DOLAR 34,2645 -0.03%
EURO 37,4146 -0.26%
ALTIN 2.919,66-0,28
Ankara
19°

AZ BULUTLU

Bursa’da yaban hayatı ve çiftlik hayvanları tehlike altında
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Bursa’da yaban hayatı ve çiftlik hayvanları tehlike altında

Bursa’da yaban hayatı ve çiftlik hayvanları tehlike altında

Doğal yaşamın simgelerinden Uludağ’ın, milli park statüsünden çıkarılması ile yapılaşmanın önü açıldı. Veteriner hekimler, uzmanlar ve STK temsilcileri ile yaban hayatının korunması ile çiftlik hayvanlarının haklarını konuştuk.

ABONE OL
23 Mayıs 2024 15:47
Bursa’da yaban hayatı ve çiftlik hayvanları tehlike altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dilek Atlı

Bursa, tarım ve ormanlık alanlarının büyüklüğü ile öne çıkan kentlerden… Ancak inşaat sektörünün hızla artması ve sanayileşme, şehrin önemli habitatlarından olan yaban hayvanları ve çiftlik hayvanlarını tehdit ediyor. Uzmanlar, Bursa’nın özellikle yaban hayvanlarının koruma altına alınması üzerinde duruyorlar.

Melike Baysal

“Uludağ’ın yaban hayatı tehdit altında”

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa için yaban hayvanlarının önemli olduğunun altını çizdi, Uludağ’ın milli park statüsünden çıkarılması ile yaban hayatının tehlikeye girdiğini söyledi:

Uludağ’ın koruma statüsünden çıkarılmasıyla en büyük tehdit yapılaşmanın artması olacaktır. Bu doğrultuda yaban hayatın tehlikeye girmesi, suyun kirlenmesi, tarım yapılamaması, hava kirliliği gibi sorunlarla baş başa kalacağız. Aslında sadece yaban hayatı değil tüm canlıların yaşamı olumsuz etkilenecektir.

 

“Uludağ yeniden milli park ilan edilmeli”

Uludağ’ın yaban hayatı için, yaban hayatının da Bursa için çok önemli olduğunu belirten Baysal, “Uludağ’a en kısa zamanda yeniden milli park statüsü verilmeli ve imara açılmasının önüne geçilmelidir” çağrısı yaptı.

Bursa’da hayvancılığın önemine de işaret eden Baysal, hayvancılıkta küçük aile işletmelerinin yerini büyük işletmelerin aldığını ve büyük işletmelerde de ticari kaygıların ön plana çıktığını söyledi: “Ticari kaygılar nedeniyle hayvan refahının gerekliliklerini yerine getirmenin hem yasal açıdan hem de işletmenin kazancı açısından önemli olduğuna” vurgu yapan ve hayvan sağlığının önemli olduğunun altını çizen Baysal, “Veteriner hekimler olarak amacımız, yaşamlarının sona ereceği zamana kadar hayvanların sağlıklı bir hayat sürdürmelerini sağlamaktır. Çiftlik hayvanları, hayvansal gıda olduğu için doğrudan insanların sağlığını etkiler, hayvan refahını adaletli bir şekilde sağlayarak insan sağlığını da korumuş oluruz” dedi.

Dilruba Uslu

“Denetimler güçlendirilmeli”

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Dilruba Uslu da hayvan sağlığı ve refahının önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de Hayvanları Koruma Kanunu’nun ülkenin toplumsal kültürüne ve yaşayışına tam uyumlu olmadığını belirten Uslu, hayvan refahı ve güvenliği için denetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Uslu şunları ifade etti:

Örneğin çiftlik hayvanlarının taşınması konusunda standartları belirleyen bir yönetmelik var ancak denetimler zayıf. Oysa Emniyet’in tutacağı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na ulaştırılacak bir tutanak yeterli. Bu nedenle kamu personeli hayvan hakları ve uygulanması konusunda eğitim almalıdır.

