Kadın Koalisyonu ile Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği ortaklığında hazırlanan “Afet Bölgesinde Kadınlar Kadın Koalisyonu Raporu” 6 Şubat depreminin 1. yılında yayımlandı. Depremden 1 ay sonra bölgeye giden ve sahada araştırmalar yapan Kadın Koalisyonu’nun raporu, afet bölgesindeki kadınların fiziksel ve psiko-sosyal ihtiyaçlarını gözler önüne serdi. Kadın Koalisyonu’ndan Prof. Dr. Gülşah Seydaoğlu, afet bölgesindeki gözlemlerini 9. Köy’e anlattı.
Deprem bölgesinde geçen zamanla birlikte engelli, hasta bakımı konusunda ihtiyaçların daha da arttığını ve bu bakımlarla ilgilenen kişilerin çoğunlukla kadın olduğunu ifade eden Seydaoğlu, psikolojik destek taleplerine ilişkin ise “Depremin ilk aylarında yaptığımız görüşmelerde kadınların neredeyse yüzde 50’si psikolojik destek talep ediyordu. Ama şu an gidip sorduğumuzda psikolojik desteğe ihtiyaç duymuyorum diyen hiç kimse çıkmayacaktır” ifadesini kullandı.
Depremin yarattığı yıkımın hem fiziksel hem de psikolojik sonuçlarına da değinen Seydaoğlu, bir hekim olarak depremin ilk haftalarında enkazdan çıkarılan birçok insanın uzuv kaybı yaşadığını, deprem kaynaklı yaşanan fiziksel ve mekânsal kayıpların da insanları psikolojik olarak yıkıma götürdüğünü vurguladı. Seydaoğlu, deprem bölgesindeki kentlerde madde kullanımının arttığına da dikkat çekerek, bunun yaşanan psikolojik yıkımın bir sonucu olarak görülebileceğini ifade etti. Raporda öne çıkan bir diğer başlık ise deprem bölgesinde kadınlara yönelik istismar suçlarının ve fuhuşun artması. Seydaoğlu, deprem bölgesindeki kadınların güvenlik kaygısını şu sözlerle aktardı; “Kadınlar saldırıya uğramaktan korkuyorlar. Tek aktiviteleri çadırlarının, konteynerlerinin önünde oturmak. Bundan bile çekiniyorlar. Gece kalkıp çadırlarının uzağındaki tuvalete gitmeye korkan ve bu nedenle altına bez bağlayan kadınlar var.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.