Ebubekir Atilla – MALATYA
6 Şubat depremleri sonrası deprem bölgesinde binlerce hak sahibi şimdi de DASK sürecinde sorun yaşıyor. DASK’tan ödedikleri deprem sigortası poliçeleri için ödeme alan, ancak bu ödemelerin “eksik olduğunu” düşünen hak sahipleri, bir sonraki adım için hukuk yoluna başvurmayı planlıyor. Ancak zeyilname mağduru depremzedelerin mahkemede hak arama yolu da, avukatlardan gelen farklı görüşler nedeniyle sıkıntıya girmiş durumda. DASK mağduru hak sahibi vatandaşların izleyeceği hukuk yolu konusunda, iki farklı avukat, iki farklı görüş ortaya koydu.
Bu görüşlerden ilk Malatya Barosu Avukatı Çağdaş Karaoğlan’dan geldi. Karaoğlan, DASK ödemelerinin geçen yılki eski tarifeye göre yapıldığını, Sigorta Tahkim Komisyonu’nun bu hatayı düzelten bir karar verdiğini duyurarak, “DASK, hasarlı konut sahiplerine ödemesi gereken tazminatın yarısını ödüyordu, fakat Sigorta Tahkim Komisyonu’nca verilen kesin kararla bunun hatalı olduğu, tam ödeme yapılması gerektiğine hükmedildi” bilgisini verdi. Karaoğlan, söz konusu süreçle ilgili şunları anlattı:
“DASK 25 Kasım 2022’de yeni tarife yayımlanmasına rağmen, ödemelerini eski tarifeden yani, yarı oranında yapmaya devam etmektedir. Ancak Sigorta Tahkim Komisyonu verdiği kararında bunun hatalı olduğunu, 6 Şubat’ta meydana gelen depreme 25 Kasım 2022 tarihli güncel tarifenin uygulanması gerektiğini kararlaştırdı. Buna göre azami teminat limiti 320 bin TL’den 640 bin TL’ye yükseltilmiştir. Bunun için DASK yaptırmış ve özellikle ağır hasarlı konutu olan sigortalılar dilerlerse DASK’a karşı Sigorta Tahkim Komisyonu’nda ya da genel mahkemelerde dava açabilirler.”
Avukat Karaoğlan’ın DASK mağdurlarına “dava açın” önerisine karşı görüş, bir başka avukattan, Tahsin Yaşar’dan geldi.
DASK ile ilgili olarak Malatya’da dava açan bir vatandaşın sonuçlanan davasında, vatandaşın avukatlığını üstlenen Tahsin Yaşar, yaptığı açıklamada, zeyilname mağdurlarının durumunun daha da kötüleşeceğini belirtti.
6 Şubat depremleri sonrasında DASK aleyhine açtıkları davaların reddedildiğini ifade eden Yaşar, Türk Ticaret Kanunu ve Yargıtay’ın aleyhte kararlarına atıfla, bilgilendirme yükümlülüğünün SMS ile yerine getirildiğine dair başka bir bilgilendirme yöntemine gerek olmadığına vurgu yaparak, davaların reddedildiğini açıkladı.
Malatya Barosu avukatlarından Av. Tahsin Yaşar yaptığı açıklamasında şöyle dedi;
“Malatya ilinde 2020 Elazığ depreminde DASK aleyhine ilk davayı biz açtık ve 2022 yılında bu davada DASK ödeme yaptı. Ancak o olay lokal ve o dönemde DASK ödemeye olumlu bakıyordu. Yine Malatya ilinde DASK Hukukuna dair ilk zeyilname davalarını biz açtık. Gelinen bu aşamada Malatya 3. Tüketici Mahkemesi 2023/139 esas ve 2023/206 Karar sayılı kararı ile zeyilname mağdurları için açılan ilk davayı ret etmiştir. Ret gerekçesini incelediğimizde Türk Ticaret Kanunu ve aleyhte Yargıtay kararlarına atıfla bilgilendirme yükümlülüğünün SMS ile yerine getirilmiş olduğuna başka yollarla bilgilendirme yapılmasına gerek olmadığına atıfla davaları ret etmiştir. Sigorta Tahkim Kurulu ve üst kuruluna müracaat eden mağdurlar lehine her ne kadar kararlar çıksa da, DASK bunlarla ilgili de hiçbir ödeme yapmayacağını ve Yargıtay kararlarını bekleyeceğini sayfasında yayınlamıştır. Bu nedenle ‘Dava kazandık! Ödüyorlar! vb.’ reklamları yaparak vatandaşlarımızdan para isteyen hukukçulara itibar edilmemesini tavsiye ederim.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.