Otomobilden sonra motosikletin de ikinci eli sıfır fiyatından pahalı satılıyor, çünkü hemen teslim edilecek sıfır motosiklet bulmak zor ve 2-3 ay öncesinden fiyat garantisi yok. Motosiklet mağazaları ve ikinci el motosiklet ilanlarında satışa çıkan kullanılmış motosikletlerin fiyatları, liste fiyatından yüksek. Bayisinden sıfır motosiklet almak isteyenler aylar sonra zamlı fiyattan almak zorunda kalıyor.
Öngörülemeyen fiyat artışları otomobili yatırım aracına dönüştürdü. Piyasa uzunca bir süre fabrikadan çıktığı gün ikinci ele düşen sıfır otomobilleri konuştu. Sıfır otomobilin karaborsa satışını engellemek için 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildi.
Otomobil fiyatları ulaşılamaz rakamlara yükselince çareyi iki tekerde arayanlar hüsrana uğradı. Ucuz olsun, az yaksın, trafiğe takılmasın diye tercih edilen motosikletler pahalılıktan alıcı bulamıyor. Üretimi ya da ithalatı, satış grafiği fiyat artış hızına yetişmeyince bayii ya yok diyor ya da sabit fiyat garantisi olmadan aylar sonra getiririz diyor. Haliyle motosiklet mağazaları ve ikinci el satıcılar bugün bayilerdeki liste fiyatından daha yüksek ücret talep ediyor. 9. Köy, motosiklet mağazalarına ve ikinci el motosiklet satıcılarına müşteri olarak başvurdu ve fiyatların neden sıfırından pahalı olduğunu araştırdı.
Üst segment model bir motosiklet 1 Aralık itibariyle üstelik zamlı fiyatıyla ana bayisinden 927 bin TL’ye sipariş veriliyor. Aynı motoru motosiklet mağazası 1 milyon liranın üzerinde satıyor. Yetkilisi “bayide bu motoru hemen bulmanız zor” diyen mağaza geçen ay ilana 1 milyon 85 bin lira olarak koyduğu ürünün fiyatını bu ay 1 milyon 185 bin liraya yükseltti.
Gerekçe hep aynı: Piyasa böyle
Birbirinden etkilenen fiyat artışları için gerekçe genellikle aynı: Piyasası bu. İlana 92 bin TL olarak koydum ama pazarlık yapabiliriz’ diyen satıcı, 80 bin TL’ye kadar düşeceğini belirtti. Aynı motosikletin ana bayisinden 76 bin 850 TL’ye alınabildiğini söylediğimizde ise ana bayisinden sıfır almanın çok zor olduğunu hatırlattı ve “motosiklet için ana bayi 76 bin TL diyebilir ama birkaç ay bekletirler. Bu seferde parasını peşin verdiğiniz motosiklet için sabit fiyat sözü alamazsınız” dedi.
Fırsatçılar motosiklet sektörüne de girdiler
Motosikletleri Fark Edin Derneği (MOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yılmaz, motosiklet piyasasına sermaye yatıranların fiyat yükselttiğini belirterek şöyle konuştu:
“Pandemi bir fırsattı ve fırsatçıların bu sektöre rağbet ettiğini görüyoruz. Bu sektöre sermaye yatıranlar yüzde %40-50 oranında kar elde edebiliyor. Bu durum fırsatçılığı yaygınlaştırıyor.”
Pandemi sürecinin kuryelik sektörünü 3-4 kat büyüttüğünü söyleyen motosiklet tamir ustası Barış Deli, aynı model motosikletlerin ana bayii, mağaza ve ikinci el piyasasında farklı fiyatlarda satışa sunulmasının sebebi olarak, stokçulara dikkat çekti:
“Maalesef parası olanlar Türkiye’de her fırsatı değerlendiriyor. Pandemide kuryelik artınca sermaye sahipleri motosiklet stokladılar. Stok yapılınca tabi insanlar motosiklet bulamadı. Bulamayınca da ikinci ele döndüler.”Barış Deli
Altın kaplama mı alıyoruz?
Sürekli artan hayat pahalılığının da etkisiyle ikinci el piyasasında fiyat yükselten satıcılar, kullandıkları ekipmanları fiyata dahil ederek fiyatın arttığını öne sürüyor. Bu durum karşısında alıcıları uyaran MOFED Başkanı Yılmaz:
“Aksesuarlar o kadar tutmaz. Aksesuarlar ve ekipmanlarla fiyat yükseğe çıkarılıyor ancak fiyat ne kadar artabilir? Altın kaplama mı alıyoruz? Ben 16 yıldır profesyonel motosiklet kullanıcısıyım. Kendi kullandığım aksesuarların fiyatlarını şişirerek söylüyorum 10 bin 12 bin lira. Maalesef bu sektörü fırsata çevirmiş durumdalar.” şeklinde konuştu.
Yetersiz eğitimle motosiklet kullanmak ‘kelle koltukta gezmek’ demektir
Trafik Başkanlığı’nın 2022 yılı itibariyle ülke genelinde ölümlü yaralanmalı trafik kazalarına karışan araçların cinslerine göre yayınladığı raporda motosiklet kazaları, 49 bin 186 ile otomobilden sonra ikinci sırada geliyor. Ancak şerit ihlali yapan motosiklet sürücüleri hala çok fazla. Motosiklet kuryeler günün her saati kaza riskine rağmen hayatlarını idame ettirmeye devam ediyor.
3 yıldır motosiklet kurye elemanı olarak çalışan Koray, “ paket başı prim alıyoruz. Bu yüzden trafikte çok seri olmak zorundayız. Araba gibi şerit içerisinde gidemediğimizden kaynaklı her gün 4 veya 5 kez kaza yapabilecek durumla karşı karşıya geliyoruz. Otomobil kullananlar arasında da motosikletlere dikkat etmeyenler var ama motosiklet sürücüleri daha suçlu. Şerit ihlali yapan çok fazla motosiklet kullanıcısı var.” dedi.
MOFED Başkanı Yılmaz, “yetersiz eğitimle motosiklet sürmek kelle koltukta gezmek demektir mutlaka bilinçlenin” şeklinde uyardı. Yılmaz sözlerini bitirirken çok önemli bir uyarı yaparak, yetkililerden, kask, mont ve eldiven gibi koruyucu ekipmanların yasal olarak zorunlu hale getirilmesini istedi.
HABER : Haber: Elif Ataysın
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.