DOLAR 32,3572 -0.01%
EURO 34,8967 0.28%
ALTIN 2.385,59-0,45
Ankara
15°

HAFİF YAĞMUR

Ambalajsız bebek bezlerine dikkat

Ambalajsız bebek bezlerine dikkat

Artan bebek bezi fiyatları aileleri merdiven altı bezlere yönlendirdi. Hijyenik koşullarda üretilmeyen ambalajsız bezler, bebeklerde pişik, mantar, idrar yolu enfeksiyonu, cilt bakterilerine neden oluyor. Uzmanlar, ambalajsız bezlerde enfeksiyon riskine karşı uyardı.

ABONE OL
3 Mayıs 2024 18:15
Ambalajsız bebek bezlerine dikkat
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Evrim Deniz 
Artan bebek bezi fiyatları ebeveynleri farklı yollar aramaya itti. Dar gelirli aileler, Türkiye’nin hemen her yerinde “kilo ile” satışa sunulan bebek bezlerine yönelmeye başladı. Ancak piyasanın çok altında fiyatlara satılan, hijyenik koşullarda saklanmayan, naylon ve elyaf dolgulu bezler, bebeklerde enfeksiyon riskini de artırıyor. Çocuk hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akan 9. Köy’e yaptığı açıklamada, Diyarbakır’da kilogram fiyatı 70-80 TL arasında değişen, mahalle bakkallarında, pazarlarda ambalajsız  satılan bu bezlerin enfeksiyon yaydığı konusunda uyarılarda bulundu.

Bebek bezi üreten fabrikalar hijyenik değil 

Diyarbakır Bağlar’da kilo ile bebek bezi satışı yapan, soyadını vermek istemeyen Abdullah, bu bezlerin kendisine Gaziantep’teki fabrikadan geldiğini ve üretimin yapıldığı fabrikaların da hijyenik koşullarda olmadığını dile getirdi. Abdullah, “Bir keresinde ben Gaziantep’e mal almak için gitmişken fabrikadan bebek bezi de aldım. Bezlerin neyle üretildiğini ben bilmem tabii ama gittiğim fabrika hiç temiz değildi. Fabrikada ciddi rutubet vardı. Duvarlar hep küflenmişti. Bezler de üst üste yığın halde duruyor, o duvarlarla temas ediyordu. Bezleri paketleyen insanlar da eldiven kullanmıyordu. Büyük markaların genellikle ismini taklit eden bu fabrikalar markayı yazarken de kimyasal boya kullanıyorlar’’ diye konuştu.

“Fabrikada böcekler, fareler var”

Bebek bezi üreten fabrikadaki işçiler ile sohbet ettiğini de anlatan Abdullah, şöyle konuştu;

Orada bir işçi bebeklerine asla bunları kullanamadığını çünkü fabrikada farelerin, böceklerin olduğunu da söyledi. Tabi bunları hem görüp hem de duyunca ben de kendi ailem için bu bezleri kullanmamaya başladım. Bu mahalle çok kalabalık ve genellikle fakir insanlar yaşıyor, özellikle mülteciler de çok. Çocuklu aileler genellikle bizden kiloyla bez alıyor. Eskiden genellikle çok fakir aileler ve mülteciler kilo ile bebek bezi alırdı ama artık her çocuklu aile bizden alışveriş yapıyor.

Pişik, yara, pire

Yüksek enflasyon nedeniyle kilo ile satılan bu bezlerin bile bazı aileler için pahalı hale geldiğini vurgulayan Abdullah, “Kilosu 70-80 tl olan bezlerin fiyatları ailelere halen pahalı geliyor. Bazıları gelip 5-6 bebek bezi alıyor bazıları veresiye yazdırıyor. Bu bebek bezlerinin temiz olmadığını da biliyorum, bazı kadınlar gelip bebeklerin pişik olduğunu ya da yara olduğunu anlatıyor. Bir kadın da bezden çocuğunun pire kaptığını söyledi” dedi.

Bezler enfeksiyon yayıyor

Mecburiyetten, piyasadaki paketli bezlere göre çok daha ucuz bu bebek bezlerini kullanmak zorunda kalan annelerden, soyadını vermek istemeyen Hayriye Hanım ise 1,5 yaşındaki bebeğinin 4 aylıkken enfeksiyon kaptığını anlattı:

‘’İkinci çocuğum 4 aylıkken ateşli bir hastalık geçirdi. Doktora götürdük ve idrar yolu enfeksiyonu kaptığını söyledi. Doktor, bebek bezinden olabileceğini söyledi. O zaman aldığım yeri değiştirdim ama bir süre sonra tekrar kilo ile bebek bezi almaya başladım çünkü diğerleri çok pahalı. Defalarca belediyeye başvurduk ama maalesef bir dönüş alamadık

“Bezler hava geçirmiyor”

Eşinin bir oto tamircide çalıştığını belirten Hayriye, “2 çocuğum bez kullanıyor. Ve marketlerde en ucuz bebek bezi 70-100 tl fakat içinde 10-12 tane var. Buradan 70 tl’ye 45-50 tane bez alabiliyorum. Her ne kadar bezi sürekli değiştirmek zorunda olsam da bu bebek bezleri asla hava geçirmediği için genellikle pişik yapıyor. Bu bezlerin çok temiz olmadığını biliyorum, görüyorum fakat yapabileceğim bir şey yok. Ayda 500- 1000 tl bebek bezine ayırıyoruz daha fazlasını ayıramayız” dedi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akan

“Bebek bezini nemli ortamda tutmak bakteri çoğaltır” 

Dicle Üniversitesi öğretim üyelerinden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Asuman Akan ise bebek cildinin çok hassas ve nazik olduğunu belirterek, “Hangi kalitede olursa olsun bebeklerde sürekli bebek bezi kullanımı önerilmez. Bu durum bebeklerde cilt tahrişine neden olur. Bebek bezini nemli ortamda tutmak bakteri ve mantarların çoğalmasına neden olur” dedi.

Hijyenik paketli bebek bezlerinde gözeneklerin kuru tutulması için havalandırma deliklerinin bulunduğunu belirten Akan, “Bebek bezlerindeki zararlı kimyasallar artıp, hijyenik paketleme ortadan kalktıkça nem ve ısının düzgün şekilde dönüşümü olmayacaktır. Bu durum, bebek bezi ilişkili cilt hastalıkları, döküntüler ve idrar yolu enfeksiyonları, mantar hastalıkları ile sonuçlanacaktır” şeklinde konuştu.

“Ciltte bakterilerin çoğalmasına neden olur”

Akan, bebek bezini koruma koşulları konusunda ise şunları söyledi; “Emme kapasitesinin artması için kullanılan kristal ve jel gibi ürünler bebek bezinin raf ömrünü etkiler. En uzun raf ömrünü sağlamak için bebek bezlerinin serin, kuru ve doğrudan güneş ışığı olmayan yerlerde saklanması gerekmektedir. Nemin artışı bezin emme gücünü azaltır aşırı ısı da buna eklenince bebek bezi şeritleri ve elastik kısımları erir. Bu durumda bebek bezi sızdırmaya başlar. Bebek cildi tahriş olur ve tüm bunlar ciltte bakterilerin çoğalmasına neden olur.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.