Kahramanmaraş merkezli depremlerden bölgede yaşayan besiciler de olumsuz etkilendi. Besiciler, girdi maliyetlerinin çok yüksek olması ve pazar imkanının bulunmaması nedeniyle zor durumda.
6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremleri, bölgede yaşayan besicileri de mağdur etti. Depremzede besiciler, girdi maliyetlerinin çok yüksek hale gelmesi ve pazar imkanının ortadan kalkması nedeniyle zor günler yaşıyor. Hatay İli Dörtyol İlçesi Ocaklı Mahallesi Kiremit Ocağı Caddesinde besicilik yapan Kemal Arıkan 9. Köy’e yaptığı açıklamada, durumu şöyle özetledi;
“Biz bir aile işletmesi olarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyoruz. Besicilikteki hedefimiz süt üretimidir. 6 Şubat’ta yaşanan depremin sonrası besicilik bölgede inanılmaz zor bir hal aldı. Depremden zarar gören vatandaşlarımız toplanma merkezlerinde, akabinde çadır kentlerde ve şu anda da konteyner kentlerde olumsuz koşullardan bir nebze olsun kurtulabilmiş, 3 öğün sıcak yemek bulabilmiş ve bazı ihtiyaçları yetkililer tarafından karşılanmış olsa da, biz besiciler yıkılan evlerimizin yanında ahırlarımızın başında beklemek mecburiyetinde kaldık. Hayvanlarımızı açlığa mahkum etmemek ve onların sağlığını korumak adına soğuk hava şartlarına ve depremin yarattığı mağduriyetlerin tamamına maruz kaldık.”
Hayvanları beslemek için yem bulmakta, özellikle depremin ardından ilk bir ay içinde çok zorlandıklarını da anlatan Arıkan, “Bu süre zarfında elimizdeki yem stokları tamamen tükendi. Yem fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandı. Geçen sene 20 litre süt ile bir torba süt yemi alabiliyorduk. Şimdi 30 litre süt bir torba süt yemi yapmıyor. Onun ötesinde elde ettiğimiz sütleri satacak pazar imkanımızı tamamen kaybettik” dedi.
Süt ve süt ürünlerindeki imalat sektörünün faaliyetini durdurmasının da besicileri olumsuz etkilediğine vurgu yapan Arıkan, şöyle konuştu;
“İnsanlar bu dönemde hazır süte yöneldi, pastörize süt tüketimi muhafazası daha mümkün olduğundan tüketicinin tercih haline geldi. Bunun ötesinde yapılan yardımların içerisinde süt ve süt ürünlerinin de olması bizlerin ürettiği sütü tüketiciye sunmasında önemli bir engel oldu. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri büyük ve küçükbaş hayvanlara kısmi bir teşvik vermiş olsa da, bu oluşan zararı önlemeye de yeterli değil.”
Dörtyol Ziraat Odası’nın depremin 10’uncu gününden itibaren besici ve üreticiler için çadır imalatı yaptırıp dağıttığını da belirten Arıkan, ” Fakat bölgenin hava koşulları çadırda hayatını idamesine çok uzun süre mümkün kılmamaktadır. Bu nedenle başta Hatay’daki besiciler olmak üzere onbir ilde besicilikle uğraşan arkadaşlarımıza uygun koşullarda kredi ve hayvan yeme desteği ihtiyacı duymaktayız” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.