Şirvan Görer
Pandemiden kısa bir süre önce doğayla bağ kurma ihtiyacı duyan Dr. Ahmet Aydınalp ile eşi Ezgi Aydınalp salgınla birlikte bu fikri hayata geçirdiler. Diyarbakır’da daha önce aldıkları 3 dönümlük arazide botanik bahçesi oluşturan Aydınalp çifti, 130’dan fazla türde tıbbi aromatik bitki yetiştirmeye başladı.
Organik beslenme ve doğal yaşam tarzını benimseyen Dr. Ahmet Aydınalp ve Ezgi Aydınalp, tıbbi aromatik bitki tarımının nasıl yapıldığını ve botanik bahçe deneyimlerini 9. Köy’e anlattı.
Her gün tarlanın yolunu tutan Aydınalp çifti, ellerine aldıkları çapayla işe koyulduklarını söylediler ve bahçelerinde, Hint gingsengi, ölmez çiçek, altın otu, züfa, çördük otu, tıbbi kekik, tıbbi nane, zahter, peygamber süpürgesi, İngiliz lavantası, tıbbi hatmi, ıtır, kasımpatı, karabaş otu, tıbbi adaçayı, civan perçemi, kedi nanesi, sarı kantaron gibi çeşitli bitkiler yetiştirdiklerini aktardılar.
Aydınalp çifti botanik bahçe kurma fikrinin nasıl çıktığını şöyle anlattı: “Pandemi döneminin getirdiği kısıtlamalar ve stresli ortam birçok insanı doğaya sığınmaya ve evde keyifli zaman geçirme yolları bulmaya itti. Ben ve eşim de kendimize özel bir alan yaratma ihtiyacı hissettik. Biraz araştırma yapıp pandemiden kısa bir süre önce aldığımız 3 dönümlük araziyi küçük bir botanik bahçesine çevirmeye karar verdik. Bu fikir öncelikle doğayla iç içe olma isteği ve konuya ilgimizden gelişti. Pandemi döneminde uzun süre kapalı alanlarda kalmanın getirdiği bunalmışlık hissini hafifletmek ve zihnimizi rahatlatmak için doğanın sakinleştirici etkisine ihtiyaç duyduk. Ancak botanik bahçesi kurma fikri sadece bununla sınırlı değildi. Bir tıbbi aromatik bitkiler uzmanı olarak bu bitkilerin yetiştirilmesi ve faydaları konusunda farkındalık yaratmak da önemli bir motivasyon kaynağıydı. Bahçemiz, bu bitkilerin çeşitliliğini sergilemek ve insanlara doğal şifa kaynaklarına erişim imkanı sunmak için ideal bir platform olacaktı.”
Botanik bahçesi kurma sürecinin sanıldığı kadar kolay olmadığını da vurgulayan Aydınalp çifti, “Bilgi ve deneyim eksikliği, uygun bitki ve tohum bulma zorluğu gibi bazı engellerle karşılaştık. Neyse ki, araştırmalarımız sonucunda en doğru yolu izlemeye çalıştık” dedi.
Ahmet ve Ezgi Aydınalp çifti tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve faydaları konusunda “farkındalık yaratmak” istedikleri de dile getirdiler. Atıkları dönüştürerek kendi gübrelerini yaptıklarını, kimyasal kullanmadıklarını da belirten Aydınalp çifti şunları söyledi:
“Bahçemizdeki tüm bitkileri kimyasal gübre veya pestisit (bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar) kullanmadan doğal yöntemlerle yetiştiriyoruz. Bu sayede kendimize daha sağlıklı ve lezzetli ürünler sunabiliyoruz. Ayrıca organik gübre yaparak atıkları geri dönüştürüyor ve su tasarrufu için yağmur suyu toplama sistemi kullanıyoruz.”
Bahçede yetiştirdikleri ürünlerle market alışverişini de en aza indirdiklerini belirten Aydınalp çifti, “Doğayla iç içe bir yaşam, bizi birçok konuda geliştirdi. Sabırlı olmayı ve planlı çalışmayı öğrendik. Ayrıca doğanın önemini ve insan emeğinin değerini daha iyi anladık” dedi.
Aydınalp çifti şunları da dile getirdi, “Doğanın sakinleştirici etkisi sayesinde stresimizi azaltmayı ve zihnimizi rahatlatmayı başardık. Bahçede çalışmak ve bitkilerle ilgilenmek bizi daha fazla hareket etmeye ve egzersiz yapmaya teşvik etti. Bu sayede hem bedensel olarak daha aktif bir hale geldik hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirdik. Doğanın güzelliği ve huzuru, zihnimizi canlandırmaya ve ruh halimizi iyileştirmeye yardımcı oldu. Bahçede meditasyon yapmak ve kitap okumak gibi sakinleştirici aktiviteler sayesinde zihinsel olarak daha sakin ve huzurlu bir hale geldik.”
Aydınalpler botanik bahçesi kurmak isteyenlere şu önerilerde bulundu; “Öncelikle bahçeyi dinlenme ve meditasyon için mi sebze ve meyve yetiştirmek için mi yoksa tıbbi aromatik bitkiler için mi kullanacağınıza karar verin, sonra harekete geçin. Sonra da şunlara dikkat edin, güneş ışığı alan ve gölgeli alanları belirleyin; farklı bitkilerin farklı güneş ışığı ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Bahçenizin büyüklüğü ve şekline göre hangi bitkilerden kaç tane dikebileceğinizi planlayın. Bir bütçe oluşturup bahçe malzemeleri, bitkiler ve diğer masraflar için ne kadar para harcayabileceğinizi belirleyin. Yerel bitkilere öncelik verin. Bölgenize özgü bitkiler, iklim koşullarına daha iyi uyum sağlayacaktır. Kolay bakımı olan bitkiler seçin. Özellikle yeni başlayanlar için, fazla zaman ve emek gerektirmeyen bitkileri tercih etmek önemlidir. Farklı mevsimlerde çiçek açan bitkiler seçin. Böylece bahçeniz her mevsim renkli ve güzel görünür. Gıda ve tıbbi amaçlı bitkileri de göz önünde bulundurun. Bahçenizden hem lezzetli hem de şifalı ürünler elde edebilirsiniz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.