Kaçan, Van Valiliği’nin 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hali (OHAL) gerekçe göstererek, uygulanan yasaklar OHAL bitmesine rağmen zincirleme bir şekilde sürdürdüğünü, en son 19 Kasım’da 15 gün daha uzatılan bu yasakların ifade özgürlüğü, haber alma özgürlüğü gibi kent sakinlerinin birçok anayasal hakkının ihlal edilmesine yol açtığını iddia etti.
”İnsanların anayasal hakları dört yılı aşkındır ihlal ediliyor”
Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mahmut Kaçan, yıllardır sistematik olarak sürdürülen yasakların hukuki bir dayanaktan yoksun olduğunu dile getirdi. Kaçan, ‘5.yılına giren yasaklamaların gerekçesinde sürekli İl İdare Kanunu veya Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na atıf yapılıyor. Ancak bu yasa maddelerinin hiçbiri bu şekilde süren bir yasaklama hakkı tanımıyor. İlgili mevzuatın tamamı belli bir eylem ve etkinlik için böyle bir kararın alınabileceğini öngörüyor. Maalesef bu yetki kötüye kullanılıyor. İnsanların anayasal hakkı olan temel hakları yasaklarla 4 yılı aşkın süredir ihlal ediliyor.” ifadelerini kullanarak söz konusu yasakların sadece muhalif parti, STK ve bireyler için uygulandığını öne sürdü. Kaçan şunları söyledi:
”Meslek örgütleri ve STK’lar kentin sorunlarına ilişkin bir söz söyleyemiyor”
‘ Van’da herhangi bir meslek örgütü veya Sivil Toplum Örgütü kentin sorunlarına dair bir söz söyleyemiyor. Örneğin Çevre Derneği Van Gölü kirliliğine dikkat çekecek ama yasak, yine mültecilerle ilgilenen dernekler mülteci sorunlarına eğilecek bu da yasak. Siyasi partilerin faaliyetleri de bu kapsamda yasaklanıyor. Oysa kanunlarda siyasi partilerin faaliyetlerinin yasaklanamayacağına dair açık bir ifade var. Toplantı Gösteri ve Yürüyüş Kanuna göre değil Siyasi Partiler Kanununa göre düzenlenmesine rağmen bilhassa muhalif partiler veya dernekler için yasaklanabiliyor. Bildiri dağıttıkları gerekçesiyle parti üyelerine idari para cezası bile verildi. Tüm bunlar söz konusu yasaklara dayandırılıyor.”
”İfade özgürlüğü engelleniyor”
Yasakların çok boyutlu ihlaller yarattığını ifade eden Kaçan, yasaklardan dolayı basın mensuplarının etkin olarak çalışamadığını bu yüzden kent sakinlerinin bilgilenme ve haber alma hakkının ihlal edildiğini vurguladı. Kaçan,”Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş hakkı ile İfade özgürlüğü hakkı ile bağlantılı haklar. Etkin bir ifade aracınız yoksa bu haktan tam olarak faydalanamazsınız. Veya çeşitli STK veya partiler farklı araçlarla tepkilerini topluma veya kamuoyunun dikkatine sunmak için çeşitli etkinlikler düzenleyebilirler. Bu içerikler kamuoyuna basın yoluyla iletilmek zorunda aynı zamanda. İfade Özgürlüğünün etkin olarak kullanıldığı araçlardan bir tanesi de basın açıklamaları. Bu eylem ve etkinliklerin yasaklanmasıyla basın kurumları da etkin olarak çalışamıyor dolasıyla kamuoyunu bilgilendirme, haber verme gibi temel görevlerini uygulayamaz hale geliyor” dedi.
”Basın üzerindeki baskı vatandaşların haber alma hakkını engelliyor”
Kaçan, vatandaşların toplumsal olaylara ilişkin haber alma hakkının basın üzerindeki baskılar sonucu engellendiğini de ileri sürdü. Kaçan, ”Ayrıca basın mensupları yaptıkları haberler veya haber niteliğindeki paylaşımları nedeniyle haklarında soruşturma açılabiliyor hatta tutuklanabiliyorlar. Yakın bir zamanda bazı gazetecilerin kentte meydana gelen işkence vakasını işledikleri için soyut iddialarla tutuklandıkları herkesçe biliniyor. Bunları da süren yasaklayıcı uygulamaların bir devamı olarak görmek lazım. Yurttaşlar herhangi toplumsal konuda görüşlerini, düşüncelerini ve eleştirilerini dile getiremiyor. Meslek örgütleri de keza ne kendi alanlarında çalışabiliyorlar ne de kendilerini ilgilendiren konularda kendilerini ifade etme kanalı bulabiliyor” dedi.
”Yasaklara karşı 14 ayrı iptal davası açtık”
”Van Barosu olarak sistematik bir hale gelen bu yasaklara karşı davalar açtık.14 tane iptal davası açtık. Bunlardan bir tanesi de Van Valiliği’nin mekân yasaklarıyla ilgiliydi” diyen Kaçan, “Maalesef 13 tanesi de çeşitli idare mahkemeleri tarafından Valiliğin sunduğu savunma ve cevaplar gerekçe gösterilerek reddedildi. Bu ret kararları karşısında istinaf mahkemesine başvurduk. Şu an henüz karara bağlanmamış bir iptal dosyamız var. Açtığımız davalar reddedildiği gibi Valilik lehine de avukatlık ücreti ve yargılama giderlerine mahkum ediliyoruz” görüşünü savundu.
HABER : ŞENOL BALI / VAN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.