DOLAR 35,6639 0.02%
EURO 37,2263 0.14%
ALTIN 3.157,14-0,06
Ankara

KAPALI

Ankara’da Mülteciler Günü etkinliği

Ankara’da Mülteciler Günü etkinliği

Ankara'da Dünya Mülteciler Günü çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte, tüm dünyaya "uluslararası koruma sistemlerinin gözden geçirmesi" çağrısında bulunuldu. Sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen etkinlikte konuşma yapan İGAMDER Başkanı Çorabatır, dünyada 108.4 milyon yerinden edilmiş nüfus olduğunu vurguladı. 

ABONE OL
20 Haziran 2023 15:21
Ankara’da Mülteciler Günü etkinliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Sinem Kaplan / Kapak Fotoğrafı: Depophotos
Dünya Mülteciler Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, hem Türkiye’ye, hem de dünyaya “uluslararası koruma sistemlerini gözden geçirilmesi” çağrısında bulunuldu.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) tarafından Ankara Plaza Hotel’de gerçekleşen etkinliğe, Göç Araştırmaları Derneği (GAR), Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ve ilgili sivil toplum kuruluşları da katıldı. Etkinlikte,İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Dr. Nihan Eminoğlu ve Mülkiye Göç Araştırmaları Başkanı Murat Erdoğan konuşma yaptı.

“Bütün ülkelerin olduğu gibi Türkiye’nin de uluslararası koruma sistemlerini gözden geçirmesi gerekiyor”

İGAM’ın kuruluşunun 10.Yılının önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Çorabatır, “UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) ile birlikte kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklama yayınlayan UNHCR’ye göre, 2022 sonu itibarıyla dünyada 108,4 milyon zorla yerinden edilmiş nüfus bulunuyor. Geçen yıl 90 milyon olan bu sayı her yıl artarak devam ediyor” dedi.
Dünyanın her yerinde insanların savaşlardan, baskılardan ve iç çatışmalardan canlarını kurtarmak için daha güvenli yerlere gitmeye çalıştıklarına vurgu yapan Çorabatır, “Bu kaçış her sene acı durumlarla sonlanıyor. En son Yunanistan açıklarında bir felaket oldu, 100’e yakın insan hayatını kaybetti. Bu gelişmeye karşı hükümetler, uluslararası kuruluşlar çareler arıyorlar” diye konuştu.
Çorabatır, Türkiye’de son verilere göre 3,6 milyon Suriyeli uluslararası korumadan faydalandığına dikkat çekerek, “Bütün ülkelerin olduğu gibi Türkiye’nin de uluslararası koruma sistemlerini gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.
6 Şubat’ta yaşanan depremi de gündemine alan Çorabatır, şöyle konuştu:
“Hem Türk vatandaşları hem de o bölgelerdeki başta Suriyeli olmak üzere çok sayıda mülteci negatif bir şekilde etkilendi. Dolayısıyla yapmamız gereken sivil toplum olarak, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar olarak üzerimize düşen çok büyük bir vazife var.”
Türkiye’nin seçim sürecinde yürütülen mülteci karşıtı seçim kampanyalarını da eleştiren Metin Çorabatır, “Maalesef seçim öncesi yürütülen kampanyalar sırasında mülteci düşmanlığı en düzeydeydi. Bizim birlikte çalıştığımız genç mülteciler “yeter artık” deyip kaçak yollarla ülkeyi terk etmeye başladı. Dolayısıyla hepimizin önünde büyük vazifeler var. Bizi bir araya getirip daha iyi çareler tartışacağımız bir ortam yaratılacaktır” diye konuştu.

“İnsan haklarının bir lüks değil, sorumluluk olduğunu hatırlattık”

Metin Çorabatır’ın ardından söz alan Dr. Nihan Eminoğlu, Dünya Mülteciler Günü’nün anlam ve öneminin üstünde durarak Uluslararası Göçmenler Günü’nün de bu öneme dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Eminoğlu, “İGAM olarak hak, hukuk temelli uluslararası hukuk ve standartlara uygun ve insan haklarının temel prensiplerinin bir lüks değil, bu angajman altına giren bütün demokratik devletler açısından bir sorumluluk olduğunu hatırlattık. Bu yaklaşımla da mültecilerin ve göçmenlerin haklarını insan hakları bağlamında ele aldık” diye konuştu.

“Mülteci hakları insan haklarıdır, mülteci haklarında açılan bir yara insan haklarını yaralıyor”

Mülkiye Göç Araştırmaları Başkanı Murat Erdoğan ise, dünyada uluslararası koruma arayanlarının sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, “Bu sayılar artarken Dünya’daki dayanışma ters yönüne gidiyor. Bir taraftan bütün kapasiteleri zorlanan yoksul ve kendi sorunları olan ülkeler daha çok mültecileri ağırlamak durumunda kalıyor. Bir taraftan da kapasiteleri yüksek zengin ülkelerde dayanışma mali destekle sağlanıyor. Bunun değişebileceği bir sürece doğru gireceğimizi umut etmek istiyorum” dedi.
Mülteci haklarının insan hakkı olduğunu da vurgulayan Erdoğan, ” mülteci haklarında açılan bir yara insan haklarını yaralıyor. Dolayısıyla bir şeyden vazgeçmeden yola devam etmek gerekiyor. Bir toplumun huzur içinde yaşayabilmesi için temel insan
haklarından faydalanabileceği bir zemin oluşturmak gerekiyor ve taviz vermemek gerekiyor” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.