DOLAR 34,6327 -0.07%
EURO 36,5841 -0.06%
ALTIN 2.946,110,33
Ankara

KAPALI

Deprem bölgesinde sanat da “askıda”

Deprem bölgesinde sanat da “askıda”

Deprem, etkilediği illerde insanların hayatları gibi, sanatı da adeta "askıya aldı". 11 ilde sinema, dizi çekimleri ise süresiz ertelendi. Malatyalı yönetmen Haydar Işık, bölgede görev yapan yetkililere, sanatsal faaliyetlerin yeniden başlaması için harekete geçme çağrısında bulundu.

ABONE OL
30 Mayıs 2023 10:50
Deprem bölgesinde sanat da “askıda”
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Berkman Dulcan
6 Şubat tarihli depremlerin  en çok etkilendiği Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Malatya’da kültürel ve sanatsal faaliyetler de halen askıda. Depremden etkilenen 11 ildeki tüm sinema, dizi çekimleri ise süresiz ertelendi.
Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörlüğü görevi yapmış olan Malatyalı Yönetmen Haydar Işık 9. Köy’e yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki yetkililere ve sivil toplum kuruluşlarına, sanatsal faaliyetlerin yeniden başlaması için harekete geçme çağrısında bulundu.
Deprem öncesinde çekimi devam eden projelerin, deprem sonrasında imkan olsa dahi devam etmediğine dikkat çeken Haydar Işık “mevcut mekânlar devamlılık olarak tutmadığı için mecburen başlamış projelerde büyük ölçüde yayınlanmadı ve kalktı. Birçok proje yarım kaldı ve bu yapımcılara da çok ciddi zararlar verdi. Gaziantep, Malatya, Hatay ve Adana çok ciddi bir şekilde sektöre mekân sağlıyordu.Depremle birlikte maalesef bu bölgelerin hasar alması sinema, dizi sektörünü fazlasıyla etkiledi” diye konuştu.

“Birkaç sene sonra belki eski havasına yaklaşır”

Yönetmen Işık Malatya’daki mevcut durumu ise şöyle anlattı;

Haydar Işık

“Malatya için konuşacak olursak, Yeşilyurt merkezde malumunuz çok fazla film yapıldı. 9. Malatya Film Festivali’nin açılışında gençlere kısa film çektirirken set ziyaretiyle bir açılış başlatmıştık. Buradaki amaç aslında Malatya’nın doğal bir plato olduğunu, sektörün bileşenlerine göstermekti ki, başarılı da oldu. Çünkü 2019 yılından sonra Malatya’da bir 15 üzerinde film çekildi. Bu çok ciddi bir artıştı. Yeşilyurt bölgesi çok önemsendi doğa bakımından ve mekânsal bakımdan ön plana çıktığı için. Bu anlamda Yeşilyurt’a yönelen çok fazla sinema ya da dizi şirketleri vardı. Sektör bileşenleri artık Malatya bölgesinde ya da deprem bölgesinde ne kadar film yaparlar burası net olmayan bir konu, çünkü artık mekânsal bir yıkım var.”

Bölgede deprem sonrası oluşan dramatik doku nedeniyle duygusal yönü ağır basan filmler çekilebileceğini söyleyen Işık, ” Bu bölgelere gelecek olan insanların psikolojik korkuları ya da psikolojik bakış açıları, can kayıpları herkesi farklı şekilde etkiledi. Bence biraz zaman alacak, birden oluşacak bir şey değil. Birkaç sene sonra belki eski havasına yaklaşır diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Şehir bileşenlerine çok iş düşüyor”

Deprem bölgelerinde sektörün yeniden ayağa kalkması için her kesime iş düştüğünü ifade eden Işık, şöyle dedi;
“Bölgelerimizi cazibe merkezi olarak görmek için ne yapabilirizi düşünmemiz lazım. Bölgedeki STK’lardır, belediye başkanlarıdır, milletvekilleridir, valilerdir,  “bölgede neler yapabiliriz” diye düşünmeleri ve çalışmaları gerekmektedir. Tekrar bu bölgede filmlerin dizilerin çekilmesi için neler yapabiliriz, sektöre nasıl destekler verebiliriz? Yani maddi manevi fark etmiyor. Bahsettiğim destek insanları tekrar orada film çekip, o bölgede ki acıları unutturmaya çalışmaktan geçiyor. ” Deprem bölgesinde yaşayanların artık normal hayatlarına dönmeleri gerektiğine de vurgu yapan Işık, “Acılarımız çok büyük, çok üzüntülüyüz, ama diğer taraftan da hayat devam ediyor. Bundan dolayı şehir bileşenlerine çok iş düşüyor tekrar oraları cazibe merkezi haline getirip insanların dizi ve film çekmelerini sağlamaları lazım.”

“Türk sinemasını desteklemek adına sinemaları yalnız bırakmayın”

Sinema sektörü genel anlamda ülke genelinde zayıfladığına da dikkat çeken Işık, “Dijital platformlar artık sinemanın yerini hızla almaya başladı. Dolayısıyla çıkan her filme, sinemaya girmiş her filme seyircinin gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Türk sinemasını desteklemek adına sinemaları yalnız bırakmayın diyorum. Sinemalara sahip çıkın yoksa 15 yıl sonra sinema gerçeği artık hayatımızın içinde olmayabilir. Çok hassas bir dönemde geçiyor sinema sektörü ve bunun kaybolmaması için herkese çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Acının dini, dili, ırkı yoktur”

Deprem bölgesinin siyasi malzeme haline getirilmesine de karşı çıkan Işık, şu mesajı verdi;
“Bence acının dili, dini, ırkı yoktur. Son olarak da özellikle altını çizmek istiyorum. Lütfen deprem bölgesini kimse siyasi malzeme haline getirmesin. Oradaki insanların acılarının üstünde kimse yorumlar yapmasın. Şu anda bölgenin gerçekten siyaset üstü bir konumda olduğunu bilsinler.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.