“Avcılık denetim altına alınmalı”

Uslu, avcılığın Tarım ve Orman Bakanlığı’nın girişimleri ile kontrol altına alınmasını da önerdi. Yapılaşma nedeniyle yeşil alanın azaldığını, yaban yaşamının şehir merkezine yaklaştığını, daha doğrusu şehir merkezinin yaban yaşamına yaklaştığına vurgu yapan Uslu şunları dile getirdi:

Kaçak yapılaşma nedeniyle insan ve yaban hayvanı teması artıyor. Geyik, ayı, tilki, kurt, kuş, domuz vatandaşlar tarafından tehdit olarak algılanıp kolayca öldürülebiliyor. Öte yandan, yaban hayvanları ile ilgili yazılı olarak tespit edilmiş yeterli ve doğru sayı, bölge, tür bilgisi olmadığı için avcılık bir turizm faaliyeti olarak rahatça ve kafalara göre uygulanabiliyor. Avcılık bu açıdan denetim altına alınmalıdır.

Uslu, yaban hayatının korunması için de şu önerilerde bulundu: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışan veteriner hekim sayısının artırılması, soruşturma izinlerinin kolayca verilmesi, hayvan refahı için kamu görevlilerinin ve vatandaşların bilgilendirilmesi, denetimlerin arttırılması, yaban hayvanlarının sayılarının ve yaşlarının doğru ve kesin tespitinin yapılması gerekiyor.

Prof.Dr. Ebru Yalçın

“Alternatifler üretilmeli”

Akademisyen ve veteriner hekim Prof. Dr. Ebru Yalçın da yapılaşma ve avcılık nedeniyle yaban hayatına yönelik risklerin arttığını ifade etti. Yapılaşma nedeniyle şehir ve yaban yaşamının adeta birleştiğini belirten Yalçın, bunun da evcil hayvanlarla yaban hayvanları karşı karşıya getirdiğini ekledi. Yalçın şunları söyledi:

Şehirde yaşayan kedi ve köpekler gençlik hastalığı ya da kanlı ishal gibi pek çok virüsü yaban hayvanlarına taşıyarak bölgesel ölümlere yol açabilir. Yaban hayvanlarının taşıdıkları kene ve naklettikleri hastalıklar da insan sağlığı için risk olabilir. Bu nedenle yeşil yol alternatifleri oluşturulmalı ve orman alanları kesintiye uğramamalı.

Yalçın çiftlik hayvanları ile ilgili de şunları dile getirdi: “Çiftlik hayvanlarının uygunsuz ahır şartları, tedavi adı altında hekim olmayan insanların müdahalesi, kalabalık barındırma ve hayvan hastalıkları, hayvan refahını etkiliyor ve hayvan hakları ihlaline neden oluyor. Stresli olan bir hayvanın ise kesimde et kalitesi düşüyor. Veganlık aslında bir hayal değil. En azından kullanımı azaltmak ve olanları fark etmek bile ilk basamak olabilir.

Şükriye Çelikkollu

“Belediyelerin önemli rolü var”

Bursa Mudanya Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne bağlı Veteriner Hizmetleri Bürosu’ndan veteriner hekim Şükriye Çelikkollu da denetimlerin önemine işaret etti. Hem yaban hayatının korunması hem de çiftlik hayvanlarının refahı konularında belediyelerin önemli rolü olduğunu belirten Çelikkollu, “Örneğin Mudanya ilçesi, Bursa’nın Marmara Denizi’ne kıyısı olan ve ormanları bulunan bir konumda. Yaban domuzu, yabani kuşlar, tilki ve su samurları yaralı olarak bize geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa 2. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile iletişime geçip gerekli ilk müdahaleden sonra yaban hayvanının doğaya yeniden dönmesi için teslimini yapıyoruz. Bu nedenle yaban hayvanları konusunda uzmanlaşmış veteriner hekim ve veteriner kliniğinin sayısının artması gerekiyor” dedi.

“Çiftliklerde denetim artırılmalı”

Çelikkollu, çiftlik hayvanlarının refahı için de denetimlerin artması gerektiğine işaret ederek, “Küçük hayvan işletmecisi vatandaşlar çiftlik hayvanlarının sağlığı ve refahı hakkında bilgilendirilebilir. Hayvan refahının sağlıklı olmadığı köylerdeki işletmelere belediye desteği ile havalandırma ve barınma revizeleri yapılabilir. Ayrıca aşı koridoru oluşturarak çiftlik hayvanlarının aşılanmasında stres faktörü azaltılabilir. Yeni doğan çiftlik hayvanlarına kulübe ve biberon gibi destekler verilebilir. Böylece sağlıklı çiftlik hayvanları hak ettikleri yaşamı sürerken et ve süt ürünleri de insanlar için daha güvenilir ve kaliteli olacaktır” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.