Kış turizmi açısında en önemli yerlerin başında gelen ve Ardahan ile Kars arasında bulunan Çıldır gölünde sessizlik hakim. Geçtiğimiz yıllarda binlerce yerli yabancı turistin uğradığı Çıldır gölü pandemi nedeniyle tarihinin en sessiz dönemini yaşıyor. Yıllardır gölde balıkçılık ve buz faytonculuğu yapan yurttaşlar ise turistlerin gelmemesi nedeniyle çalışamıyor.
Havaların soğuması ile birlikte donan ve turistlerin uğrak noktalarından biri olan Çıldır Gölü’nde bu yıl buruk bir bekleyiş var. Covid-19 salgını birçok işletmeyi vurduğu gibi Çıldır Gölü’nde geçim sağlayan esnaf ve çalışanları da etkiliyor. Yıllardır göle gelen turistler sayesinde geçimlerini sağladığını ifade eden esnaf ve çalışanlar, bu yıl evlerine ekmek götüremediklerini aktardı. Sadece kendi işletmesinde 35 kişinin çalıştığını belirten işletme sahibi Yunus Taşdemir, uygulamalarla birlikte 35 kişinin de işsiz kaldığını söyledi. Devletten aldıkları krediyi dahi ödeyemediklerini de vurgulayan Taşdemir, çözüm talebinde bulundu.
Turistlerin Çıldır Gölünü tercih etmesi sebebiyle yıllardır ailece geçimlerini Çıldır Gölüne gelen ziyaretçilere sundukları hizmet karşılığında elde ettikleri gelirle sağladıklarını ifade eden Yunus Taşdemir, devletten sorunları için çözüm üretilmesini istedi. Taşdemir, geçen yıllar oranla çok az sayıda müşterinin geldiğini belirterek şu ifadelere yer verdi. “Devletin vatandaşını düşünmesi lazım. Yardımcı olması lazım. Burada günlük 200 kg kömür yakıyoruz. Parasını zor çıkarıyoruz. Burada bizde müşteride mağduruz. Yasaklamalardan dolayı içeriye insanları alamıyoruz. Kimse de eksi 40 derecede soğukta kapı önünde ayaküstü yemek yiyemiyor. Bize bir çözüm bulunmalıdır.”
‘GÖLDE UMUTSUZLUK HAKİM’
Her yıl renkli görüntülere sahne olan Çıldır Gölünde atlı kızak yarışlarından, göl üzerinde mini konserlere kadar birçok etkinlik düzenleniyordu. Türkiye ve çeşitli ülkelerden gelen turistlerin ziyaretçi akına uğradığı gölde, sessizlik ve umutsuzluk görüntülere de yansıyor. Göl üzerinde atlı kızaklarla turist taşıyan Dural Taşdemir ise, 5 yıldır ilk kez bu kadar büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Taşdemir, “Yaklaşık 5 yıldır burada yerli ve yabancı turist taşıyoruz. Daha önce bir kızakta 6 kişi taşırken, şu an pandemi kuralları kapsamında iki kişi taşıyoruz. Bundan dolayı atları çoğalttık. Ama müşteri olmayınca atlara yem bile alamaz duruma geldik. Atlara bakınca biz aç kalıyoruz” dedi.
‘ÇILDIR GÖLÜ BİR ÇOK AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI ‘
Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı. Gölde balıkçılık önemli bir aktivite olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak eskimo usulü balık avlanabiliyor. Gölde yakalanan en önemli balık türü (aynalı) Sazan (Cyprinus carpio).
Kars ve Ardahan son yıllarda kış turizmi açısında önemli bir ivme kazanmıştı. Yoğun talepler üzerine Ankara-Kars arası Doğu Ekspres adıyla tren seferleri başlatılmış ve günde binlerce turist kente gelmişti.
HABER : HAYRULLAH ZORLU / KARS
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.