DOLAR 34,2388 0.2%
EURO 37,4949 -0.09%
ALTIN 2.916,590,95
Ankara
21°

PARÇALI BULUTLU

Bursa’da kırkyama “yürek kalkanı” oldu

Bursa’da kırkyama “yürek kalkanı” oldu

Bursa'da kırkyama ile oluşturulan "yürek kalkanları" sergilendi. Berrin Kızanlıklı Grubu'nun oluşturduğu sergi, kalkanların "savaş aleti olarak değil, ruhsal bakımdan korunma aracı" olarak düşünülmesi ile ortaya çıktı.

ABONE OL
10 Mayıs 2023 12:09
Bursa’da kırkyama “yürek kalkanı” oldu
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Eslem Türkoğlu
Bursa’da kalkanın koruyuculuğundan yola çıkılan Berrin Kızanlıklı Grubu Kırkyama Sergisi’nde,  “Seni hayata karşı koruyan kalkan ne?” sorusuna verilen cevaplarla oluşturulan çalışmalar sergilendi.
20 yıldır 17 kişilik grup olarak çalışan Berrin Kızanlıklı Grubu üyeleri 9.köy’e, Bursa Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki serginin ayrıntılarını anlattı.

“Korunma amacı olarak kalkanlar”

Grubun eğitmenliğini üstlenen Berrin Kızanlıklı, serginin teması olan kalkanların eskiden beri yapmak istedikleri bir proje olduğunu belirterek,
“Kalkanları savaş aracı olarak değil korunma amacı olarak düşündük. Herkesin ruhsal bakımdan bir korunma yöntemi vardır. Gruptaki herkes bunu hayal ederek kendi kalkanını yaptı. Sergimizde kalkanların yanında sandıklar da var. Anadolu’da geleneksel sandık adeti vardır. Buradan yola çıkarak sandıkları kırkyama ile giydirme fikri geldi ve onu hayata geçirdik” dedi.
Kırkyamanın Doğu’da savaş zamanı yokluktan çıkmış bir sanat olduğuna değinen Kızanlıklı, eski parçaları birleştirip bohçalar, yorganlar, giysiler yapıldığını, bunların göçlerle Batı’ya yansıyıp, sanayileştiğini anlattı.

“Yaşanmışlık var”

Kendileri için önemli olanın eskiyen bir şeyi atmak yerine değerlendirmek olduğunu vurgulayan grup üyelerinden Gülçin Ermutlu da, “Eski bir şeyi atınca gidecek, yaşamayacak. Önemli olan onu yaşatmak” dedi. Sergide yer alan, elemeği “kalkanı” hakkında bilgi veren Ermutlu, kalkanın “kadını yansıtmasını” istediğini, bu nedenle üzerine taşlar koyarak, broş havasında olmasını sağladığını söyledi. Büyüklerden kalanları değerlendirerek sandığını yaptığını anlatan Ermutlu, “Sandığın bazı eskimiş yerleri var. Normalde biz onları teyellerle yok ederiz. Ama burada yaşını göstermesi amacıyla çoğunu yok etmedim. Lekeler de üzerinde. Yaşanmışlığı, hatıralar var” diye konuştu.
Sergiden elde edilecek gelirin, depremden zarar gören kadınlar için kullanılacağı belirtildi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.