Aynur Hokmuravan / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
Azerbaycan’ın başkenti Bakü, bu yılki Dünya İklim Zirvesi’ne hazırlanıyor. Her yıl gerçekleştiren ve ülkelerin ev sahibi olabilmek için kıyasıya yarıştıkları, COP’29 olarak anılan Dünya İklim Zirvesi, Bakü Olimpiyat Stadı’nda 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
COP’29 zirve toplantısı bugüne kadar Azerbaycan’ın katılımcı sayısına ve ölçeğine göre ev sahipliği yaptığı en büyük etkinlik olarak da tarihe geçecek.
“Yeşil Dünya” Ekolojik Bilinçlendirme Kamu Birliği Başkanı Elman Ceferli, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın COP-29’a uzanan yolunu ve zirveden beklentileri anlattı.
Azerbaycan’ın 1995 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişiklikleri Çerçeve Sözleşmesi’ni onayladıktan sonra küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini hafifletmek için uluslararası çabalara katıldığını söyleyen Ceferli, “Azerbaycan Cumhuriyeti, Paris Anlaşması’nı 2016 yılında onaylayarak küresel iklim değişikliklerinin etkilerini hafifletmek için girişimlerine katkı olarak baz yılı olarak alınan 1990 yılına kıyasla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında %35 azalmayı hedef olarak belirledi” bilgisini verdi.
“Karabağ ve Doğu Zengezur bölgeleri yeşil enerji bölgesi ilan edildi”
Azerbaycan’ın 2021 yılında Glasgow’da düzenlenen BM İklim Değişiklikleri Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın 26. oturumu sırasında, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 1990 yılı seviyesine kıyasla %40’a kadar azaltmayı koşullu hedef olarak ilan ettiğini vurgulayan Ceferli, “Karabağ’da işgalden kurtarılan bölgelerin 2050 yılına kadar karbon nötr bölgesi haline getirilmesi girişimi ilan edildi. Ülkemiz, yeşil enerji sektörünün oluşturulması konusunda ileri deneyime sahip saygın uluslararası şirketlerle işbirliği yapmaktadır. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının 2026 yılına kadar %24’e, 2030 yılına kadar ise %30’a çıkarılması ‘Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 2022-2026 yılları için sosyo-ekonomik kalkınma stratejisinde’ öngörülmüştür. Ülkemiz işgalden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerini yeşil enerji bölgesi ilan etmiştir. Burada yapılan inşaat ve yenileme çalışmaları yeşil enerjiye dayanmaktadır” diye konuştu.
“COP-29’un Bakü’de düzenlenmesi, Azerbaycan’a olan güveni gösteriyor”
Etkinlik kapsamında Azerbaycan’a 100 bine yakın yabancı temsilcinin gelmesinin beklendiğini ifade eden Elman Ceferli, şöyle konuştu; “Yenilenebilir enerjiye geçişle ilgili politika, ülkemize prestij ve güven kazandırdı. COP-29’un Azerbaycan’da düzenlenmesi de bu güvenin sonucudur. COP-29’un Azerbaycan’da düzenlenmesi ülkemiz için çeşitli fırsatlar yaratmaktadır. Öncelikle, bu önemli etkinlik Azerbaycan’ın uluslararası alandaki itibarını artıracaktır. Kasım ayında yapılacak COP-29 toplantısı her ülkeyi kapsayan bir dizi mesele hakkında önemli kararlar almak için bir fırsat yaratacaktır.”
COP-29’da dikkatleri Azerbaycan’da hala bitmeyen mayın sorununa ve su kaynaklarının kirlenmesine çekmenin önemini vurgulayan Ceferli, bu toplantının Azerbaycan’ın son 15 yılda elde ettiği sosyo-ekonomik başarıların tanıtımı açısından da değerli olduğunu kaydederek, şöyle dedi; “Global iklim değişikliği çağımızda bir dizi sorun ortaya çıkardı. Son 100 yılda dünya genelinde yıllık hava sıcaklığı 1 derece arttı. Sıcaklığın 0,75 derece artışı son 10 yıla denk geliyor. Küresel ısınma çeşitli sonuçlar doğurdu. Mevsimler değişti, buzullar eriyor, doğal felaketlerin sayısı arttı, sel ve taşkınlar çoğaldı. Gezegenin bazı bölgeleri susuzluk çekiyor. Yağış miktarı azaldı, su havzalarının kuruması vakaları arttı, toprağın tuzlanması genişledi, ormanların bu ve diğer nedenlerle çıplaklaşması arttı. Sanayi devrimlerinden sonra insanlık hızlı bir gelişme kaydetti. Bilimsel ve teknik ilerleme insanların hayatını kolaylaştırdı. Ancak bu ilerleme ve gelişme diğer olumsuz süreçleri de tetikledi.”
Dünyada bugün aralarında Azerbaycan’ın da olduğu 60’tan fazla ülkenin mayınlardan zarar gördüğünü de vurgulayan Ceferli, “Azerbaycan, mayın ve patlamamış mühimmatlarla kirlenme seviyesine göre dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 1991’den bu yana Azerbaycan’da 3 bin 400’den fazla kişi mayınlardan zarar gördü. Son 30 yılda Ermenistan, Azerbaycan’a karşı ekolojik terör politikası yürüttü. Karabağ ve Doğu Zengezur bölgelerinde orman fonu yok edildi, su kaynaklarımız ciddi kirlilikle karşı karşıya kaldı. Hesaplamalara göre, Karabağ’da yaklaşık 1,5 milyon mayın döşendi. Ülkemizin 9 bin kilometrekarelik alanı bu nedenle şu anda tehlikeli kabul ediliyor. COP-29’da dikkatleri mayın sorununa ve su kaynaklarımızın kirletilmesine çekebiliriz” dedi.
Elman Ceferli savaş sonrası bazı ülkelerin mayın sorununu tamamen çözmelerinin 25-30 yıla varabildiğini belirterek, Azerbaycan’ın bu süreyi kısaltmak için uluslararası kuruluşların ve yabancı devletlerin desteğine güvendiğini ifade etti.