24 Saat Gazetesi’ne konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, çalışmaları ve bir sonraki hedefine ilişkin açıklamalarda bulundu. Avrupa Konseyi’nin belediyeler bazında verdiği en prestijli ödüllerden olan Avrupa Diploması’nı göreve gelişlerinin ilk yılında aldıklarını anımsatan Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, ödülün ikinci aşaması olan Avrupa Şeref Bayrağı için zaman kaybetmeden çalışmalara başladıklarını belirtti. Gümrükçü, Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde bir grup mühendisin çalışmaları doğrultusunda 700 TL maliyetle taşınabilir solunum cihazı ürettiklerini, 124 bin adet siperlik dağıttıklarını ve salgının olası ikinci dalga ihtimaline karşı hazırlıklı olmak adına siperlik üretimine devam ettiklerini anlattı.
“Normalleşme süreciyle birlikte çalışmalarımızı farklı bir boyuta çevirdik. Dayanışmayı artırıcı çalışmalara ağırlık verdik. Çocuklar için oyuncak kütüphanesi çalışmamız var” diyen Gümrükçü, her pazartesi günü farklı bir mahallede kapsamlı temizlik çalışması gerçekleştirdiklerini de söyledi.
“Amacımız Çiğli’yi, Avrupa’da başarıyla temsil etmek”
-Avrupa Diploması Ödülü’nü kazanan Çiğli Belediyesi’nin bir sonraki hedefi ne?
İnsanı temel alan, çevre bilinciyle hareket eden ve çok sesli yönetim anlayışımızla çalışmalarımızı sürdürdük ve Avrupa Konseyi’nin belediyeler bazında verdiği en prestijli ödüllerden olan Avrupa Diploması’nı göreve gelişimizin birinci yılında aldık.
Avrupa Konseyi, üyesi olan yerel ve bölgesel idareleri ödüllendirmek amacıyla 1955’ten bu yana Avrupa Ödülü programı uyguluyor. Bu kapsamda idarelere birinci aşamada “Avrupa Diploması”, ikinci aşamada “Avrupa Şeref Bayrağı”, üçüncü aşamada “Avrupa Şeref Plaketi” ve son aşamada “Avrupa Ödülü” veriliyor. Ödülün ikinci aşaması olan Avrupa Şeref Bayrağı için zaman kaybetmeden çalışmalara başladık. Amacımız Çiğli’yi, Avrupa’da da başarıyla temsil etmek.
“700 TL maliyetle taşınabilir solunum cihazı ürettik”
-Ürettiğiniz yerli solunum cihazı için neler söylersiniz? Maliyeti nedir?
Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde bizim öncülüğümüzde bir grup mühendisin çalışmaları doğrultusunda 700 TL maliyetle taşınabilir solunum cihazı ürettik. Vatandaşlık görevimizi yerine getirmek amacıyla ürettiğimiz cihazı Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduk. Bize verdiği talimat üzerine cihazın test edilmesi ve geliştirilmesi için dünyanın saygın bilim adamlarından Prof. Dr. Mehmet Haberal’a teslim ettik. Başkent Üniversitesi incelemelerine devam ediyor. Aynı zamanda konu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da takibinde. Bakan yardımcımız ile görüştük. Cihaz ile ilgili Başkent Üniversitesi’nin yazacağı sonuç raporunu kendilerinin de beklediklerini ifade ettiler. Biz de bununla ayrıca mutlu olduk. Çünkü tek amacımız ülkemize katkı sunmak.
“Pandemi sürecinde 124 bin adet siperlik dağıttık”
-Su borusundan siperlik üretimi ne aşamada?
İlk olarak 3D yazıcı ile üretime başladık. Yüz siperliğinde hem zaman hem de maliyet açısından daha uygun olan “PVC su borusundan” üretime başladık. Bize maliyeti 2 TL oldu. Başta İzmir’deki sağlık emekçilerine sonra da esnafa dağıttık. Pandemi sürecinde 124 bin adet siperlik dağıttık. Salgının olası ikinci dalga ihtimaline karşı hazırlıklı olmak adına siperlik üretimine devam ediyoruz.
