Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, AB ülkelerinin de buna karşı Moskova’ya sert yaptırımlar uygulamaları, Avrupa’da yaşayanlara “enerji krizi” olarak yansıdı. Rusya’dan gelen doğalgazın kesilmesi üzerine, tüm Avrupa ülkelerinde enerji sarfiyatını azaltmak üzere önlemler alınmaya başlandı. 9. Köy Haber Merkezi, AB’nin kritik ülkelerinden Fransa’da, alınan enerji tasarrufu önlemlerinin halka olan etkisini araştırdı. Fransız halkı, yaklaşmakta olan kış için soba ve şöminelere yönelmeye başladı.
Strazburg’da yaşayan Michel Dubois, alınan enerji tasarrufu önlemlerinin henüz tam etkisini göstermediğini, asıl etkinin Şubat ayında, havalar soğuduğunda ortaya çıkacağını söyledi. Hükümetin sübvansiyonlarla doğalgaz fiyatlarını düşük tutmaya özen gösterdiğine dikkat çeken Dubois, “enerji krizi şimdilik hayatımızda inanılmaz değişiklikler yaptı diyemem. Tabii ki faturalarda artış var. Yaklaşık %3-4 oranında daha fazla ödüyoruz. Açıkçası benim için asıl korkunç olan enerjiye erişimin tamamen bitmesiydi. Tahmin edersiniz ki; Rusya’nın türlü bahanelerle gazı kesmeye başladığı dönem ülkede söylentiler de arttı. Galiba o yüzden en kötüsüne hazırdım, şu anki durumu olumlama sebebim de bu” dedi.
Halka “elektrik kesintisine hazır olun” uyarısı
Hükümetin havalar soğuduğunda gazda kesinti yapılmayacağını, ancak halkı “elektrik kesintilerine hazır olun” diye uyardığını da anlatan Dubois, şöyle konuştu;
“Şubat ayında yani havalar gerçekten soğuduğunda asıl etkilerini göreceğiz. Kış aylarında hanelerde gaz kesintisi olmayacağının fakat elektrik kesintisine hazırlıklı olmamız gerektiğinin uyarısı da yapıldı zaten. Benim endişelendiğim bir diğer konu da home-office çalışıyor olmak. Elektrik kesintisi beni çok zorlar.”
“Halk soba kurmaya başladı”
Fransa’da hükümet, enerji tasarrufu önlemleri kapsamında iş yerlerinde kaloriferlerin en yüksek 19 derecede yanmasını zorunlu kıldı. Fransız hükümeti ayrıca doğalgaz fiyatlarının Ekim 2021 seviyesinde kalacak biçimde dondurulduğunu da açıkladı.
Kaloriferlerin en yüksek 19 derecede yanması kuralı haneler için geçerli değil, ancak Dubois, gelen zamlardan sonra halkın önlem olarak soba, şömine gibi alternatifleri değerlendirmeye başladığını aktardı. Dubois, “İş yerlerinde, spor salonlarında ve benzeri yerlerde belli dereceye kadar gaz kullanımına izin var. Evler için aynı durum geçerli değil ama faturalara gelen zamlardan endişelendiği için birçok insan evine soba kuruyor, dekor olarak kullandıkları şöminelerini yakmak için hazırlık yapıyor. Şömine aslında romantik olması sebebiyle sanıyorum kullanılan, tercih edilen bir seçenekti. Güncel durumda tercih olmaktan çıkıp zorunluluk halini alacak gibi görünüyor” dedi.
“Halka ödettikleri bir bedel söz konusu”
Fransız halkı, uluslararası siyasetteki krizlerin kendisine yansıması konusunda da hükümete tepkili. Dubois bu tepkiyi, “Ülkeyi yönetenlerden de bize önerdikleri tasarruf yöntemlerine uymalarını bekliyoruz. Tuvaletinizi duşta yapın dediler mesela. İlginç bir öneri” sözleriyle dile getirdi.
