DOLAR 34,7644 0.04%
EURO 36,5639 -0.02%
ALTIN 2.959,530,04
Ankara

KAPALI

Birinci tercih ikinci el: Kaliteli, şık, ucuz kıyafet
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Birinci tercih ikinci el: Kaliteli, şık, ucuz kıyafet

Birinci tercih ikinci el: Kaliteli, şık, ucuz kıyafet

Ekonomik kriz ve artan enflasyon, Türkiye'de tüketicilerin ikinci el giysi pazarına yönelmelerinin önünü açtı. Özellikle öğrenciler, ikinci el giysi pazarlarını tercih etmeye başladılar. Satıcılar ikinci el pazarlarında tezgah açmak için yer bulamadıklarını anlattılar.

ABONE OL
13 Temmuz 2023 15:26
Birinci tercih ikinci el: Kaliteli, şık, ucuz kıyafet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boğaziçi Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Doğa Paslı, 9. Köy’e yaptığı açıklamada hem sürdürülebilirlik açısından hem de fiyatların uygun olması sebebiyle ikinci el pazarlarını tercih ettiğini söyledi. Nerdeyse tüm mağazalarda en basit bir kazak fiyatının 350 – 400 TL civarına dayandığını söyleyen Paslı, “Bir kazağın markasına vereceğim parayla buradan çok daha fazla ürün alarak evime dönebiliyorum” dedi. Yaklaşık bir yıldır Fikirtepe’de bulunan ikinci el pazarına geldiğini söyleyen Paslı, bu pazarlara olan talepte bir artış olup olmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Özellikle bizim yaş grubumuzdaki insanların sayısında inanılmaz bir artış var. Hatta bunun sonucu olarak ürün fiyatlarında da artış yaşandı. Satıcılar bu talebin farkında ve ona göre bir fiyat belirlemesi yapıyorlar.”

“İkinci el pazarında tezgah açmaya yer kalmadı…”

Artan fiyatlar sebebiyle insanların giyim ihtiyaçlarını ikinci elden temin etmeye çalıştığını söyleyen Pazarcı Hacer Kaya ise pazara yoğun bir talep artışı olduğunu vurguladı. Kaya, pandemi öncesinde pazarda bulunan tezgâh sayısının bu kadar çok olmadığını ancak şimdilerde yer bulmanın zorlaştığını da söyledi. Dolar kurundaki artışla beraber pazara olan yoğunluğun ciddi şekilde arttığını söyleyen, adının açıklanmasını istemeyen bir ayakkabı satıcısı ise “İnsanlar bir ayakkabıya 1000-1500 TL vermektense buradan 200 TL’ye alabiliyorlar. İnsanların alım gücü çok düştü, mecbur buralardan alıyorlar” diye konuştu.

“Kıyafetine dört defa yama yaptıran var…”

Giysi fiyatlarındaki artış, vatandaşların ellerindeki kıyafetleri tamir ettirmek için terzilere yönelimini de artırmış durumda. Kıyafetlerini tamir ettiren insan sayısında da artış yaşandığını söyleyen terzi Hidayet Özdemir, “Bir pantolonunu 4 defa yama yapmaya getiren öğrenci biliyorum, geçen yıllara oranla ciddi artışlar var” dedi. Kıyafet diktiren insan sayısında da azalma olduğunu söyleyen Özdemir, “Kullandığımız ürünler günden güne pahalanıyor, bu da fiyatlara ve dolaylı olarak satışlara yansıyor” diye konuştu.

“Tekstil sektöründe fiyatlar iki yılda yüzde 150 arttı”

Bursa’da bir tekstil firmasında yöneticilik yapan Murat Çelik, hazır giyimdeki üretim maaliyetlerinin son iki yılda yüzde 150’ye yakın artış gösterdiğini söyledi. Artışın ana kaynağı olarak döviz kurundaki yükselişi gösteren Çelik,  “Üretici firma olarak ham maddelerimizin yüzde 90’ını yurt dışından ithal ediyoruz, dolayısıyla maliyetlerimiz de dolara endeksli olarak artıyor” dedi. Dolar kurundaki artışın yanı sıra enerji maaliyetleri ve işçilik bedellerindeki yükselişin de fiyatları tetiklediğini söyleyen Çelik, “2022’nin ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde yüzün üzerinde bir maaliyet artışı yaşadık. 2021’de ise bu artış yüzde elli olarak yaşanmıştı. Bu şekilde bakıldığında giyim sektöründeki maaliyetlerde son iki yılda yüzde 150 artış yaşandı” dedi. Çelik, “Geçen yıl 15 liraya dikilen bir yağmurluk şu anda 30 liraya dikiliyor. Yıl sonunda asgari ücret zammı ile birlikte belki 40 – 45 liraya dikilecek. Yani bu artışların temel sebebi; ilk olarak ham maddede ithalata bağlı olunması ikinci olarak da işçilik ve enerji maaliyetlerinin günden güne artması” diye konuştu.

Çelik’e göre, fiyat artışının devam etmesi de olasılıklar dahilinde; Kısa vadede fiyatlarda tekrar bir artış olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Çelik, “Mevcut durumda bir artış öngörüyoruz, hatta planlarımızı da ona göre yapıyoruz. Yıl sonunda bir asgari ücret beklentisi var, minimum yüzde 50 konuşuluyor. Bu da ürünün dikim maliyetine yansıyacak. Yani evet, kısa vadede fiyatlarda minimum yüzde elli oranında bir artış olacağını öngörüyoruz” ifadesini kullandı.

Resmi verilere göre enflasyon yüzde 80’i aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyon oranını yüzde 83,45 olarak açıkladı. Ancak akademisyenlerden oluşan bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranını yüzde 186,27 olarak hesapladı.

HABER : Haber: Betül Aslan

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.