“Çocuklar için oyuncak kütüphanesi çalışmamız var”
-Salgın döneminde yeni projeleriniz var mı?
Normalleşme süreciyle birlikte çalışmalarımızı farklı bir boyuta çevirdik. Dayanışmayı artırıcı çalışmalara ağırlık verdik. Pazar yerlerine kurduğumuz dayanışma panoları var. Çocuklar için oyuncak kütüphanesi çalışmamız var. Bu hizmetlerimizin yanı sıra birçok proje üzerinde daha çalışmalarımız devam ediyor.
Her pazartesi muhtarlık önünde buluşup temizlik yapıyoruz
-Pazartesi günleri mesaiye çalışanlarla birlikte farklı mahallelerde çevre temizliği yaparak başladığınız doğru mu? Ne zamandır bunu yapıyorsunuz? Neler yapıyorsunuz?
Evet, her pazartesi günü farklı bir mahallede gerçekleştirdiğimiz kapsamlı temizlik çalışmamıza Kasım ayında başladık. 26 mahallemizde muhtarlar ve temizlik ekiplerimizle çalışmalarımızı yaptık. Temizlik çalışmalarımızın ikinci turuna başladık. Her pazartesi muhtarlık önünde buluşuyoruz ve temizlik çalışmalarımızı yapıyoruz. Sonra makama geçip rutin çalışmamıza devam ediyoruz. El ele verirsek daha temiz ve yaşanabilir bir kent yaratabileceğimizin bilinciyle temizlik çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Bir gün mesai şafakta başlıyor
-Bir gününüz nasıl geçiyor?
Güne mümkün olduğunca dış birimlerdeki çalışmaları yerinde inceleyerek başlıyoruz. Haftanın bir günü, adına “Şafak Mesaisi” dediğimiz ve sabah saat 6.30’da mahallenin muhtarı ve başkan yardımcılarımızla birlikte mahallelerimizin sorunlarını yerinde inceliyoruz. Tespit ettiğimiz sorunları ilgili müdürlüklerimize ileterek en kısa sürede çözüme kavuşturuyoruz. Gün içinde randevular çok zaman alıyor. Sık sık çalışma arkadaşlarımızla toplantılar düzenliyoruz.
En çok, park ve yeşil alan kapasitesinin artırılması isteniyor
-Makamınızı her hafta bir mahalleye kuruyorsunuz? Vatandaş en çok ne talep ediyor?
Mahalle muhtarlık binalarının yanına masa koyuyoruz. Vatandaşın oturacağı sandalyeler ve ikram aracıyla gittiğimiz mahallede vatandaşın talep, öneri ve sorunlarını yerinde dinliyoruz. Öncelikle halk, başkanı mahallesinde gördüğü için çok mutlu oluyor. Talebini bizzat kendisi iletme şansı buluyor. Ayrıca eleştirisi ya da şikâyeti varsa dile getiriyor. Biz de müdürlerimizle aldığımız notlar sonrası değerlendirme toplantısı yapıyoruz ve sorunların hızla çözümünü sağlıyoruz. En çok gelen talep, park ve yeşil alan kapasitesinin artırılması. Biz de halkımızdan gelen talepler ve “12 Ayda 12 Park” projemiz çerçevesinde ilçemizde her ay bir park açıyoruz. İlk yıl talepleri dinlemiştik. Bu yıl havaların ısınmasıyla hesap vermeye gitmeyi düşünüyorduk. Vatandaşlarımıza bir yılda neler yaptık onları anlatacaktık ama virüs nedeniyle bu ziyaretlerimizi ileri bir tarihe erteledik.
HABER : MEHTAP GÖKDEMİR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.