DOLAR 34,0605 0.22%
EURO 37,6740 -0.03%
ALTIN 2.739,030,40
Ankara
26°

AZ BULUTLU

Bir yanda şiddet korkusu, bir yanda vatandaşlık görevi; sığınma evlerinde kalan 30 bin kadın oy kullanabilecek mi?
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Bir yanda şiddet korkusu, bir yanda vatandaşlık görevi; sığınma evlerinde kalan 30 bin kadın oy kullanabilecek mi?

Bir yanda şiddet korkusu, bir yanda vatandaşlık görevi; sığınma evlerinde kalan 30 bin kadın oy kullanabilecek mi?

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken sığınma evlerinde kalan ve hakkında koruma kararı bulunan kadınların oy kullanımı için 2023’te adım atıldı. Ancak uzmanlara göre, yeterince güvenli olmayan uygulamalar nedeniyle sığınma evinde yaşayan 30 binden fazla kadının büyük çoğunluğu risk almamak için bu seçimde de vatandaşlık görevini yerine getiremeyecek.

ABONE OL
28 Mart 2024 13:39
Bir yanda şiddet korkusu, bir yanda vatandaşlık görevi; sığınma evlerinde kalan 30 bin kadın oy kullanabilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Evrim Deniz / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
 
Türkiye’de şiddetten kaçarak sığınma evlerinde yaşamını yeniden kurmaya çalışan kadınların büyük çoğunluğunun 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmaları beklenmiyor. Uzmanlara göre; 2023’te Yüksek Seçim Kurulu, sığınma evlerinde bulunan yaklaşık 30 bin kadının oy kullanabilmeleri için çeşitli önlemler almış olsa da bunlar yeterli değil. Dayanışmanın Kadın Hali Derneği Başkanı Avukat Aslı Pasinli ‘’Sığınma evlerinde kalan ya da hakkında tedbir kararı olan 5 kadından 4’ünün oy kullanamadığı şeklinde bazı çalışmalar var” dedi.
 
Avukat Pasinli 9. Köy’e yaptığı açıklamada, YSK’nın sığınma evlerindeki kadınların oy kullanabilmesi için 2023’te attığı adımların, “yeterli ve güvenli bulunmadığını” söyleyerek, şöyle konuştu;
 
Türkiye’de kadınlar can güvenliği ile ilgili risklerden dolayı sığınma evlerinde kalıyor. Sığınma evinde kalan kadınların seçmen kağıtları sığınma evi yani ŞÖNİM Müdürlüğü tarafından ilgili muhtarlıklardan alınarak kadınlara teslim ediliyor. Aynı şekilde, hakkında gizlilik kararı olan veya koruma kararı olan kadınların da durumları İlçe Seçim müdürlüklerine bildirilerek onların da uygun göreceği bir tedbir kapsamında ilgili sandıkta oy kullanmaları sağlanıyor. Bu sandıklarda oy kullanırken, kadınların o asılan seçmen kağıtlarında isimleri ve T.C. Kimlik numarasının ortasında yer alan 5 karakter kamufle ediliyor.” 
 
Ancak bu düzenlemenin can güvenliklerinden endişe eden kadınlar tarafından yeterli bulunmadığını da vurgulayan Pasinli, “Sığınma evinde kalan kadınlar ve hakkında koruma kararı olan kadınlar, yasal olarak oy kullanma hakkına sahipken pratikte bu durum bazı riskler barındırıyor. Çünkü her ne kadar seçmen kağıtlarında ya da seçmen sorgulama ekranında bu bilgiler kamufle edilerek paylaşılsa da nerede oy kullanacakları, kütüğe bağlı oldukları muhtarlıktan mı, yoksa başka bir muhtarlıktan mı seçmen kağıtlarını alacakları belli değil. Bütün bunlar can güvenliği riski olan kadınlar için yaşam hakkının ihlaline varacak kadar ileriye götürecek sonuçlar doğurabilir’’ dedi.
 

Av. Aslı Pasinli

“Birçok kadın canını riske atmamak için oy kullanmaktan vazgeçiyor”

Pasinli, YSK’nın ortaya koyduğu uygulamaya rağmen sığınma evlerinde kalan ya da haklarında koruma kararı bulunan kadınların ezici çoğunluğunun oy kullanmamayı tercih ettiklerini de aktardı:

Uygulama, gerçek hayatta kadınlar açısından bir sürü risk barındırdığı için birçok kadının oy  kullanmaktan vazgeçtiği görülüyor. Aslında oradaki risk dengesine bakınca kadınlar, gidip oy kullanmayı değerli görmüyor. Bu da aslında kadınların seçme hakkının ihlali anlamına geliyor. Aslında uygulamada bunun çok basit bir çözümü olmasına rağmen bu konuda henüz bakanlık tarafından sadece 2023’te bir iyileştirme yapıldı. O iyileştirmede de seçim kurulunun uygun görmesi halinde tedbir alınacak. Peki, buradaki uygunluk durumunu kimler neye göre belirleyecek ? Buralarla ilgili de soru işareti ve açıklar var.”

“Uygulama birçok bürokratik engel barındırıyor”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, kadınların kendilerini güvende hissedecekleri bir sistem geliştirme çağrısı da yapan Avukat Pasinli, sığınma evinde kalan, koruma ve gizlilik kararı olan kadınların seçme hakları konusunda yeterince bilgilendirilmediklerini de anlattı:

Sığınma evlerinde kalan ya da hakkında tedbir kararı olan 5 kadından 4’ünün oy kullanamadığı şeklinde bazı çalışmalar var. Bir de burada şunu gözetmek lazım; ‘şiddete maruz kalan ya da kalma ihtimali olan bir kadın için sokağa çıkmak zaten başlı başına büyük bir problemken, oy kullanmak için neden bu kadar riski göze alsın’ anlayışı da çok rahat doğabilir. Ayrıca, sığınma evlerinde kalan kadınlar oy kullanımı konusunda ne kadar bilgilendiriliyorlar? Bilgilendiriliyorlarsa ve oy kullanmayan kadın sayısı bu kadar yüksekse neden bir adım atılmıyor? Bunlar da bilgi alamadığımız önemli unsurlar.

“Kadınlar açısından güvenli, risksiz alanlar yaratılmalı”

Tedbir kararı olan ya da sığınma evinde kalan kadınların güvenle oy kullanması için çözümlerin basit olduğunu belirten Pasinli, “Mesela, nasıl ki cezaevinde kalan kişilerin oy kullanmaları için sandık açılabiliyorsa, aynı uygulama sığınma evinde kalan ya da hakkında koruma kararı olan kadınlar için de oluşturulabilir. Ya da her seçimde kolluk kuvvetleri ve sandık görevlilerin, ‘142 belgesi’ ile farklı sandıklarda oy kullanımı sağlanabiliyorsa aynı uygulama söz konusu kadınlar için de uygulanabilir. Yani, sosyal devlet gereği, söz konusu kadınlar açısından koruyucu, güvenlikli, herhangi bir risk barındırmayan sıfır toleranslı alanlar yaratılması gerekiyor” diye konuştu.

Yaklaşık 30 bin kadın koruma altında

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bilgilere göre, 2023 Temmuz ayı itibariyle, 27 bin 78 kadın, 17 bin 458’si çocuk olmak üzere 44 bin 536 kişi, kadın konukevinden hizmet aldı. Türkiye’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı 112 kadın sığınma evi, yerel yönetimlere bağlı 33 sığınma evi, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığına bağlı 3 sığınma evi, sivil toplum kuruluşlarına bağlı 1 sığınma evi olmak üzere toplam 149 sığınma evi bulunuyor.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.