DOLAR 34,1991 -0.07%
EURO 37,5882 0.26%
ALTIN 2.880,320,38
Ankara
23°

KAPALI

Bölgedeki engellilerin afeti devam ediyor

Bölgedeki engellilerin afeti devam ediyor

Yaşam koşullarındaki dezavantajları afetzede engelli bireylerin ihtiyaçlarına ulaşmasını daha da zorlaştırıyor. Deprem bölgesinde, çadır kentlerde yaşanan ısınma, barınma, yemek ve tuvalet ihtiyacına bakıma muhtaç depremzedeler daha zor ulaşıyor. Engelli Çocuk Hakları Ağı Koordinatörü Cansın Kuvvet, “onlar için konteyner ihtiyacı çok daha önemli. Özel ilaçlara ulaşması gerekenler var, işitme cihazına, tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olanlar var” sözleriyle bütün bölgeye destek istedi.

ABONE OL
20 Şubat 2023 17:55
Bölgedeki engellilerin afeti devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Büşra Çetinkaya

Depremlerin ardından afet bölgesindeki vatandaşlara temel ihtiyaç yardımları gönderilmeye devam ederken, depremden etkilenen engelli bireylerin özel ihtiyaçlarına erişebilme sorunu da bambaşka bir destek gerekliliğini ortaya çıkardı.

Bölgedeki engelli bireylerin tespiti ve ihtiyaçların tedariğinde zorluk çıkıyor. Bu süreçte afet bölgesindeki 27 yaşına kadar olan engelli çocuk ve gençlere ulaşmaya çalışan Engeli Çocuk Hakları Ağı Koordinatörü, engelli depremzedelerin ihtiyaçlarını 9. Köy’e anlattı.

Otizmli çocuklar için en acil ihtiyaç konteyner

Deprem bölgesinde özellikle otizmli bireylerin çadırda kalmalarının çok zor olduğunu söyleyen  Engelli Çocuk Hakları Ağı Koordinatörü Cansın Kuvvet, “Bölgede engelli bireylerin aileleriyle birlikte kalabilmesi için özel konteyner ihtiyacı çok fazla. Özel ilaçlara ulaşması gerekenler var. İşitme cihazına, tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olanlar var. Bu malzemelerin fiyatları da çok yüksek. Maliyeti karşılayamayan dernekler var, bağışlarla ve yardım çağrılarıyla ancak bunları tedarik etmeye çalışıyoruz. Şu anda en acil ihtiyaç konteyner. Onu da bulamıyoruz.” dedi.

Kuvvet, engellilerin kullandığı ilaçların temin edilebilmesinin, özel ihtiyaçlarının karşılanabilmesinin önemini vurguladı. Engelli bireylerin ihtiyaçlarının olduğu yardım tırlarının bir arada olması gerektiğini söyleyen Kuvvet, ihtiyaçların hangi bölgede ve nasıl dağıtılacağının da bilinmediğini belirtti.

Bir taraftan özel desteğe ihtiyaç duyan aileleri aradıklarını, diğer yandan da ihtiyaçları tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Kuvvet şöyle konuştu :

“Afetten sonra engelli çocuklar altlarını daha sık ıslattığı için çocuk ve hasta bezine çok ihtiyaç var. Engellilerin özel olarak bir hastalığı varsa tespit edilmeli ve o ilaçların tedariği sağlanmalı. Otizmli çocuklar kalabalık yerlerde duramadıkları için ailesiyle birlikte kalabileceği çadırlara ihtiyaç var. Bu ihtiyaçları bir şekilde temin etsek bile bu yardımların doğru adrese gitmesi çok önemli. Özel mamalara ihtiyacı olan engelli çocukların mamalarının başka bir bölgeye gitmesi gibi durumlar oluyor. Aileler o mamanın özel mama olduğunu bilmediği için yada normal gıda bulamadığı için sağlıklı çocuklarına o özel gıdayı verebiliyor. Bölgede koordineli olarak çalıştığımız çeşitli ekipler var. Engelli bireylerin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz.”

Anneler çocuğunu yalnız bırakamıyor

Engelli çocukların annelerinden ayrılmak istemediğini ifade eden Cansın Kuvvet, “Depremden sonra gelen yardımları çocuğunu yalnız bırakamadığı için gidip alamayan aileler var. Anneler çocuklarını bırakıp eczaneye gidemiyor. Birçok derneğe bir şekilde ulaşmaya çalışan aileler bir süre sonra bezmiş hale geliyor. Çünkü sürekli bir telefon trafiği olmasına rağmen bir türlü yardımların gelmediğini söylüyorlar haklı olarak” diye konuştu.

Kuvvet, enkaz altında kalan işitme ve konuşma zorluğu yaşayan engelli bireylerin zaten afetler sırasında şanssız olduğun belirtti ve bu konudaki düşüncelerini, “bazı bölgelerde arama kurtarma ekiplerinin içinde engellilerle iletişim kurmayı bilenler olduğunu duyuyoruz ama genel olarak ekiplere böyle bir eğitim verilmiyor. Türkiye’de yaşanabilecek diğer depremlerde hem engelli nüfusun bilinmesi hem de arama kurtarma ekiplerinin bu konuda eğitilmesi engelliler için hayati önem taşıyor” sözleriyle dile getirdi.

Deprem bölgesinde ne kadar engelli var?

Türkiye’de engelli bireylerin sayısı bilinmediği için zorlandıklarını ifade eden Kuvvet, “2011 yılından beri Türkiye’deki net engelli sayısını bilmiyoruz. 2023 yılına geldik hala elimizde tam bir sayı yok. Zaman zaman araştırmalar yapılsa da Türkiye’de ne kadar sayıda engelli var ve hangi engelleri var bilmiyoruz. Zaten enkaz altında kalanlara ulaşamadık. Ne enkaz altında kalan engellilerden haberimiz var ne de enkazdan çıkarılmış depremzedelerden” dedi.

Türkiye genelinde engelli bireylerin il bazında dağılımını tahmin eden son araştırma ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Avrupa Birliği üye ülkeleri ile eş zamanlı olarak idari kayıtlara dayalı olarak yapılan “2011 Nüfus ve Konut Araştırması”.  Araştırmada Türkiye genelinde hane halklarının yaklaşık yüzde 13’ünden bilgi derlenmiş ve yaklaşık 9 milyon birey ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiş. Depremden etkilenen 10 ilde en az bir engeli bulunan kişi sayısı en fazla olan iller Adana, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa; en az ise Osmaniye ve Adıyaman. Duymada zorluk yaşayanların oranı en fazla olan iller Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman. Bedensel engeli olanların oranı en fazla olan il ise Kahramanmaraş.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.