DOLAR 34,7626 0.05%
EURO 36,6277 0.16%
ALTIN 2.957,52-0,04
Ankara

KAPALI

Amanoslar’da bilinmeyen şelaleler keşfedildi
  • 9.Köy
  • Gezi
  • Amanoslar’da bilinmeyen şelaleler keşfedildi

Amanoslar’da bilinmeyen şelaleler keşfedildi

150’nin üzerinde endemik bitki barındıran saklı cennet Amanoslar’da doğa severler için keşiflere açık sayısız güzellikler var.

ABONE OL
21 Kasım 2019 00:00
Amanoslar’da bilinmeyen şelaleler keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de “doğa turizmi” denildiğinde daha çok Karadeniz akla gelse de, Amanoslar’da, keşfedilmeyi bekleyen sayısız güzellik bulunuyor. Avrupa’nın korumada öncelikli yüz orman alanından bir olan Amanos Dağları (Gavur Dağları), bütünlüğü bozulmamış ormanları, çeşitli yaşam alanları, farklı jeolojik yapıları, sarp kayalıkları ve mağaraları, korunaklı vadileriyle yaban hayatı açısından önemli bir habitat.
Amanoslar, Kahramanmaraş Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ili Samandağ İlçesi’nde sona eren 175 km uzunluğu, 15-30 km genişliğinde değişen sıra dağlardan oluşuyor. İçerisinde birçok endemik bitki örtüsü ve canlısını barındıran Amanoslar’da gün geçmiyor ki yeni keşifler olmasın…
Osmaniye Dağcılık ve İhtisas Kulübü (ODAK) üyesi bir grup antrenör, Amanoslar’daki güzellikleri ortaya çıkarmak ve yeni yerlerin bulunması amacıyla keşif çalışması gerçekleştirdi. ODAK tarafından yapılan çalışmalarda, Osmaniye’nin Haraz Yaylası Cebel Vadisi’nde daha önce bilinmeyen “İncebel Takım Şelaleleri” keşfedildi. Amanoslar’ın saklı güzelliklerinden biri ve yöre halkı dışında kimsenin bilmediği “Haraz Şelalesi” denilen bölgede, 2 adet daha şelalenin var olduğu belirlenip, tescillendi. Yeni keşfedilen “İncebel Takım Şelaleleri”ne, önümüzdeki günlerde doğaseverler için rota çizilerek doğa yürüyüşleri tekrarlanacak.

 

“KEŞFETTİĞİMİZ YERE, ‘İNCEBEL TAKIM ŞELALERİ’ ADINI VERDİK”

İncebel Takım Şelaleri’ne geçtiğimiz aylarda yürüyüş düzenleyen ODAK Genel Sekreteri ve Antrenörü Yücel Erdoğan, “Amanoslar’ın Karadeniz’den bir farkı yok, ancak insanlar bilmiyor” dedi. Amanoslar’ın keşfedilmeyi bekleyen sayısız güzelliklerle dolu olduğunu ve yeni yerleri keşfetmekten büyük mutluluk duyduklarını anlatan Erdoğan, Amanoslar’da çok sayıda akarsu bulunduğunu bunlardan Hatay sınırları içindeki Deliçay ve Osmaniye sınırları içindeki Çona ve Karaçay’ın çok önemli olduğunu söyledi. 3 kişilik bir ekiple Cebel tarafında bulunan doğa harikası yeni şelaleler keşfettiklerini belirten Erdoğan “İncebel adı verilen bu yerlerde yürüdükçe yeni şelalelerle karşılaşıyorsunuz. Aynı vadi üzerinde ve aralarında kısa mesafeler olan üç şelale bulunuyor. Her ulaştığımız şelale, bir birinden güzel. Buraya bu yüzden ‘İncebel Takım Şelaleri’ adını verdik. En uzun mesafeli olanı yaklaşık 20 metre gibi bir yükseklikten dökülüyor. Buraları doğa yürüyüş rotamıza eklemek istiyoruz” diye konuştu.

 

“BURASI SAKLI BİR CENNET”

Amanoslar’ın öneminden söz eden Erdoğan, “Burası adeta bir cennet. Keşfedilmeyi bekleyen daha neler var kim bilebilir. Biz kulüp olarak bu tür güzellikleri ortaya çıkarıp doğaseverlerin hizmetine sunmak istiyoruz. Burayı da bize bir doğasever arkadaşımız önerdi, gittik gezdik. İlk defa gördüğümüz yerler karşısında çok etkilendik. Buraya gelenler mutlaka bir daha gelmek isteyecek” dedi. Amanoslar, başta olmak üzere ülkedeki doğal güzelliklerin yavaş yavaş kaybolduğunu ve yok edildiğine değinen Erdoğan, ODAK olarak bu güzellikleri korumak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 

“151 ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ”

Amanoslar’la ilgili bilgi veren ODAK bünyesindeki kadın dağcılardan Şaziye Öğüt ise şu açıklamalarda bulundu: “Amanoslar, bin 500-2 bin 200 metre yükseklikte dik yamaçlı sıradağlar halinde uzanırlar. Düldül Dağı, 2 bin 600 metre yüksekliğiyle Amanoslar’ın zirve noktasıdır. Biz de buralara zaman zaman tırmanışlar doğa yürüyüşleri yaparız. Amanos Dağları’nda 5 bin 500 çeşit bitki çeşidinin yaşadığı tahmin ediliyor ve Türkiye’de bulunan 251 çeşit endemik bitkinin 151 türü Amanoslar’da bulunuyor. Böyle bir yerin turizme kazandırılması için çalışıyoruz.”

 

“DOĞAL SİT ALANI OLMALI”

Amanoslar’daki doğal güzelliklerin korunması için çeşitli çalışmalar ve kampanyalar yürüttüklerinin altını çizen Öğüt, “Buralardaki bazı akarsu havzalarının doğal sit alanı olması için çalışıyoruz. Özellikle Karaçay üzerine kurulması planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesini engellemek amacıyla buranın doğal sit alanı olması için imza kampanyası başlattık. Buralar çok önemli doğal güzellikleri barındırıyor. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde bu güzellikleri bir arada görmeniz mümkün değil” dedi.

HABER : SERKAN TALAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.