Haber: Ramazan Eles
Türkiye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremlerde resmi rakamlara göre 40 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralı olarak kurtuldu, yüzbinlerce insan ise yerinden oldu. Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Adıyaman’a yardımlar ancak üçüncü gün gelebildi.
Fotoğraf: Ramazan Eles
Fotoğraf: Ramazan Eles
Hemen solundaki Kutluca Köyü’nde de görüntü farklı değildi; Kutluca’da höyüğün etrafına yapılmış onlarca ev yerle bir olmuştu. Yetkililer depremin dördüncü gününde köye erzak yardımı için geldiler. Enkazların hepsini halkın kendisi bulduğu kepçelerle kaldırmıştı.
Yaşanan depremde İznik Köyü’nde evi yıkılan bir yurttaş deprem anında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Sabah yerin çok sert sarsılması ile uyandım. Evde sadece ben ve eşim vardık. Eşimin uyanması için ellerimle sertçe sarstım. Kalktığımızda elektrikler gitmişti. İkimiz birden kapıya doğru koşmaya başladık. O esnada geriye telefonu almak isterken son anda vazgeçtim. Kapıya varır varmaz arkamızdan ev yıkıldı. Bahçeye indiğimizde ayakkabımızı giyme fırsatımız olmadı. Dışarısı ıslak ve karlıydı ama ayakkabıyı düşünmeden direkt dışarı çıktık. Bahçeye indiğimizde hala yer sallanmaya devam ediyordu.”
Evin yıkılmasının hemen ardından köylülerin yardıma koştuğunu söyleyen depremzede, “Bir hafta boyunca ne bize ne de diğer yerlere hiçbir yardım gelmedi. Biz rezil olduk. Koskoca bir ülke depremin yedinci günü gelir mi? Önceden kullanmadığımız elbiseleri, tabakları çanakları aşağıya atıyorduk. Bir haftadır onlara muhtaç hale geldik, bir haftadır onlarla geçiniyoruz” dedi. 50’den fazla öğrencisinin olduğu İznik Köyü’ndeki ilköğretim okulu da depremde yıkıldı.
Bir hafta boyunca deprem bölgesine gelemeyen ekipler depremin ikinci haftasında çok hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına başladı. Ünvanlarının ne olduğu, nereden geldiği belli olmayan kişiler duvarlara bakıp hasar tespit çalışması yaptı. Evlerin kimisine az hasarlı kimisine ağır hasarlı yazıldı. Ama nasıl tespit ettiklerini sadece kendileri biliyordu.
Fotoğraf: Ramazan Eles
Çoğunluğu iki katlı binalardan oluşan evlerin alt katlarını ahır olarak kullanan vatandaşların evlerin yıkılması sonucu birçok hayvan da telef oldu. Depremin üzerinden geçen günlere rağmen İznik’te enkazlar olduğu gibi dururken, enkaz altında kalan hayvanlar da köylülerin bulduğu kepçe ile çıkarıldı. Hala birçok hayvan enkaz altında ve havaların sıcak olduğu günler enkaz altında kalan hayvanlar koku yayıyor. Köy sakinleri ölü hayvanlardan dolayı salgın hastalıkların başlayacağından endişeli.
Fotoğraf: Ramazan Eles
Birçok evin yıkıldığı ve geri kalan evlerin neredeyse tamamının hasar aldığı Adıyaman Besni’ye bağlı Çakırhüyük Beldesi’nde depremzedelere gelmeyen çadır, kısa bir süre önce yapılan ve son depremde ağır hasar alan caminin imamın talebiyle geldi ve mescit olarak kullanıldı.
Fotoğraf: Ramazan Eles
GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GENEL
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.