Siyasetçilerin aldıkları kararların bedelini halka ödettiklerine dikkat çeken Dubois, şöyle dedi;
“Savaş kötü bir şey ama aldıkları tavır da kendi halklarını etkiledi bir yandan. Siyasi figürlerin bu tarz konularda daha stratejik olmalarını beklerdim. Şu an halka ödettikleri bir bedel de söz konusu. Geçtiğimiz aylarda başbakan ve kabinesi yaptıkları bir toplantıda montla oturdu. Üzgünüm ama komik. Bunun örnek olduğunu düşündüler sanırım, değil. ‘Sizlerin de evde aldığı önlemleri bilmek, görmek istiyoruz’ diye buradan kendilerine seslenmek istiyorum. Bunu bir enerji krizi olmaktan çıkarıp sınıfsal bir kriz haline getirmemeliler.”
“Şartlar ağırlaşıyor”
Yaklaşık 7 ay önce bir kasabadan Strazburg’a taşındığını belirten Damien Vincent ise ülkede yaşanmakta olan enerji krizini, “şartlar ağırlaşıyor” sözleriyle özetledi.
Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa’da artan fiyatlara dikkat çeken Vincent, şöyle konuştu;
“Önceden daha küçük bir yerde yaşadığım için giderlerim de azdı haliyle. Ancak ilk taşındığım zaman ile bugün arasında epey fark var. Şu an hem Rusya’nın yaptırımları, hem enflasyon hem de büyük ve pahalı bir şehre taşınmış olduğum için şartlar ağırlaşıyor. Özellikle elektrik faturaları çok arttı. Gerçekten soğuk bir evde yaşamak istemiyorum ancak gidişat gösteriyor ki bu kışı soğuk bir evde geçireceğim.”
Bir barda garson olarak çalıştığını, maaşının kış için ısınmasına yetmeyeceğinden endişe duyduğunu anlatan Vincent, “Üstüne bir de ekonomik kriz var. Enflasyon yükseldi. Tüm dünyada savaş ve farklı sebeplerle ekonomik kriz var ancak Avrupa böyle bir krizi ilk kez yaşıyor. En azından benim için ilk diye düzeltmekte fayda olabilir. 25 yaşındayım ve daha önce böylesi bir sorun olmamıştı. Belki hala dünyanın birçok yerine göre avantajlı durumdayızdır, ancak Avrupa şartlarında bu enflasyon kabul edilebilir değil” dedi.
Fransız hükümetinin enerji tasarrufu önlemlerine de değinen Vincent, Fransız hükümetinin mağaza vitrinlerinin ışıklarının 01.00 – 06.00 saatleri arasında söndürülmesi kararına dikkat çekti ve bunun iklim krizi açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Mesai bitişi ışıklarını kapatmayan işletmeler için 1500 avroya kadar ceza verildiğini hatırlatan Damien Vincent, “Farkettiyseniz bazı sokaklar karanlık çünkü artık mesai bitişi birçok yer ışığını söndürüyor. Söndürmeyenler için de 1500 avroya kadar ceza var. Bunu iklim krizi noktasında iyi bir gelişme olarak görüyorum. Bu gaz krizini atlatsak bile uygulanmalı. Duş sürenizi kısaltın ve daha az duş alın gibi uyarılar da yapıldı. Ancak şunu atlamamak lazım duş konusundaki uyarılar zaten iklim krizi sebebiyle de yapılıyordu” dedi.
Enerji krizi nedeniyle kömür kullanımında artış ihtimalinin ise iklim kriziyle mücadeleyi sekteye uğratacağına vurgu yapan Vincent, “şimdi kömür kullanımı da gündemde. Yıllardır verilen mücadele, yürütülen kampanyalar gaz kesintisiyle sekteye uğrayacak diye düşünüyorum” dedi.
İşçiler grevde
Enerji krizi, Fransa’da ekonomiyi de vurmaya başlamış durumda. Ülkede son bir haftadır pek enerji krizine bağlı artan yaşam maliyetleri nedeniyle farklı sektörlerde işçiler ülkenin farklı yerlerinde greve gitmeye başladılar. Ülkedeki grevlerde Paris metrosu seferlerinin yarısı iptal edildi. Ülkede önümüzdeki dönemde de büyük çaplı grev ve protestolar bekleniyor.
Fransa enerji krizi için hangi önlemleri almıştı?
Doğalgaz fiyatları Ekim 2021 seviyesine çekilecek.
Elektrik fiyat artışı %4 ile sınırlandırılacak.
İş yerlerinde kaloriferler 19 derecede çalıştırılacak.
Mağaza vitrinlerinin ışıkları 01.00-06.00 saatleri arasında kapalı olacak.
HABER : Haber: Ceren Bala Teke
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.