DOLAR 34,3513 0.02%
EURO 37,4538 0.16%
ALTIN 3.024,630,07
Ankara

AZ BULUTLU

Demir parmaklıklar ardında 76 gün

Demir parmaklıklar ardında 76 gün

TTB Başkanı Prof. Dr. Fincancı, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla Bakırköy Cezaevi’nde kaldığı 76 günü 9. Köy’e anlattı. Fincancı, hapishanelerde çok ciddi sorunların yaşandığına dikkat çekti.

ABONE OL
25 Ocak 2023 00:00
Demir parmaklıklar ardında 76 gün
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 76 günlük tutukluluk sürecini 9. Köy’e anlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik açıklamaları gerekçe gösterilerek ‘Terör örgütü propagandası’ yapmak suçundan 27 Ekim 2022 tarihinde tutuklanan Fincancı, 11 Ocak tarihinde ‘2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılarak’ tahliye edildi. 76 gün boyunca Bakırköy Cezaevi’nde deneyimlediklerini paylaşan Fincancı, “İnsanlara sen diyerek hitap etme, ismiyle bağırarak çağırma çok yaygın. Bu insanlıktan çıkarma davranışıdır” dedi.

Şartlar insani değil

F tipi cezaevlerinde mahkûmların izole edildiğine dikkat çeken Fincancı, “Adli mahpusların sorunlarına vakıf olma olanağı çok zor. Birçok adli mahpusun avukatı yok. Aynı zamanda bir sosyal destek olmadığı için ekonomik koşulları da çok kötü. Sağlıklı beslenmeye ulaşabilmek de parayla, her şey parayla” vurgusunu yaptı. Fincancı hapishanelerdeki beslenme koşullarının da yetersiz olduğunu aktardı. “Ben diğer mahpuslara göre görece daha iyi koşullardaydım. Uluslararası dayanışma ve destekler nedeniyle özen gösteriyorlardı. Hastaneye giderken 2 kişi birden kelepçelenmeyi reddettim ve kabul ettiler, tek kelepçelendim. Hekim olduğum için mahremiyete ve kelepçesiz muayeneye özen gösterdiler” dedi. “İnsanlara sen diyerek hitap etme, ismiyle bağırarak çağırma çok yaygın” diyen Fincancı, “Tabii bu insanlıktan çıkarma davranışıdır. Hapishanelerin 20. ve 21. yüzyıl itibariyle cezalandırma anlayışının bir kısmı da insanlıktan çıkarma, görünmez kılma. Kantin günleri, kitap sınırlandırma gibi birtakım sınırlandırmalar var. Her gün dilekçe verdiğim için kitap sınırlandırmasında daha dikkatli davrandılar ancak sonuç olarak kitaba ulaşmak zaman alıyor” ifadelerini kullandı. Birtakım insani gereksinimlere hapishanelerde ulaşımın çok zor olduğunu belirten Fincancı şunları söyledi: “Bir su ısıtıcısına, bir çaya ulaşmak olanaksız hale geliyor ilk günlerde. Bana özenli davrandıkları için çay getirdiler ama diğer insanlara getirmiyorlar. Ben bu sorunları daha hafif yaşadım sayılabilir ancak diğer insanlar bu sorunları çok daha ciddi boyutlarda yaşıyorlar.”

Sağlık hakkıyla ilgili ciddi sorunlar var

Cezaevlerindeki tutuklu mahkumların özellikle sağlık hakkı açısından çok ciddi sınırlandırmalar olduğunu belirten TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Aslında hepimiz uzaktan yakından haberdarız ancak hissedebiliyor muyuz bundan emin değilim. İnsan Hakları Derneği düzenli olarak her hafta hasta mahpusları gündeme getiriyor. Özellikle de bizim toplumumuzda belki de bu adalet duygusunun ciddi anlamda zedelenmiş olmasıyla ve zaman zaman birçok suçun cezasız kaldığı bilindiği için onların neden gündeme getirildiği anlaşılmıyor” dedi. “Özgürlüğünden alıkonulma zaten bu kişilerin cezası” diye konuşan Fincancı, “Ancak insanlar cezalandırılıyorlar diye bir hak öznesi olmaktan çıkmıyorlar ve sağlık hakkı da temel haklardan birisi. Bu insanlar devletin sorumluluğunda ama o kadar ciddi sorunlar var ki hastaneye bile gitmekten çekinir hale geliyor insanlar. Sevk araçlarının bir kısmı çok sağlıksız koşullara sahip. Soğuk, çok sıkışık ve üstüne bu insanlar birbirlerine kelepçeleniyorlar. İnsanlarda bir hayvan sürüsü götürülüyormuş gibi bir duygu yaratılıyor” ifadelerini kullandı.

Muayene ortamında mahkûmların kelepçeli olduğuna dikkat çeken Fincancı, “Aynı zamanda
mahremiyet ilkesine aykırı olarak muayene ortamında jandarma, polis oluyor. Suçu ne olursa olsun o kişiler damgalandıkları için her an saldırabilecek gözüyle bakılıyor. Ancak biliyoruz ki sağlıkta şiddetin en çok uygulayıcıları hasta yakınları. Adli mahkûmlarda bu oran çok düşük. Sağlıkta şiddeti kimin uyguladığının verilerini paylaşmayan Sağlık Bakanlığı da bir biçimde bu yanılsamanın parçası haline dönüşüyor” diye konuştu. Fincancı, “Bu uygulamalar nedeniyle ciddi sağlık sorunu olmadığı taktirde mahpuslar hastaneye gitmiyor. Revirlerde aile hekimleri bulunuyor ancak hapishane sağlık sorunları kendine özgü olan ve çözümleri de kendine özgü olması gereken ortamlar. Aile hekimleri bu konuda eğitim almıyor ve biz bu konuda eğitim programları olması gerektiğini ifade ettik” dedi.

Ne olmuştu?

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin teröre yönelik operasyonlarda kullandığı silahlara ilişkin iddiaları nedeniyle 26 Ekim 2022 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınmıştı. Ankara’ya götürülen Fincancı, emniyetteki işlemlerin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince, 27 Ekim tarihinde tutuklanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ihbarda bulunulduğu ve yapılan inceleme sonucunda Fincancı’nın katıldığı televizyon programında terör örgütü PKK ile irtibatı olduğunun tespit edildiği iddia edilmişti. 

“Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 7,5 yıla kadar hapsi istenen Fincancı’nın, 11 Ocak tarihinde İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılarak’ tahliyesine karar verilmişti.

HABER : Haber: Deniz Güngör

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.