DOLAR 34,0475 0.01%
EURO 37,5711 -0.02%
ALTIN 2.754,270,06
Ankara
28°

AÇIK

Avrupalı sendikacılar Bartın’a taziyeye geliyor
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Avrupalı sendikacılar Bartın’a taziyeye geliyor

Avrupalı sendikacılar Bartın’a taziyeye geliyor

Bartın'da 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği kaza, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da yankı buldu. Avrupa'nın en büyük sendikası, Bartın'a taziye ziyaretine geliyor. Avrupa’da farklı sektörlerde çalışan yaklaşık 7 milyon işçiyi temsil eden IndustriALL Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle, Erdoğan'ın "kader" çıkışına şaşırdığını kaydederek, "hiçbir işçinin ölümü kader olamaz" dedi. Triangle'ın açıklamalarından, Sayıştay'ın Bartın'daki madene ilişkin uyarılarının Avrupa'da bile yankı bulduğu ortaya çıktı.

ABONE OL
6 Haziran 2023 15:22
Avrupalı sendikacılar Bartın’a taziyeye geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupalı sendikacılar, Türkiye’nin yüreğini yakan Bartın’daki maden kazası için taziyeye geliyor. Genel Maden-İş’in ev sahipliğinde gerçekleşecek ziyarette, Avrupalı sendikacılar patlamanın gerçekleştiği ve 41 işçinin hayatını kaybettiği maden bölgesine giderek yetkililerle ve acılı aileler ile görüşecekler.
Avrupa’da farklı sektörlerde çalışan yaklaşık 7 milyon işçiyi temsil eden IndustriALL Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle, Türkiye ziyareti öncesinde 9. Köy’e konuştu. Triangle’ın açıklamalarından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaza sonrası verdiği “kader” mesajına tepki çıktı.

“Madenciliğin güvenli şekilde yapılması devletin sorumluluğunda”

Kömür madenciliğinin Türkiye’de bir enerji kaynağı olarak önemini bildiklerini vurgulayan Triangle, “bu işin güvenli bir ortamda yapılmasını sağlamanın devletin görevi ve sorumluluğu olduğunu” söyledi. Dünyada artık kömür madenciliğinin 100 yıl önceki kadar tehlikeli olmadığına da dikkat çeken Triangle, gelişmiş teknolojilere yatırım yapıldığı takdirde daha güvenli koşullarda madencilik yapmanın günümüz şartlarında artık mümkün olduğunu vurguladı. 

Avrupa Ticaret Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle

Triangle şöyle konuştu;
“Anladığımız kadarıyla, 2019 yılındaki Sayıştay raporlarında bu madenin riskli olduğuna dair tespitlerden bahsedilmiş. Buradaki soru, raporun bahsettiği risklere yönelik neden güvenlik önlemleri alınmadığıdır. Türkiye’deki hükümet bu kazanın önlenebilir olduğunu söylemiyor ancak gerekli yatırımlar ve güvenlik koşulları sağlansaydı bu kaza önlenilebilirdi. Türkiye’deki madencilerin güvenliğine yönelik koşulların revize edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

“Hiçbir işçinin kaderi ölüm olamaz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bartın’daki kazanın ardından yaptığı “biz kader planına inanmış insanlarız” açıklamasını da değerlendiren Triangle, bu ifadenin kabul edilemez olduğunu kaydederek, şöyle dedi;
“İş yerinde hayatını kaybetmek, sadece kömür madencilerinin değil, hiçbir işçinin kaderi olamaz. İşçi güvenliğini sağlamak, ilgili işverenin veya hükümetin sorumluluğunda olmalı. Türk, Alman veya Polonyalı fark etmez, hiçbir işçinin kaderi iş yerinde gerçekleşen bir kazada ölmek olamaz.”
 

“Dayanışmamızı göstereceğiz”

Triangle, şöyle konuştu;
“Ziyaretin bir diğer amacı da dayanışma yolu ile, yaşanan bu acının Avrupa’da da duyulduğunu ve elimizden geleni yapmaya çalışacağımızı göstermek. Türkiye’deki madencilik sektörü yetkilileri ve hükümet hiçbir şey olmamış gibi madenlerin aynı şekilde işletilmesine izin vermemeli. Maden güvenliğine yönelik güçlü bir eylem planı ile reaksiyon gösterilmeli. Biz de bu eylem planının aciliyetine yönelik baskılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Sayıştay da uyarmıştı; “Gerekli yatırımlar sağlansaydı, kaza önlenebilirdi…”

Bartın’ın Amasra ilçesindeki kömür madeninde gerçekleşen ve 41 işçinin ölümü, 11 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kazanın ardından, aynı maden ocağı için Sayıştay’ın daha önce iki ayrı raporla uyarıda bulunduğu da ortaya çıkmıştı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra 2019 Sayıştay Raporu

 

7 Milyon işçinin dayanışma duygularını iletecekler

Bartın’ı ziyaret edip, ölen maden işçilerinin aileleri ve Maden-İş sendikası yetkilileriyle görüşecek olan Brüksel merkezli IndustriALL Avrupa Ticaret Sendikası, metal, kimya, enerji, madencilik, tekstil, giyim ve ayakkabı sektörlerinde ve ilgili endüstrilerde çalışan yaklaşık 7 milyon işçiyi temsil ediyor.
2012’de kurulan sendikanın, 38 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren toplam 180 ulusal sendikayı da bünyesinde bulunduruyor.
Sendikanın aynı yıl kurulan global ortağı IndustriALL Küresel Sendikası ise, 140 ülkede imalat, madencilik ve enerji sektörlerinde çalışan 50 milyona yakın işçiyi temsil ediyor.
Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF), Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) ve Uluslararası Tekstil Konfeksiyon ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF)’nu bir araya getiren sendika, küresel dayanışma, daha iyi çalışma koşulları ve sendikal haklar için birçok ülkede mücadele ediyor.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, hem 2014 yılında Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından, hem de geçen hafta Bartın’da 41 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından “kader” mesajı vermişti. Erdoğan 2014’te Soma olayı için “Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” sözlerini kullanmıştı. Bartın’daki patlamanın ardından da benzer bir açıklama yapan Erdoğan, kazadan hemen sonra olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından  “Biz kader planına inanmış insanlarız. Bunun ne dünü ne bugünü ne yarını hiçbir zaman olmayacaktır, bunlar her zaman olacaktır bunu da bilmemiz lazım” demişti. 

HABER : Haber: Beril Çanakçı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.