezdim. Risk alıp asansöre bindim. Depremin yaşandığı ilk günler zaten ofise giremedik. Dışarıda kaldığımız süreçte de telefondan işimizi sürdürmeye çalıştık. Çünkü okur ve takipçilerimiz için bilgi akışını sağlamalıydık. Ama büyük artçılar yerini küçük sarsıntılara bıraktıktan sonra normale dönmeye çalıştık. Zaten oturduğum yerden çalıştığım için işimden geri kalmak istemedim. Patronlarım durumumu göz önünde bulundurarak bana izin verdiler. Dinlenebilmem için on gün gibi bir süre Antalya’ya gittim.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.