Şehriban Abi
1100 yıllık Ermeni Surp Haç Kilisesi’nde düzenlenen 12’nci ayin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sadece yılda bir gün (Eylül ayının ilk haftası) yapılmasına izin veriliyor. Bu yıl da ayine yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda Ermeni katıldı. Adaya ulaşmak isteyenler, sabahın erken saatlerinde Gevaş ilçesindeki ada iskelesinden teknelerle ya da Edremit marinasındaki deniz otobüsleri ile göle açıldı.
Farklı inanç ve etnik kökenden de birçok insanın katıldığı bu özel buluşmaya Türkiye Ermeniler Patriği Sahak Maşalyan ve yardımcısı Rahip Laspar Garabetyan ve Kıdemli Peder Drtad Uzunyan katıldı. Ayini Uzunyan yönetti.
Van’da yaşayan az sayıda Ermenilerden biri olan Gayane Gevorgyan ve Hatay Antakya’dan gelen Atan Boyaciyano 9.Köy’e konuştu. Boyaciyano, dualarının barıştan yana olduğunu söylerken, Gevorgyan ise yılda bir kez yapılan ayinlerin Ermeniler açısından duygu dolu geçtiğini dille getirdi.
Ermeni vatandaşı olan ve Hatay Antakya’da yaşayan Atan Boyaciyano, 13 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Boyaciyano, Antakya’dan Van’a ayin için geldiklerini söyleyerek şunları belirtti:
“Eşim de Ermeni, buraya ayin için geldik. Yılda bir kere ayin olması bazı konularda daha iyi. Herkes ister her hafta olsun ancak bazı durumlardan dolayı senede bir kere olması toplumu daha çok burada bir araya getiriyor. Van’da pek fazla Ermeni yok. Senede bir olunca diğer kentlerden ülkelerden gelen insanlar bir arada oluyor. Buranın yerlileri çok hoşgörülü ve güler yüzlü karşılıyor bizi. Kiliseye gelip mumları yaktık duaları ettik ve Tanrı’ya ulaştırdık” dedi.
Boyaciyano, büyük depremlerde birçok yakın arkadaşını kaybettiğini ve onlar için de dua ettiğini dile getirerek, “Yaşanan deprem Antakya için çok acıydı. Birçok insan halen konteynerlerde yaşıyor. Hatay’da yaşanılanlar da dualarıma yansıdı. Dünyadaki tüm insanlar için sevgi ve barışı diledim. Toplum olarak insanlar olarak kardeşlik ve barış içinde olmamız için dua ettim” sözlerine yer verdi.
Ermenilerin 1915’te yaşadığı büyük dramdan 100 yıl sonra Van’a gelip Edremit’e kalıcı olarak yerleşen Gayane Gevorgyan da ömrünün sonuna kadar burada yaşayacağını söyledi. Gevorgyan, ailesinin Gevaş ilçesinden göç ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Ben birçok Ermeni’nin burada yaşaması için emek veriyorum ama burada yaşamak istemiyorlar, yaşamak için de imkanları yok. Ama Ermenilerin yılda bir kez de olsa ayine katılmaları için mutlaka Van’a gelmelerini istiyorum.”
Geçen seneye göre bu yıl daha çok Ermeni’nin ayine katılım sağladığını söyleyen Gevorgyan, “İran’dan, Ermenistan’dan, Hollanda’dan gelenler var. Ve gelenler bana soruyor ‘Burada nasıl yaşıyorsun korkmuyor musun?’ diye. Ancak Van halkı gerçekten çok harika, nasıl ki eskiden babaannem, anneannem burada vardı ben de şu an buradayım. Ermeniler için çalışmalar yürütüyorum. Van’da bulunan diğer kiliselerin de onarılması için çalışmalar yürütüyorum. Gürpınar, Gevaş ve Çatak ilçelerinde bulunan kiliseler için belediyeye başvuruda bulunduk. O kiliselerde onarılacak. Senede bir gün bile ayin olsa ne mutlu bize. Hem Van için de güzel oluyor, ticaret oluyor esnaflar kazanıyor hem de Ermeniler buraya geliyor Van’ı görüyor, dedelerinin topraklarını görüyor. Gerçekten her ayinde çok duygulanıyoruz. Burada olduğumuz için çok mutluyuz ben ölene kadar da buradayım” sözleriyle duygularını ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.